I dag tilbydes drenge ikke HPV-vaccinationen som en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark, men i forbindelse med finanslovsforslaget 2019 lægges der op til, at drenge, der bliver 12 år efter 1. juli 2019, skal tilbydes HPV-vaccinationen gratis. Det er et vigtigt forslag, som vi håber bliver prioriteret i forhandlinger, ligesom der bør laves et catch-up program, så de ældre drenge også får tilbuddet. På samme vis som da vaccinen blev indført som et gratis tilbud til pigerne.
Det er vigtigt af flere årsager, dels fordi vaccinen både kan beskytte drenge og mænd mod en lang række kræftformer, men også fordi en bred vaccination af drengene vil kunne beskytte pigerne og dermed mindske deres risiko for at udvikle livmoderhalskræft.
Men ikke mindst er det også vigtigt, når vi taler ligestilling og social ulighed i sundhed. For hvorfor skal drengene stilles ringere end pigerne i forhold til muligheden for at blive vaccineret, blot fordi de er drenge?
HPV-vaccinen blev jo til en start indført som et led i kampen mod livmoderhalskræft, som naturligt nok kun rammer kvinder, men nu viser forskning, at HPV-vaccinen også beskytter mod kræftformer, som rammer mænd. En andet grund til kun at give HPV-vaccinen til piger er, at når pigerne bliver vaccineret, bliver drengene automatisk også beskyttet, men problemet med den tankegang er jo netop, at det kræver, at størstedelen af pigerne også bliver vaccinerede, for ellers opnås den såkaldte flokimmunitet ikke, og det efterlader drengene ubeskyttede.
Og ligeså vigtigt så vil mange drenge aldrig komme til at have sex med det modsatte køn og derfor ikke opnå denne "beskyttelse". Det er ikke ny viden og også årsagen til, at der det seneste år har været lavet forsøgsordning med, at drenge, der er til drenge, kan få vaccinen gratis. Men her sagde flere praktiserende læger fra, fordi de forståeligt nok ikke ville spørge til og registrere drengenes seksualitet. Med bl.a. det resultat, at vaccinen derfor kun blev et gratis tilbud i storbyerne, hvor Aids-fondets checkpoint steder var med i en forsøgsordning. Det medførte så igen en risiko for social ulighed i sundhed, da det efterlod drenge i provinsen dårligere stillet, for en ting er, at det kan være sværere at få modet og opbakningen til at springe ud i de mindre samfund, en anden er, at de tilbud, der er til disse unge mænd, oftest kun findes i storbyerne.
At HPV-vaccinationen ikke er en del af børnevaccinationsprogrammet er ligeledes med til at øge uligheden i sundhed. Det viser sig nemlig, at kun ganske få unge danske mænd får HPV-vaccine. De drenge, som vaccineres, kommer typisk fra rige familier og er særligt ofte sønner af læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale, som gennem deres fag ved, at vaccinen også kan redde drengeliv.
Det er både diskriminerende, men er også med til at skævvride sundheden i Danmark, hvor vi ellers bryster os af, at vi er et foregangsland i forhold til at sikre lige muligheder for alle. Og vi ved, at der er ulighed i den seksuelle sundhed.
Unge, som har den ringeste grad af seksuel sundhed, kommer nemlig typisk fra kommuner, hvor færrest unge er i gang med uddannelse, hvor forældrene er skilt, og hvor de unge tidligere flytter hjemmefra. Og seksuel sundhed betyder noget. For usikker sex, sexsygdomme, krænkelser og uønskede graviditeter sætter spor og kan ende med at få betydning for det enkelte individs livskvalitet og sundhed.
Derfor skal Danmark følge lande som f.eks. Østrig og Australien, der er gået forrest i kampen mod HPV relaterede kræftformer og dermed ligestilling. For HPV-vaccinationen til alle drenge er et nødvendigt skridt i at opnå seksuel sundhed for alle.