Annonce
Erhverv

Succesfabrik i bølgedal: Dan-Foam har laveste overskud i ni år

Tempur-madrassen blev udviklet i Aarup over en lang periode. Senere blev firmaet solgt til amerikanske interesser og er nu børsnoteret. Foto: Kim Rune
Den plejer at ligge allerøverst på listen over fynske succesvirksomheder, men overskuddene i fynske Dan-Foam er ikke helt så imponerende som tidligere. Madrasfabrikkens drift i 2018 blev den dårligste i 14 år, og med en ekstra-skat oveni endte regnskabet meget langt under det normale niveau.

Mange ville have været tilfredse, men for Aarup-virksomheden Dan-Foam er overskuddet for 2018 langt under standard.

Virksomheden, der fremstiller kostbare og populære Tempur-madrasser og -puder af skum, blev ramt af et lavere salg i Europa og Asien i løbet af året. Selv om andre markeder, for eksempel Amerika, gik frem kunne det ikke opveje den manglende afsætning. Det betød, at omsætningen faldt fra 1,5 til 1,4 milliarder kroner.

Det manglende salg ramte regnskabet hele vejen ned gennem posterne, så overskuddet før skat tilsvarende faldt med 100 millioner kroner - fra 506 til 403 millioner kroner. Det er det laveste tal for denne post siden finanskriseåret 2009, hvor overskuddet før skat nåede ned på 377 millioner kroner.

Annonce

Dan-Foam ApS

Hjemsted: Aarup

CVR-nummer: 24 20 97 09

Direktion: Kasper Lundgaard Sørensen

Bestyrelse: Bhaskar Rao (formand), David Montgomery, Kasper Lundgaard Sørensen

Ejer: Tempur Sealy International, Inc., USA (børsnoteret)

Regnskabstal 2018 (2017 i parentes)

Omsætning: 1,4 milliarder kroner (1,5)

Overskud af primær drift: 360 millioner kroner (428)

Overskud før skat: 403 millioner kroner (506)

Overskud efter skat: 108 millioner kroner (413)

Egenkapital: 689 millioner kroner (564)

Antal ansatte: 280 (283)

Bedst på Fyn

Dan-Foam plejer at være en af Fyns bedste til at tjene penge. I de seneste 13 år har virksomheden hvert år været blandt de tre bedste i denne disciplin, og i syv af årene har den været nummer et. Opgørelsen bliver først lavet, når året slutter, men der er under alle omstændigheder blevet mere spænding om placeringerne i år i undersøgelsen, der baserer sig på overskuddene før skat.

Og det er et held for Dan-Foam, for virksomhedens overskud efter skat blev endnu hårdere ramt i 2018. Virksomheden har i mange år været uenige med Skat, og den forudser tilsyneladende, at den snart skal betale en ekstra skatteregning. Derfor er der hensat 230 millioner kroner til fremtidige skattebetalinger, så skatteposten i alt bliver på 295 millioner kroner - noget mere end de 93 millioner kroner i 2017.

Uenige med Skat

Dermed bliver overskuddet efter skat blot på 108 millioner kroner - det laveste siden 2002. Året før var den samme post oppe på 413 millioner kroner. Årsagen til de store udsving i skatten er en meget langvarig skattesag, som der ellers er ved at være enighed i.

Dan-Foam er ejet af en amerikansk koncern, som fremstiller og sælger Tempur-produkter, der er udviklet på fabrikken i Aarup. Det får den fynske fabrik en betaling for, en såkaldt royalty, men de danske skattemyndigheder mente tidligere, at Dan-Foam fik for lidt i royalty. Det ville betyde, at en del af fortjenesten i koncernen - og dermed skatten - blev flyttet fra Danmark til USA, og derfor krævede de danske myndigheder en ekstra-skat, mens de amerikanske havde en anden mening.

Sagen vedrørte regnskaber for årene 2001-2011, så der var meget store beløb på spil. Sidste år indgik parterne forlig om den største del af problemet, men der verserer dog en sag om renteberegning af kravene.

Forliget gælder ikke tiden efter 2011, så Dan-Foam har ifølge årets regnskab bedt det danske og det amerikanske skattevæsen om en aftale for årene 2012-2018. Selskabet mener ikke, at der er noget at komme efter i disse år, men hvis man overfører principperne fra forliget om de tidligere år, kan der muligvis blive tale om en stor ekstra-regning. Derfor sætter Dan-Foam 230 millioner kroner til side, som skal dække denne skatteregning, hvis den bliver til virkelighed.

Tempur-madrasserne blev oprindeligt kun produceret i Aarup, men i dag har koncernen også en fabrik i Alburquerque, New Mexico, USA. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg

Rammer ikke kommunen

De store udsving i Dan-Foams skat har tidligere skabt problemer for Assens Kommune, der får en del af selskabsskatten. Men hensættelsen i årets regnskab ændrer ikke i sig selv på kommunens indtægter, oplyser kommunens økonomichef Jens-Henrik Ebbesen til Fyens Stiftstidende.

Dan-Foam vil af princip ikke udtale sig til pressen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

En søndag med fitness i Korup

Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];