Annonce
112

Styr på Kullinggadebrand: Gammelt byhus stod ikke til at redde

Brandfolkene koncentrenede hurtigt indsatsen om at redde nabohusene - det lille hus i Kullinggade nummer 24 stod ikke til at redde. Foto: Katrine Becher Damkjær
Byhus i Kullinggade blev alvorligt beskadiget ved brand fredag eftermiddag. Huset var ubeboet og stod foran total renovering.
Annonce

Svendborg: Et mere end 200 år gammelt, bevaringsværdigt byhus i Kullinggade 24 blev ganske alvorligt beskadiget ved en brand fredag eftermiddag.

Der blev slået alarm til beredskabet klokken 15.09, og ganske kort efter stod meterhøje flammerne op gennem taget.

Indsatsleder Kenneth Hørdum fortæller, at han straks sendte bud efter flere røgdykkere og mere mandskab, da han nåede frem til Kullinggade. Herefter gik brandfolkene i gang med at eftersøge huset for mennesker.

- Der var ingen personer i huset, men vi reddede en kat ud, fortæller indsatslederen.

Det stod meget hurtigt klart, at vi ikke kunne redde det lille hus i nummer 24. Der var ikke noget at komme efter.

Kenneth Hørdum, indsatsleder

Annonce

Intet at komme efter

Herefter handlede indsatsen om at begrænse skaderne.

- Det stod meget hurtigt klart, at vi ikke kunne redde det lille hus i nummer 24. Der var ikke noget at komme efter, så indsatsen gik ud på at forsøge at forhindre, at branden bredte sig til nabohusene, og husene ligger meget tæt her inde i den gamle bydel, siger Kenneth Hørdum.

Den del af indsatsen gik godt. Nabohuset til venstre for det brændende hus indeholder tre lejligheder, og de er alle sluppet med røgskade. I nabohuset til højre er der både vand- og røgskade.

- Nu er vi i gang med efterslukningen, og når vi er færdige, sætter vi brandvagter på natten over, fortalte indsatslederen fredag ved 17.30-tiden.

Annonce

Flere teorier

Huset blev solgt i 2016, og en nabo fortæller, at den ene del - dén, hvor der udbrød brand - viste sig at være kraftigt angrebet af rotter. Derfor blev hele huset reelt tømt, og det stod nu foran en gennemgribende renovering.

Branden, der kunne ses over hele midtbyen, tiltrak masser af tilskuere, og fra fortovene blev der gættet på årsagen til brande. En teori gik på, at et lyn var slået ned i huset, en anden på at den kraftige regn havde forårsaget en kortslutning, og rygtet om rotterne var også nået frem til enkelte tilskuere, der gættede på, at et rottebid i en elektrisk ledning var årsag til branden.

Det er politiets opgave at fastslå, hvad årsagen til branden har været.

Det er anden gang indenfor for to år, at et hus i området bliver kraftigt raseret af en brand. I marts 2017 gik det ud over et hus i den modsatte ende af gaden – i Skattergade lige op til jernbanen.

Meterhøje flammer stod op ad taget i det lille hus i Kullinggade 24, der ikke var til at redde. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Ambitioner for kunsten, ja tak

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Annonce