Annonce
Odense

Summer af liv: Havnekulturfestival trækker tusinder til Odense Havn

Broby Sportsefterskole tilbyder sejture rundt i skolens speedbåd, som netop har fået opgraderet motorkraften fra 40 til 100 hestekræfter. I forbindelse med Havnekulturfestival har skolens instruktører en særlig tilladelse til at måtte sejle hurtigt i inderhavnen. Hastigheden kan nå op på 60 kilometer i timen. Foto: Nils Svalebøg
Ræs rundt i havnen i en speedbåd, se en danseforestilling eller slå dig blot ned et sted og nyd solen sammen med de mange andre gæster. Den 13. Havnekulturfestival i Odense er i fuld gang.

Lørdag ved frokosttid syder og bobler det på Odense Havn i takt med, at flere og flere mennesker dukker op til årets udgave af Odense Havnekulturfestival.

En af dem er britiske Josh Perera, der studerer og bor i Odense - faktisk bor han på havnen lige midt i festen.

- Det er helt fint med mig, at det foregår lige uden for døren, siger han og fortæller, at han ser det som en god mulighed for at lave nogle sjove og gratis ting med sin treårige søn Einar, som netop er ved at kravle om bord i et sørøverskib, der er stillet op som legeplads.

Et andet sted - ved foreningen International Family's telt - har et par børn foldet fitnessmadrasser ud på græsset og er i gang med børneyoga, mens forskellige dufte fra madboderne, der er ved at tænde op, blander sig og rammer næseborene.

Lidt derfra - ved Nordatlantisk Hus - ligger de færøske træskibe, som har taget turen til Odense i forbindelse med festivalen for at fejre 100-året for Færøernes flag.

- Turen herned varede lidt under en uge, fortæller Heine Heinesen, en af besætningsmedlemmerne på skibet Dragin.

Annonce

Festival på havnen til søndag klokken 17

Få en sejltur med fuldt drøn bag på en vandscooter, prøv selv skateboardrampen på et skateboard, du låner - eller tag årets først dukket i Havnebadet.

Der er masser at opleve og gøre på Odense Havn i forbindelse med Havnekulturfestival.

Ud over de mere actionprægede oplevelser er der også et væld af danse-, gymnastik- og musikopvisninger, og forskellige steder på havneområdet er der opstillet scener, hvorfra der leveres musikalske indslag.

Ikke mindst er der mulighed for ved Nordatlantisk Hus at se en mindre armada af smukke færøske træskibe, som har taget turen til Odense for at fejre 100-året for det færøske flag.

Og det er blot et udpluk - for der er endnu mere at gå på oplevelse i frem til søndag klokken 17. Se det fulde program på www.havnekulturfestival.dk/program

13. gang i år

Det var i årene 2004-2005, da der først blev tænkt tanker om at byudvikle Odense Havn i stor skala, at idéen om en årligt tilbagevendende festival på havneområdet opstod.

Resultatet blev Odense Havnekulturfestival, som siden er vokset og vokset i popularitet. Sidste år med anslået mellem 30.000 og 35.000 gæster.

- Men vejret var også fantastisk sidste år, siger Maria Friis, projektleder for festivallen.

I år forventer hun ikke, der kommer helt så mange - nok nærmere i omegnen af 25.000.

- Men nu må vi se. Solen jo her fra lørdag morgen begyndt at skinne, og vejret ser lovende ud, som hun siger.

Masser at se og prøve

Det meste på havnekulturfestivalen er gratis at prøve, og der er masser at kaste sig over. Både for store og for små og lige fra kulturelle tilbud som dans og nycirkus til vandsport og muligheden for at snuse til den robotteknologi, der i disse år sætter sit præg på Odenses udvikling.

En række foreninger og institutioner er også til stede. For eksempel den kreative friskole Glasværket, der viser sig frem for potentielle nye elever og deres forældre, og foreningen Odense Husflid, hvor medlemmer primært er mænd i den modne alder, der dyrker træsnedkeriets ædle håndværk.

Foreningen har været med siden Odense Havnekulturfestival begyndte i 2006, og de får både solgt nogle af deres produkter og hvervet nye medlemmer.

- De seneste tre år har vi fået fem nye medlemmer på grund af, at vi er med her på festivalen, og desuden har vi fået endnu flere nye deltagere på vores weekendkurser, fortæller en af herrerne i det lille hvide telt, der udgør Odense Husflids base hen over weekenden.

Broby Sportsefterskole, der står for megen af morskaben ude på vandet - blandt andet ved at invitere festivalgæster med på en tur rundt i havnen med op mod 60 kilometer i timen i den store speedbåd, skolen har med - ved ikke, om det direkte betyder nye elever til skolen, at de stiller op. Det fortæller en af lærerne.

- Men det giver os synlighed, og det er en sjov oplevelse for både elever og lærere at være med, siger han.

Festivalen på havnen byder på action og kulturoplevelser - men der er også mulighed for at læne sig tilbage og se det hele lidt an. Foto: Nils Svalebøg

Stadig plads til vokseværk

Spørger man Maria Friis, projektlederen for Odense Havnekulturfestival, er der stadig plads til, at festivalen de kommende år kan vokse sig endnu større.

- Der er stadig hele østre Kaj med Olav de Linde og det område derovre, som vi slet ikke benytter. Hvis vi bliver rigtig store, kan vi måske også tage Næsby Hoved-skoven med også, siger hun.

Allerede i år ser man dog, at festivalen er ved at sprede sig ud til havnens næromgivelser. Storms Pakhus udnytter for eksempel de mange gæster i området til at gøre opmærksom på sig selv - blandt andet med afterparty fredag og lørdag aften fra 23-02.

Og mere af den slags, kan Maria Friis sagtens se for sig i de kommende år.

- I takt med at der kommer flere og flere kulturinstitutioner på havnen, kan udviklingen også godt blive sådan, at de tager mere og mere ejerskab for festivalen, forudser hun.

En tidligere undersøgelse, der blevet lavet for nogle år siden, viser i øvrigt, at langt de fleste gæster er odenseanere, fortæller hun.

- Cirka en ud af ti kom fra oplandet, resten var fra Odense. Men det kan have ændret sig, for det er ved at være nogle år siden, vi undersøgte det, lyder det fra Maria Friis.

Havnefestivalen har et samlet budget på cirka 1,2 millioner kroner. Godt og vel halvdelen betaler Odense Kommune, mens resten kommer fra sponsorer.

Josh Perera, brite med studier i Odense og bopæl på havnen, nyder legepladsen på havnekulturfestivallen sammen med sønnen Einar på tre år. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ole H. hos Aktive Seniorer

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce