Annonce
Bagsiden

Studenternyt: Her er sparehuen og klimahuen

Klimahuen til venstre er genbrug fra studentereksamen 1994, mens sparehuen til højre er den billigste, stx-studenten kunne få fat på. Så man han leve med emblemet. Foto: Eva Marie Franck
Af gæsteskribent Kirsten Bisgaard, BE (Bagsidepige emerita).

Da Bagsiden i lørdags bragte en forældreguide om de forskellige studenterhuer, manglede i hvert fald én: sparehuen.

En sparehue var nemlig hvad Fredericia Gymnasiums første student, 18-årige Axel Grøn Roepstorff, valgte.

Han er stx, som er den oprindelige, "gammeldags" eksamen, men går med en hue med htx-emblemet - fordi den er blandt repertoirets billigste, og fordi han har hang til det skæve.

Det har hans kæreste, Eva Marie Franck fra Middelfart, også. Hun bruger en klimahue, og den er ganske gratis. Det er nemlig hendes mors studenterhue og dermed ægte bæredygtigt genbrug.

Annonce
Mor og datter, Eva Marie og Nanna Franck, få sekunder efter, at ni-årige bror Peter, havde landet hue. Foto: Kirsten Bisgaard

25 år gammel hue vasket

Studenterhuer fås fra for under 300 til flere tusinde kroner. For eksempel en kongehue med høj, fast puld og guldbånd, navn broderet, fest-kit med champagne og så videre.

Axel Grøn Roepstorff er let kritisk over at skulle betale mere end højst nødvendigt for en massefabrikeret bomuldshat med plastikskygge, der kun bruges få gange, mens Eva både er meget familie- og miljøorienteret. Så hun fik sin mors 25-årige hue shinet op med fransk vask og strygning, nyt fór til nye autografer, og en række private emblemer på det røde bånd.

Begge hendes forældre, Nanna og Niels Franck, blev studenter fra Mulernes Legatskole i 1994, og et af emblemerne er farens sølvnål som bloddonor. Selv om hun, få måneder endnu, kun er 17 år, er hun allerede selv blevet donor. Så endelig et sted, hvor man ikke nødvendigvis behøver at være 18 for at adgang.

De andre emblemer udtrykker aktiviteter, hun har deltaget i i sin gymnasietid.

Skriv om din hue

Har du også en alternativ studenterhue? Eller en anden alternativ måde, du har markeret afslutningen på din erhvervsuddannelse (der findes jo andet her i verden end studenter), er du velkommen til at tage et billede og maile til: Bagsiden@fyens.dk. Vi er altid til fals for en god historie, og der er bagsidekrus som belønning for alle bidrag, der bringes på tryk.

Kæresteparret Axel og Eva dimitterede med hver sin alternative hue. Den nære fremtid er fest, den langtsigtede studier i Aarhus. Foto: Kirsten Bisgaard
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce