Annonce
Odense

Succesfuld udeskole: Der er meget at lære i naturen

De beboerne på bostedet Bækholmen kan ikke komme på arbejde eller i skole under corona-krisen. For at udfylde tomrummet har Bækholmen lavet en udeskole med spejderagtige aktiviteter. Foto: Christian Nordholt
Skole og arbejde er udskiftet med bål, ture i skoven og snitterier på bostedet Bækholmen for handicappede unge. Da beboernes beskæftigelsestilbud er lukket i denne tid, har man tænkt kreativt og lavet en udeskole til stor glæde og gavn for beboerne.
Annonce

Under en stor presenning spændt ud mellem fire træer knitrer et stort velbygget bål. Et par beboere fra bostedet Bækholmen i Seden står omkring bålet og lader så småt op til dagens program på udeskolen bag deres bosted. Bålpladsen er omkranset af byggerier af paller, og træstubbe gør det ud for stole.

Andre beboere har samlet sig ved borde-bænke-sæt under et lille halvtag i nærheden med varm kaffe i kopperne. Hele området er omkranset af høje grønne træer og fuglefløjt, og denne dag skinner morgensolen igennem tynde hvide skyer.

Under halvtaget er 22-årige Laura de Stricker gået i gang med at male sommerfugle og blomster på sit nybyggede insekthotel.

- Det er sjovt at lave alle de nye ting her. Jeg bliver udfordret, og jeg lærer noget nyt. Det kan jeg godt lide, siger hun.

Det er godt en måned siden, at bostedet Bækholmen begyndte at holde udeskole for bostedets ti beboere, hvis skoler og beskæftigelsestilbud har været midlertidigt lukkede på grund af coronasituationen.

Bostedet Bækholmen

Der bor 10 borgere på Bækholmen.

Her kan borgerne bo i et til tre år, hvor der bliver opstillet mål, lavet indsatser og skubbet i retningen af et så selvstændigt liv som muligt.

Aldersrammen for borgerne er 18-40 år.

Der ydes socialpædagogisk og ergoterapeutisk støtte til borgerne på Bækholmen.

Til daglig - når der ikke er coronatid - går beboerne på Bækholmen på arbejde eller i skole i dagtimerne.

Annonce

Nye fællesskaber

En af bostedets pædagoger Emil Nissen er gået sammen med pædagog Christian Pind fra det beskyttede værksted Rytterkasernen om at lave udeskolen, der er åben fra 9 til 14.30 hver dag. Dagene går med blandt andet fotosafarier, bålbyggeri, snitterier, byggerier af huler, insekthoteller og madlavning i udekøkkenet. Bækholmens unge har taget godt imod det hele og har blandt andet gået kilometervis af ture i naturen.

- Vi ser borgerne i nye fællesskaber og nye samarbejder, og de bliver udfordret i nye situationer, som vi ikke har set dem i før. Natur og udeliv er en kæmpe paraply, og der er noget for alle i det. Der er både noget for sanserne og for hovedet. Mange borgere har også oplevet en stor tilfredsstillelse i at bygge ting og skabe noget sammen med andre borgere, forklarer Emil Nissen.

Bækholmens daglige leder Marlene Olsen er imponeret over, hvordan det er lykkedes pædagogerne og det øvrige personale at stykke et godt alternativ til skole og beskæftigelses sammen.

- Den nye struktur og de nye arbejdsgange kræver stor fleksibilitet, mod og lyst fra personalets side. For at dette projekt har kunnet lykkes, har det været afgørende, at vi har valgt at bringe både Christian og Emil i spil, som er kendt og trygt personale for de fleste af vores borgere. Både hos Christian og Emil er der en enorm drivkraft, og en særlig måde at tilgå borgerne på, siger hun.

Annonce

Tilbage til dagligdagen

Bækholmen er et midlertidigt tilbud til unge, der har behov for at få en afklaring på deres fremtidige bomuligheder. Mange har, indtil de kommer på Bækholmen - hvor de typisk bor i et til tre år - boet hjemme hos deres forældre.

Det er meningen, at borgerne skal tilbage til beskæftigelses- og skoletilbud, når det igen bliver muligt, men indtil videre glæder Emil Nissen og Christian Pind sig over succesen med udeskolen, og de er ikke i tvivl om, at erfaringerne vil blive brugt, når den normale hverdag vender tilbage.

- Selvfølgelig er målet, at borgerne skal tilbage til hverdagen med beskæftigelse og skole, men det bliver ikke den samme hverdag efter det, vi har lavet her. Vi tager en hel masse læring med, og der er nye, gode aktiviteter, som både borgerne og vi kender og kan sætte i gang. Hverdagen kan blive mere spændende, og især weekenderne bliver mere aktivitetsprægede end før, forudser Emil Nissen.

For 19-årige Mathias Boye er naturskolen fantastisk:

- Jeg har lavet mange ting. Jeg har for eksempel bygget en krydderurte-hylde, fortæller han, men vender alligevel flere gange tilbage til, at han savner sine venner på CSV, som er den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, han går på.

- Jeg savner CSV. Og jeg savner at spille fodbold, siger han.

Det er endnu uklart, hvornår beboerne på Bækholmen igen kan komme i deres beskæftigelsestilbud. Odense Værkstederne er så småt ved at åbne igen, men det bliver gradvist og i første omgang et tilbud til dem, der bor alene eller har andre særlige behov. Foreløbig regner Emil Nissen og Christian Pind med, at udeskolen skal køre til sommerferien.

Udeskolen foregår i haven ved siden af bostedet Bækholmen. Selv om beboerne på et tidspunkt skal tilbage i skole og i beskæftigelse vil de fremover lave flere udendørs aktiviter. Blandt andet i weekenderne, forudser Emil Nissen, der her snakker med Mathias Boye og Helene Boy Andersen. Foto: Christian Nordholt
Under halvtaget er der mulighed for kreative aktiviteter. Der er gode bøger at slå op i, hvis man skulle blive i tvivl om navnet på et insekt eller en fugl. Her er det ergoterapeut Stine Andersen (tv) og Helene Boy Andersen, der studerer insekter. Foto: Christian Nordholt
Emil Nissen er til daglig pædagog på bostedet Bækholmen. Under coronakrisen er alt hans arbejdstid gået med udeskolen. Foto: Christian Nordholt
Pædagogerne var lidt på overarbjde den første uge med udeskolen, men efterhånden har Bækholmens beboere fundet ud af, hvad det hele går ud på, og hvilke aktiviteter, de foretrækker. Her er det Nicklas Dyrving Jessen, der kan lide at snitte. Foto: Christian Nordholt
Hver morgen bliver der tændt bål i haven. Isabella Thode Krone Kaspersen er blevet glad for at bygge og passe bål og er rigtig god til det. Foto: Christian Nordholt
Ved udekøkkenet er der bygget et krydderurtebed af en gammel palle. Foto: Christian Nordholt
De beboerne på bostedet Bækholmen kan ikke komme på arbejde eller i skole under corona-krisen. For at udfylde tomrummet har Bækholmen lavet en udeskole med spejderagtige aktiviteter. Foto: Christian Nordholt
Sådan præsenterer Emil Nissen og Christian Pind sig selv på bostedets opslagstavle, hvor de inviterer til udeskole. Gråkragen på Emil Nissens skulder er blevet døbt Krakowich. Foto: Laura de Stricker.
Der er grønt omkring bostedet Bækholmen, der i Seden ikke langt fra fjorden. Eleverne har lært stierne ind i den lille skov bag haven særdeles godt at kende. Foto: Christian Nordholt
Udeskolen har flere gange fanget haletudser og studeret dem i et akvarium, inden de er blevet sat ud igen. Foto: Christian Nordholt
Flere dage om ugen laves der mad i det fri, og nogle gange spiser udeskolens elever også naturen. Her er det løgkarse, der er på manuen. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce