Annonce
Erhverv

Succes-investor skal finde globale stjerneskud: Kommune hyrer privat iværksætterhjælp

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) ser store muligheder i at lade de erfarne erhvervsfolk og investorer som Torben Frigaard Rasmussen, t.h., hjælpe unge nye iværksættere med globale vækstdrømme. Foto: Vibeke Volder
Odense Kommune indgår i million-samarbejde med det lokale iværksætterhus Tanken 16 og serieinvestor Torben Frigaard Rasmussen, som i nyt program med 250 deltagere skal finde og oplære de næste globale iværksættersucceser i byen.

Odense: It-firmaet Cardlay fik i sidste uge millioner tilført fra en amerikansk investor, teknologivirksomheden Unicontrol har skabt en digital løsning til gravemaskiner på det globale marked og firmaet Servicepos står bag en platform til digital drift og kundehåndtering i cykelforretninger i ind- og udland.

Tre eksempler på succesfulde startups som de senere år er udsprunget af iværksættermiljøerne i Odense, og som nu skal inspirere andre og konkret danne skole for startups med globale ambitioner.

Fælles for alle tre er, at de er født ud af det voksende økosystem af private iværksættermiljøer byen, som nu får Odense Kommune til at indlede et samarbejde med Tanken 16, hvor både Unicontrol og Servicepos har trådt deres børnesko.

Annonce
Borgmester Peter Rahbæk Juel sammen med Susan Nørgaard og Torben Frigaard Rasmussen under præsentationen af det privat-offentlige partnerskab i Tanken 16's lokaler på Dalumvej. Foto: Vibeke Volder

Under navnet "Go Global Odense" skal mindst 25 virksomheder med globale ambitioner over de næste to år gennem pitchtræning, sparring med eksperter og mødet med investorer.

Ambitionen er gøre Odense til Danmarks bedste iværksætterby og rækker også ud over by- og landegrænser, da man både sigter efter at tiltrække danske og internationale iværksættere og investorer.

Det er gratis for iværksætterne at deltage i programmet.

- Vi kan se på robotområdet og robothubben (Startuphubben i Forskerparken hos Teknologisk Institut og Odense Robotics, red.) at det lykkes at skabe virksomheder i startupmiljøet på det område. Da vi har et økosystem af private miljøer og mange erfarne kræfter, vi kan trække på, kan vi godt tillade os at have globale ambitioner på iværksætterområdet generelt, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Stærkt øko-system

Han sidder i mødelokalet hos Tanken 16, der er skabt i en tidligere bankfilial af serieinvestor Torben Frigaard Rasmussen og hans tre partnere Johnny Killerup, Susan Nørgaard og Kasper Guul Larsen. De modtager 5,6 millioner kroner over to år for at overtage arbejdet med de globale iværksættere fra kommunen, og det forpligter, understreger borgmesteren.

- Det er skattekroner, så vi har selvfølgelig nogle krav, men derudover har vi ikke opbygget et stort embedsmandsapparat. Det prøver vi at lade være med her, så det er også et organisatorisk forsøg, som vi ikke har set andre foretage, siger borgmesteren, der tror, at projektet kan være med til at trække iværksættere og startup-virksomheder til Odense.

Millioner til iværksætterhub

I forbindelse med budget 2021 afsatte byrådet i Odense fem mio. årligt fra 2021-2024 til at skabe Danmarks Bedste Iværksætterhub. Størstedelen af investeringen går nu til et to-årigt pilotprojekt og samarbejde med Tanken 16, som modtager 2,8 mio. årligt til et program kaldet ’Go Global Odense’.

250 iværksættervirksomheder med globale ambitioner inviteres til at medvirke. I første omgang gennem et intromøde, og derefter skal de gennemgå en online-screening-proces og udvælgelse til et tre måneders forløb. 25 virksomheder skal efter planen igennem et forløb med pitchtræning, sparring med eksperter og pitch-event. "Go Global Odense" vil også tiltrække danske og udenlandske investorer.

Ambitionen er at skabe mindst 100 nye job og generelt styrke iværksættermiljøet i Odense gennem øget samarbejde mellem de forskellige huse som Tanken 16, Coworking Plus, Visti Unlimited osv.

Odense Kommune, Erhvervshus Fyn og Tanken 16 står bag projektet, som løber frem til udgangen af 2022. Første af seks forløb starter 1. juni. Læs mere og tilmeld dig på www.goglobalodense.com.

Huset på Dalumvej 16 er blot et af de iværksættermiljøer, som private initiativer har skabt i byen de senere år. Man kan nævne Coworking Plus (det største), Tech Town, Visti Unlimited og Dampmøllen Victoria på havnen.

- Vi vil gerne skabe et netværk oven på netværket, så vi binder de mange forskellige tilbud og kompetencer sammen i byen, så vi samme kan finde og hjælpe de skalerbare startups og iværksættere, siger Torben Frigaard Rasmussen, der både har investeret i firmaet Cardlay, hvor han er bestyrelsesformand, og Servicepos, som han mener, har potentialet til at nå en værdi på 100 millioner kroner på få år.

Borgmester Peter Rahbæk Juel mødtes forleden med teamet bag "Go Global Odense". Fra venstre ses Kasper Guul Larsen, Susan Nørgaard, Torben Frigaard Rasmussen, Johnny Killerup og Peter Rahbæk Juel. Foto: Vibeke Volder

Bag "Go Global Odense" står også Erhvervsservice og Erhvervshus Fyn, og tanken er da heller ikke, at det private iværksættermiljø skal erstatte de kommunale tilbud til iværksætteren, understreger borgmesteren.

- Vi raffinerer vores iværksættertilbud og lægger det her oveni det, vi har i forvejen. Der vil være dem stadigvæk, som skaber en virksomhed med et par ansatte, og dem skal der fortsat være plads og tilbud til, siger han.


I Odense alene etableres der mellem 2000 og 3000 virksomheder om året. Vi skal ramme op mod 250 af dem, så vi taler om de 10 procent af dem i Odense, som har globale ambitioner. Resten skal stadigvæk have et andet tilbud.

Johnny Killerup, Tanken 16


Det understreges også af partner i Tanken 16, Johnny Killerup, som trækker på mange års international erfaring med startups og investorer i både Europa og USA.

- I Odense alene etableres der mellem 2000 og 3000 virksomheder om året. Vi skal ramme op mod 250 af dem, så vi taler om de 10 procent af dem i Odense, som har globale ambitioner. Resten skal stadigvæk have et andet tilbud, siger han.

Annonce

Stjerneskibet sat til salg

Stjerneskibet på havnen i Odense, hvor kommunen i flere år har tilbudt lokaler og rådgivning til iværksættere og startups, bliver snart sat til salg som led i omlægningen af iværksætterindsatsen.

- Da vi etablerede Stjerneskibet var vores iværksættermiljø et helt andet sted, og der var et behov for, at vi gjorde noget som kommune. I dag er der mange private stærke miljøer, og det er ikke en kommunal kerneopgave at drive den slags miljøer længere, siger borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce