Annonce
Erhverv

Succesfabrik i bølgedal: Dan-Foam har laveste overskud i ni år

Tempur-madrassen blev udviklet i Aarup over en lang periode. Senere blev firmaet solgt til amerikanske interesser og er nu børsnoteret. Foto: Kim Rune
Den plejer at ligge allerøverst på listen over fynske succesvirksomheder, men overskuddene i fynske Dan-Foam er ikke helt så imponerende som tidligere. Madrasfabrikkens drift i 2018 blev den dårligste i 14 år, og med en ekstra-skat oveni endte regnskabet meget langt under det normale niveau.

Mange ville have været tilfredse, men for Aarup-virksomheden Dan-Foam er overskuddet for 2018 langt under standard.

Virksomheden, der fremstiller kostbare og populære Tempur-madrasser og -puder af skum, blev ramt af et lavere salg i Europa og Asien i løbet af året. Selv om andre markeder, for eksempel Amerika, gik frem kunne det ikke opveje den manglende afsætning. Det betød, at omsætningen faldt fra 1,5 til 1,4 milliarder kroner.

Det manglende salg ramte regnskabet hele vejen ned gennem posterne, så overskuddet før skat tilsvarende faldt med 100 millioner kroner - fra 506 til 403 millioner kroner. Det er det laveste tal for denne post siden finanskriseåret 2009, hvor overskuddet før skat nåede ned på 377 millioner kroner.

Annonce

Dan-Foam ApS

Hjemsted: Aarup

CVR-nummer: 24 20 97 09

Direktion: Kasper Lundgaard Sørensen

Bestyrelse: Bhaskar Rao (formand), David Montgomery, Kasper Lundgaard Sørensen

Ejer: Tempur Sealy International, Inc., USA (børsnoteret)

Regnskabstal 2018 (2017 i parentes)

Omsætning: 1,4 milliarder kroner (1,5)

Overskud af primær drift: 360 millioner kroner (428)

Overskud før skat: 403 millioner kroner (506)

Overskud efter skat: 108 millioner kroner (413)

Egenkapital: 689 millioner kroner (564)

Antal ansatte: 280 (283)

Bedst på Fyn

Dan-Foam plejer at være en af Fyns bedste til at tjene penge. I de seneste 13 år har virksomheden hvert år været blandt de tre bedste i denne disciplin, og i syv af årene har den været nummer et. Opgørelsen bliver først lavet, når året slutter, men der er under alle omstændigheder blevet mere spænding om placeringerne i år i undersøgelsen, der baserer sig på overskuddene før skat.

Og det er et held for Dan-Foam, for virksomhedens overskud efter skat blev endnu hårdere ramt i 2018. Virksomheden har i mange år været uenige med Skat, og den forudser tilsyneladende, at den snart skal betale en ekstra skatteregning. Derfor er der hensat 230 millioner kroner til fremtidige skattebetalinger, så skatteposten i alt bliver på 295 millioner kroner - noget mere end de 93 millioner kroner i 2017.

Uenige med Skat

Dermed bliver overskuddet efter skat blot på 108 millioner kroner - det laveste siden 2002. Året før var den samme post oppe på 413 millioner kroner. Årsagen til de store udsving i skatten er en meget langvarig skattesag, som der ellers er ved at være enighed i.

Dan-Foam er ejet af en amerikansk koncern, som fremstiller og sælger Tempur-produkter, der er udviklet på fabrikken i Aarup. Det får den fynske fabrik en betaling for, en såkaldt royalty, men de danske skattemyndigheder mente tidligere, at Dan-Foam fik for lidt i royalty. Det ville betyde, at en del af fortjenesten i koncernen - og dermed skatten - blev flyttet fra Danmark til USA, og derfor krævede de danske myndigheder en ekstra-skat, mens de amerikanske havde en anden mening.

Sagen vedrørte regnskaber for årene 2001-2011, så der var meget store beløb på spil. Sidste år indgik parterne forlig om den største del af problemet, men der verserer dog en sag om renteberegning af kravene.

Forliget gælder ikke tiden efter 2011, så Dan-Foam har ifølge årets regnskab bedt det danske og det amerikanske skattevæsen om en aftale for årene 2012-2018. Selskabet mener ikke, at der er noget at komme efter i disse år, men hvis man overfører principperne fra forliget om de tidligere år, kan der muligvis blive tale om en stor ekstra-regning. Derfor sætter Dan-Foam 230 millioner kroner til side, som skal dække denne skatteregning, hvis den bliver til virkelighed.

Tempur-madrasserne blev oprindeligt kun produceret i Aarup, men i dag har koncernen også en fabrik i Alburquerque, New Mexico, USA. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg

Rammer ikke kommunen

De store udsving i Dan-Foams skat har tidligere skabt problemer for Assens Kommune, der får en del af selskabsskatten. Men hensættelsen i årets regnskab ændrer ikke i sig selv på kommunens indtægter, oplyser kommunens økonomichef Jens-Henrik Ebbesen til Fyens Stiftstidende.

Dan-Foam vil af princip ikke udtale sig til pressen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce