Annonce
Debat

Sundhed. Gennemsigtighed i sundhedsvæsenet

Et gennemsigtigt offentligt sundhedsvæsen, også på diabetes området

På seneste regionsrådsmøde 28. august var der et punkt på dagsordenen, som i den grad viste, hvor de forskellige politiske partier befinder sig henne rent ideologisk omkring det offentlige sundhedsvæsen i fremtiden.

Punktet omhandlede nemlig at etablere "Steno Diabetes Center" som en hel afdeling på det nye OUH. Nemlig at være den "femte finger" i byggeriet / klyngen, som socialdemokraten Karsten Uno Petersen kaldte det.

Problemet er bare, at det sker under stor indflydelse fra Novo Nordisk Fonden, og dermed kommer denne private aktør til at være en del af en hel afdeling, men placeret på en offentlig sygehusafdeling på det nye OUH.

I Alternativet ønsker vi gennemsigtighed, hvad enten det gælder behandling eller forskning, og vi er simpelt hen bange for, at der i fremtiden vil komme interessekonflikter mellem det offentlige sundhedsvæsen og den private fond, som er ejet af Novo Nordisk.

Er vi sikker på, at der sker optimal vidensdeling for de resultater, som Novo Nordisk vil forske i omkring diabetes? Er vi sikker på, at vi får den billigste medicin til diabetikere i fremtiden, eller vil medicinpriserne stige yderligere, når Novo Nordisk skal stå for en ny afdeling i stedet for endokrinologisk afdeling på OUH, som det er i dag?

Fokus for "Steno Diabetes Center" vil udelukkende være på diabetes type 2. Jeg er derfor oprigtig bange for, at alle patienter med diabetes type 1 ikke opnår samme behandling på baggrund af forskning og viden i fremtiden, når nu Novo Nordisk kun har øje for diabetes type 2. Et offentligt sundhedsvæsen skal hele vejen igennem være offentligt, og man skal ikke pludselig have en hel afdeling, som er under så stor indflydelse fra private aktører.

Alternativet ønsker lighed i sundhed, og det opnås ikke ved at lade Novo Nordisk Fonden stå for en ny afdeling på det nye OUH. Det var med de bekymringer og anskuelser, der gjorde, at jeg stemte nej tak til at "Steno Diabetes Center" etableres på det nye OUH. Desværre var der kun opbakning fra SF og Enhedslisten, der også stemte imod, resten af regionsrådet stemte desværre for dette og viste, at de ønsker et sundhedsvæsen, hvor private aktører skal være en større del af det offentlige sundhedsvæsen. Det er en helt forkert retning i mine øjne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fem riddere om det runde bord

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Operationssygeplejerskerne på de fynske sygehuse strejker

1995 Samtlige operationsafdelinger på de fynske sygehuse samt syge- og hjemmeplejen i Nyborg og Svendborg bliver strejkemål for sygeplejerskerne. Det meddelte Dansk Sygeplejeråd, da det udsendte strejkevarsel. Strejken kan træde i kraft 1. april og omfatter 340 af de 5000 fynske sygeplejersker. Der opretholdes nødberedskaber på sygehusene til akutte patienter, så i første række vil en eventuel strejke gå ud over ventelisterne. I kommunerne mangler sygeplejerskerne endnu at forhandle med Kommunernes Landsforening om nødberedskabet. Næstformand i Fynskredsen af Dansk Sygeplejeråd, Bo Smith, forventer, at smertestillende indsprøjtninger og insulin fortsat vil blive givet af sygeplejersker. 1970 Der er nogle svenskere, som gnider sig i hænderne for tiden. De står bag et kædebrevssystem, der har mange fynske deltagere. Systemet er ulovligt, men udsigten til at få 10.200 kroner for en beskeden indsats får dog mange mennesker til at se stort på den kendsgerning. Juridisk sidestilles kædebreve med offentlig indsamling. De eneste sikre vindere er de personer, som har sat svikmøllen i gang. De modtager 15 kroner hver gang en ny deltager melder sig. Pengene skal sendes til en postboks i Sverige, og fynske postkontorer har særdeles mange breve at ekspedere til den adresse. Politiet har ikke adgang til at kontrollere pengeforsendelser med mindre, at der foreligger en dommerkendelse. 1945 Ølproduktionen vil fra marts blive nedskåret med 55 procent af produktionen sidste år. Der er tale om en frivillig overenskomst mellem danske bryggerier indbyrdes. Direktør Marstand-Svendsen, Albani Bryggerierne, oplyser, at man har fået ganske bestemte retningslinjer for brændsels- og elektricitetsforbruget, der reduceres til henholdsvis 75 og 65 procent af forbruget i fjor. Bryggerierne i Odense har dog heldigvis en del øl på lager, og man er i disse dage i færd med at sende ekstraforsyninger ud til både købmænd og restauratører i den udstrækning, at der kan skaffes flasker. Dermed håber Albani, at overgangen ikke bliver alt for brat for kunderne, når nedskæringen træder i kraft til marts.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Annonce