Annonce
Odense

Succesprojekt hos Mødrehjælpen stopper - forvaltning tror på nyt koncept

Lisa Mortensen, her med sin datter Leonora, har fået hjælp i Mødrehjælpens projekt "Unge familier på vej". Hun er ked af, at tilbuddet nu lukker: - Fordelen ved at være hos Mødrehjælpen er, at hjælpen er personlig. De tager hånd om vores udfordringer, fordi de kender os bedre, end man gør på et jobcenter. Det betyder, at vi vælger noget, vi brænder for, i stedet for at blive sendt ud i en praktik, man dybest set ikke har lyst til, siger hun. Foto: Nils Svalebøg

Odense Kommune stopper støtten til Mødrehjælpens projekt "Unge familier på vej", som derfor lukker, selv om 86 procent er kommet i gang med en uddannelse eller i arbejde. Samtaler med socialrådgivere, virksomhedspraktik og brobygning skal hjælpe

For 21-årige Lisa Mortensen var det at komme med i Mødrehjælpens projekt "Unge familier på vej" et vendepunkt. Til det bedre.

Hun stod pludselig med udsigt til at skulle blive alenemor, havde ikke noget netværk og vidste ikke, hvad hun skulle leve af. Men hos Mødrehjælpen fik hun styr på problemerne, tryghed op til fødslen og et nyt netværk, som har betydet meget for hende. Og i samspil med en uddannelseskoordinator fandt hun ud af, hvilken uddannelse hun skal i gang med.

Den mulighed bliver fremover lukket for andre unge mødre, og "det gør mig faktisk noget ked af det", siger Lisa.

Beskæftigelses- og Socialforvaltningen har som et led i den store omlægning af de forskellige indsatser, der skal få flere i job eller uddannelse, besluttet at stoppe samarbejdet og støtten. I stedet skal de unge gennem flere samtaler med en socialrådgiver og i virksomhedspraktik. Det er nogle af de tiltag, Beskæftigelses Task Force Odense med tidligere skatteminister Carsten Koch i spidsen har anbefalet.

Annonce

Unge familier på vej

Unge Familier på Vej i Odense har været et tilbud for unge familier og gravide under 30 år. Det var et partnerskab mellem Mødrehjælpen og Odense Kommune og har eksisteret siden januar 2014.Sidste år var 122 unge mødre tilknyttet - med en gennemsnitslader på 22. Knap hver tredje er på det tidspunkt enlig, hver ottende har en kæreste, som de ikke bor sammen med, mens knap hver anden bor sammen med kæresten. Ingen havde et arbejde, da de henvendte sig, og under 20 procent var i uddannelse.

86 procent af de 133 brugere, der har afsluttet et forløb i perioden 2014 til 2017, var i uddannelse, beskæftigelse eller støttet uddannelse. Unge familier på Vej findes også i Aarhus og Aalborg og er på vej i København.

Afviser kritik

I en anden artikel i Fyens Stiftstidende kritiserer direktøren for Mødrehjælpen, Mads Roke Clausen, beslutningen for at være kortsigtet og præget af kassetænkning, fordi forvaltningen fremover får refusion fra staten på opgaven.

Det afviser koncernchef Jane Findahl fra Beskæftigelses- og Socialforvaltningen:

- Vi valgte i sin tid at lave en aftale med Mødrehjælpen, fordi de kunne hjælpe os med at hjælpe den her gruppe af unge mødre. Det har de gjort godt. Undervejs har vi ændret den måde, vi arbejder på og iværksat nogle nye tiltag, så vi i kommunen i dag selv er i stand til at hjælpe kvinderne. Vi har derfor valgt ikke at lave en ny kontrakt med Mødrehjælpen, men refusion har ikke noget med den beslutning at gøre, siger hun.

Jane Findahl afviser også, at evidensen ikke er på plads:

- Langt størstedelen af de unge mødre, Mødrehjælpen har arbejdet med, er ret tæt på at kunne komme i uddannelse. De skal have samtaler, vejledning og ud i brobygningsforløb på byens uddannelsessteder. Beskæftigelses Task Force Odense har kun beskæftiget sig med de Jobparate. Vi ved dog fra forskningen, at dét, der virker bedst, er samtaler, virksomhedspraktik og brobygningsforløb, og vi er netop i gang med at styrke samarbejdet med ungdomsuddannelserne om netop brobygning til uddannelse.

- Vi har høje forventninger, fordi erfaringerne er rigtig gode. Både vores egne foreløbige erfaringer og de erfaringer, vi hører om fra resten af landet, siger Jane Findahl.

Anbefalingerne

Beskæftigelses Task Force Odense kom i april med anbefalinger til, hvordan Odense Kommune skal få flere jobparate i arbejde eller uddannelse.Her lyder nogle af anbefalingerne:

Skab flere private virksomhedspraktikker, løntilskudsforløb og voksenlærlinge.

Styrk kompetencerne hos jobrådgiverne.

Tag udgangspunkt i den lediges ressourcer og kompetencer frem for barrierer.

Jobcenteret skal lave månedlige opfølgende samtaler, fordi det virker, og stoppe kommunale aktiveringsprojekter, fordi de ikke virker.

Skeptisk

Lisa Mortensen er imidlertid skeptisk over for, om de nye tiltag vil have samme effekt:

- Det kan måske godt fungere, men fordelen ved at være hos Mødrehjælpen er, at hjælpen er personlig. De tager hånd om vores udfordringer, fordi de kender os bedre, end man gør på et jobcenter. Det betyder, at vi vælger noget, vi brænder for, i stedet for at blive sendt ud i en praktik, man dybest set ikke har lyst til, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Odense

FIF-hæder til Torben Simonsen

Odense

Syng med Hammers Duo

Annonce