Annonce
Erhverv

Succesrobot i front: Fynsk læge vinder europæisk robotpris

Hans Jørn Kolmos har i mange år været ansvarlig for hygiejnen på Odense Universitetshospital, derfor har han været med til at udvikle robotten, der kan desinficere. Arkivfoto: Robert Wengler
Tidens mest omtalte fynske robot vandt onsdag en prestigefuld pris som den bedste i Europa. Robotten, der er i fuld gang med at fjerne coronavirus i Kina, blev sat i gang af en kendt fynsk overlæge.

Fyn: Odense-firmaet Blue Ocean Robotics og dets datterselskabet UVD Robots vandt onsdag aften en prestigefyldt europæisk robotpris ved en konference i Malaga, euRobotics Technology Transfer Award 2020.

Prisen skyldes en robot, der desinficerer hospitalsstuer ved hjælp af ultraviolet lys, og som der i øjeblikket er stor travlhed med at få produceret og sendt til det corona virus-plagede Kina.

Direktørerne for Blue Ocean Robotics og UVD Robots kom naturligt på tavlen ved prissuddelingen som to af personerne bag den roste robot, men lidt mere overraskende var det tredje navn på vinderbilledet. Det var professor Hans Jørn Kolmos, Syddansk Universitet (SDU), som er blevet kendt i Danmark for sine skarpe synspunkter om blandt andet infektioner og antibiotika.

UV Disinfection Robot

UVD-robotten kommer fra den vidtspredte Blue Ocean Robotics-familie, der også står bag flere andre vidt forskellige robotter. I dag ejes den af UV Robots, som er 80 procent ejet af Blue Ocean, mens investorer ejer resten af aktierne.

Robotten udsender ultraviolet lys på bølgelængde, der ødelægger celler - derfor må der ikke være mennesker i det rum, der bliver desinficeret. 99,99 procent af bakterier og vira bliver slået ihjel.

Det er ikke nyt at desinficere med ultraviolet lys, men kombinationen af lyset og en robot, der selv kan finde ud af at bevæge sig, gør Odense-robotten meget effektiv.

I februar modtog UVD Robots en ordre på flere hundrede eksemplarer til en kinesisk forhandler af sygehusmateriel. De første er sendt afsted. Kampen mod corona-virus har øget interessen kraftigt i Kina.

I forvejen har firmaet leveret robotter til 40 lande.

Begyndte med professor-snak

- Er det sandt, at den har vundet? Det er jeg meget glad for, og jeg er faktisk også stolt af det, siger Hans Jørn Kolmos, da vi fortæller ham om prisen, som altså også tilfalder ham.

- Det er jo teknikerne og robotfolkene, der har konstrueret robotten og fået det hele i mål. Men det er da rigtigt, at mine medarbejdere og jeg på Odense Universitetshospital (OUH) har været med hele vejen i udviklingen, og det var vores problem, der startede det hele, siger han.

Ifølge Hans Jørn Kolmos, der indtil for nylig også var hygiejneansvarlig overlæge på OUH og formand for hospitalets hygiejne-organisation, begyndte det hele med en snak mellem ham og en professor-kollega fra SDU's tekniske fakultet for mange år siden. Siden er idéer blevet foreslået og undersøgt i et stadigt mere konkret forløb.

Annonce

- Vi har en del af æren

- Det er den måde, udvikling sker på. Vi havde - ligesom andre sygehuse - et problem med at få fjernet bakterier, så alvorlige sygdomme ikke blev overført mellem de indlagte patienter. Desuden vidste vi meget om både bakterierne og om det, der kan slå dem ihjel - blandt andet ultraviolet lys. Og så gik vi sammen med teknikerne for at finde på løsninger, fortæller Hans Jørn Kolmos.

Sammen med OUH har han sørget for afprøvningen af den nye robot, og medarbejdere i hospitalets klinisk mikrobiologiske afdeling har kontrolleret, hvor effektivt den arbejdede.

- Vi har da vores del af æren, men det er teknikerne, der har fået projektet i mål, siger han.

Adm. direktør Per Juul Nielsen, t.h, sammen med driftsdirektør og produktionsansvarlig Carl Erik Skjølstrup i den kopi af en hospitalsstue, hvor UVD Robots og Blue Ocean Robotics tester UVD-robotten, før de sendes ud til kunderne. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce

Mangeårig strategi

Den banebrydende robot, som selv kan køre rundt på hospitalsstuen og dermed nå ind i alle hjørner, er ikke blevet til ved et lykketræf.

- For 10-15 år siden besluttede vi en meget målrettet strategi om at bringe folk fra forskellige discipliner sammen og specielt bringe dem i samarbejde med folk fra industrien. Det begynder nu at bære frugt for eksempel med robotten her. Vi er også i gang med udvikle bedre katetre af plastic, siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i forskningsenheden for klinisk mikrobiologi, som er et samarbejde mellem SDU og OUH.

- Vi vil gerne bringe forskningsmiljøerne sammen med sygehusdriften og få skabt nogle gode forbindelser i, så man kan bringe viden ud i industrien, så robotten er bare et eksempel på vores tankegang, siger han.

OUH har selv to eksemplarer af den nye robot kørende.

Den nye pris gives til det europæiske konsortium, der er bedst til at forvandle forskning til forretning inden for robotindustrien. Ud over Hans Jørn Kolmos tilfalder den administrerende direktør Claus Risager, Blue Ocean Robotics, og administrerende direktør Per Juul Nielsen fra UVD Robots, som sælger robotten.

- Vi har at gøre med en robot, der løser et højaktuelt problem, og samtidig har det danske konsortium været særdeles succesfulde med kommercialiseringen af robotten, lød juryens begrundelse for at give prisen til UVD-robotten.

UVD Robots har fået en kæmpeordre på desinfektionsrobotter til Kina, som skal bekæmpe coronavirus. Nu har robotten også fået en europæisk pris. Foto: Frederik Steen Nordhagen
UVD-robotterne kan selv køre og tage elevatoren, så rengøringspersonalet skal blot bestille dem på en app. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Fyn

Hun brænder for det frivillige arbejde for udsatte mennesker: Derfor skal Sarwa Sharif være Årets Fynbo

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Erhverv

Michael droppede sit faste job for at lave en af verdens bedste whiskyer: Nu ligger den på lager til om otte år

Nordfyn

Telefonstorm på værkstedet: - Folk reagerer først, når Peter Tanev siger, at nu kommer vinteren

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

OB

Lars Høgh i sin bog om OB's bestyrelsesformand: Niels Thorborg tog mig aldrig over på sit hold

Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Nyborg

Kraftig blæst: Vindfølsomme køretøjer forbydes på Storebæltsbroen

Annonce