Annonce
Assens

Strygertræf: Her spiller begyndere sammen med de garvede

Til fjerde orkesterprøve mødtes alle for første gang i multisalen. Var man lidt utryg ved det hele var der hjælp at hente. Lærerne spillede med i orkestret og man kunne også have sin far med på scenen (yderstt.h. i billedet) Foto: Frederik Nordhagen
Omkring 100 strygerelever i alle aldre fra de fynske musikskoler var lørdag samlet på Vissenbjerg Skole til stygertræf. De afsluttede dagen med fælles koncert.

Vissenbjerg: - Skal vi seriøst stå oppe på scenen, spørger en lille violinspiller benovet sin lærer, der svarer bekræftende, og snart er pigen på vej op for at finde sin plads. Knap så hurtigt går det for en anden pige, kinderne blusser lidt, snørebåndene bliver strammet en ekstra gang. Hun er lidt nervøs indrømmer hun, før hun med sin cello også finder vej mod scenen.

Om du bare har spillet i to måneder og først lige er ved at lære at håndtere en violin, eller om du har ni-ti års øvelse bag dig og scenevant indtager din plads i orkestret, så er der en plads til dig, når musikskolerne byder til strygertræf.

Annonce

Strygertræf

Strygertræffet er arrangeret af musikskolerne på Fyn.

11 skoler deltog med i alt cirka 100 strygerelever, herunder også Rudolf Steiner Skolen og Violinskolen, som er en privat musikskole i Odense.

Violin, bratsch, cello og kontrabas indgik alle i orkestret, der afsluttede dagen med en koncert klokken 15.

Udover, at sammnspillet med mange andre giver eleverne udfordringer og motivation, giver det også lærerne mulighed for faglig sparring.

For hyggens skyld

Og det er noget at det gode ved sådan et træf, fastslår 17-årige Laura Thomas fra Assens, der har spillet violin i ni år, og idag spiller med de mest øvede.

Med sig har hun Signe Brandt Hansen fra Vissenbjerg. De to kender hinanden fra musikskolen, hvor de i tre år har spillet i samme orkester. De har været til træf før, og kommer mest for det sociale samværs skyld, siger de.

- Vi øver os jo op til stævnet på det, vi skal spille, så nu er det mest, fordi det er hyggeligt, siger Signe Brandt Hansen.

- Men det er stadig en udfordring at spille sammen med andre. De har måske øvet sig på en anden måde, supplerer Laura Thomas.

- Ja, og vi har mest øvet på A (stykkerne for de mest øvede red.), og her spiller jeg B, siger Signe. Der også godt kan huske, hvordan det var at være otte år og nybegynder.

- Jeg har også prøvet at være lille og komme til at spille i pausen, siger hun og griner lidt ved mindet.

Efter at have brugt formiddagen på at spille orkesterprøver i de grupper, hvor de hører til, begyndere, mellemgruppen og øvede, handler det, efter at de medbragte madpakker er fortæret, om at få det til at spille sammen.

Mens begynderne spiller på løse strenge, spiller de øvede melodier. Og dirigenten, Niels Ullner, der er 1. solocellist i Malmö Symfoniorkester og ass. profesor ved Syddansk Musikkonservatorium, og hyret i dagens anledning som lærer for de øvrde- for at lokke nogle af de unge til, der ellers kan være lidt svære at tiltrække, kan lide hvad han hører.

- Det er fantastisk, virkelig flot, men måske lidt langsomt, siger han efter første gennemspilning af marchen fra Verdis opra "Aida".

Motiverer

- Sammenspil motiverer. Det får måske nogen til at tænke: Næste gang vil jeg spille melodistemme, og så øver man sig lidt ekstra, siger Eva Kobel, lærer i Assens Musikskole, der det seneste halve år sammen med tre kolleger fra andre musikskoler har forberedt træffet.

Arrangørgruppen har brugt erfaringerne fra sidste år til at undgå for store køer ved ankomsten og til og til at vurdere, hvor svære noderne må være i de forskellige grupper.

Men en ting er der ikke ændret på - kagepausen - som de unge strygeres forældre gavmildt har bidraget til.

Signe Brandt Hansen (t.h.) og Laura Thomas spiller violin for hyggens skyld. De har ingen ambitioner om at blive professionelle musikere. Nogle gang øver jeg mig fem minutter, andre gange to timer om dagen, det afhænger af tid og hvad jeg skal spille, siger Signe Brandt Hansen. Foto: Frederik Nordhagen
Niels Ullner, ass. professor ved Syddansk Musikkonservatorium var dirigent ved koncerten. Foto: Frederik Nordhagen
100 strygere i alle aldre mødtes til Strygertræf på Vissenbjerg Skole. Foto: Frederik Nordhagen
100 strygere i alle aldre mødtes til Strygertræf på Vissenbjerg Skole. Foto: Frederik Nordhagen
100 strygere i alle aldre mødtes til Strygertræf på Vissenbjerg Skole. Foto: Frederik Nordhagen
100 strygere i alle aldre mødtes til Strygertræf på Vissenbjerg Skole. Foto: Frederik Nordhagen
100 strygere i alle aldre mødtes til Strygertræf på Vissenbjerg Skole. Foto: Frederik Nordhagen
100 strygere i alle aldre mødtes til Strygertræf på Vissenbjerg Skole. Foto: Frederik Nordhagen
100 strygere i alle aldre mødtes til Strygertræf på Vissenbjerg Skole. Foto: Frederik Nordhagen
Det tager lidt tid, når 100 elever - dobbelt så mange som i et professionelt symfoniorkester - skal finde deres pladser. Foto: Frederik Nordhagen
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Assens

Slanger i fokus på Terrariet

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce