Annonce
Nyborg

Sulkendrup: Landmand fjernede historisk dige

Det beskyttede dige ligger i hjørnet af en mark. Landmanden har fjernet to strækninger for bedre at kunne komme til med sine maskiner. I alt er forsvundet cirka 110 meter dige. Grafik: Gert Ejton

Landmanden, der i foråret pløjede et beskyttet overdrev op i Sulkendrup, har tidligere benyttet samme metode til at fjerne et historisk dige. Først fjernede han diget og bagefter bad han kommunen om lov.

Nyborg: Nogle gange kan det betale sig at bede om tilgivelse i stedet for om tilladelse. Om det har været landmand Niels Danielsens strategi i sagen om det naturbeskyttede overdrev ved Sulkendrup skal være usagt.

Faktum er, at han i marts med bulldozer fjernede overdrevet og i øvrigt nægtede at standse arbejdet, da kommunen blev opmærksom på ulovligheden. Først efterfølgende bad han om en lovliggørende tilladelse.

Nu viser det sig, at landmanden har handlet på samme vis i sagen om et historisk dige, ligeledes ved Sulkendrup.

I 2012 og 1213 fjernede han et 110 meter langt beskyttet dige, der ifølge forvaltningen i Nyborg Kommune har både kulturhistorisk, biologisk og landskabelig betydning.

I sommeren 2016 blev Niels Danielsen af Slots- og Kulturstyrelsen gjort opmærksom på, at han med med fjernelsen af diget havde overtrådt museumslovgivningen. Efterfølgende søgte han i september 2016 kommunen om dispensation via sin rådgiver Max Jakobsen.

Den dispensation fik han fra et flertal i Teknik- og Miljøudvalget, der valgte at gå imod forvaltningens indstilling i sagen på et møde i november 2016.

Af sagsfremstillingen til politikerne den 14. november 2016 fremgik det, at alle tre væsentlige kriterier for beskyttelse af diget er tilstede, og forvaltningen indstillede derfor, at man ikke gav landmanden dispensation. Samtidig gjorde embedsmændene i forvaltningen opmærksom på, at kommunens seneste fire lovliggørende dispensationer i lignende sager var blevet omgjort til afslag i Natur- og Miljøklagenævnet.

Til mødet stemte Socialdemokraterne imod, mens Venstres tre medlemmer af udvalget og løsgænger Helle Frøslev stemte for, at landmanden kan få en dispensation.

Ingen kommentarer

Landmand Niels Danielsen har ikke ønsket at udtale sig til Fyens Stiftstidende i sagen om det fjernede dige i Sulkendrup. Han henviser i stedet til sin miljørådgiver, Max Jakobsen, som det desværre ikke har været muligt at træffe.I et skriftligt svar til kommunen peger rådgiveren på, at fjernelsen af de to digestrækninger giver mulighed for at udnytte en række stordriftsfordele. Blandt dem en mere rationel drift og en reduceret anvendelse af pesticider og gødning.

DN: Typisk Nyborg Kommune

Østfyns Museer har vurderet, at diget har en betydelig alder, og som minimum føres tilbage 1798. Sulkendrup er en udflytterlandsby med rødder tilbage i vikingetiden-middelalderen. Landsbyen ligger i et forholdsvist velbevaret kulturlandskab, som diget er en væsentlig del af, skriver Østfyns Museer blandt andet i sin vurdering.

Diget er gennebrudt på et seks meter bredt stykke, der stammer fra før loven om beskyttelse af diger fra 1992, og de seks meter er derfor fritaget fra beskyttelsen af diget.

Danmarks Naturfredningsforening har nu klaget over Nyborg Kommunes afgørelse til Natur- og Miljøklagenævnet. Sagen er endnu ikke afgjort.

- Der tegner sig desværre et billede af Nyborg Kommune, som er meget ivrig for at give lodsejerne lov til alt muligt. Man sidder jo og krymper tæer over de afgørelser i klagenævnet, der er gået imod kommunens beslutninger. Jeg tænker det er pinligt, men politikerne er tilsyneladende ligeglade. Desværre, siger formand for DN i Nyborg Pia Ellegaard Jørgensen.

Hun mener, at det slet ikke bør være kommunerne, der træffer afgørelser i miljøsager, fordi politikerne i en kommune på den måde får stor magt over naturen. Desuden kan der være stor forskel på, hvad der gives og ikke gives tilladelse til i kommunerne.

- Man skal simpelthen have alle de sager ind til staten. Det findes bestemt kommuner, der tager ansvaret på sig, men jeg synes ikke Nyborg Kommune er en af dem. Vi har jo adskillige sager fra Nyborg Kommune, hvor vi har klaget og fået ret. Vi har så sent som i denne uge fået tre afgørelse, der går imod kommunen, siger Pia Ellegaard Jørgensen.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Odense Håndbold

Odense Håndbold tog endnu en sejr, selvom spillet ikke levede op til standarden: - Vi forventer mere af os selv

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med vindende danskere gennem tiderne, OBK-kendis og Vittinghus ude

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Odense Håndbold For abonnenter

Navne fra Otterup Idrætscenter - med skrattende højtalere, udebane på hjemmebane og Lois Abbingh

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Annonce