Annonce
Fyn

Striptease med læserne: Nyhederne bryder ud i sang

Café Stiften brød ud i sang med de Syngende Nyheder, blandet andet om krisen i Venstre og Facebook i Odense. For nyheder skal ikke kun læses i avisen og på nettet. De skal også synges sammen med andre. Foto: Michael Bager
De syngende nyheder fortæller om krisen i Venstre, om Facebook og alt det andet med fællessang. Det handler blandt andet om to forskellige måder at lave striptease på, så man ikke springer fra men bliver hængende til det sidste.

Hvad har fællessang og striptease tilfælles? En hel del.

Det blev afsløret, da Fyens Stiftstidende tirsdag lancerede en helt ny og meget levende måde at fortælle nyheder på. For nyheder skal ikke kun læses i avisen og på nettet. De skal synges i fællesskab med andre, sådan som et stort hold af Café Stiften-gæster gjorde på den første af fire nyheds-sangaftener hen over efteråret.

Journalisterne Rikke Hyldgaard, der underviser på SDU, og Anders Kinch-Jensen, der er lektor på SDU, har opfundet de Syngende Nyheder.

- Fordi fællessang binder os sammen og giver os noget at tænke over, sagde Rikke Hyldgaard, efter salen havde varmet stemmerne op til Grundtvigs "Er lyset for de lærde blot".

Anders Kinch-Jensen fortalte, hvordan han plejer at undervise journalister med sang.

- Jeg kan godt li' at overføre den mundtlige fortælletradition fra nyhedsverdenen til sangverdenen, sagde han og præsenterede første vers af den sang, som han er ved at skrive til Café Stiften. Den lød blandt andet sådan på melodien fra Hans Hansens "For alle de små blomster":

- Men hvem kan hitte rede i, hvad der er godt og skidt,

at skille skæg fra snot er mange men’skers mareridt?

Det ordner vi her

de næste tre kvarter.

En ny sang

Hver gang, der er syngende nyheder i Café Stiften, skriver Anders Kinch-Jensen nogle vers til en sang. De første vers går sådan her til melodien fra "For alle de små blomster".

Der er så mange medier, og det er rigtigt fedt

at få sin viden, når man selv vil ha’ den

fra Stiften, TV 2, Facebook, Twitter og P1

hver morgen, middag, aften – selv om natten.

Men hvem kan hitte rede i, hvad der er godt og skidt,

at skille skæg fra snot er mange men’skers mareridt?

Det ordner vi her

de næste tre kvarter

ved hjælp af ord og toner, analyser, interviews.

Vi holder nyhedstime her i Stiftens mediehus.

I Venstre er der krise, og lederne de får

en skideballe fra partiets bagsmæk.

Det fylder alle medier - og tonen den er hård

især fra Holst og Pind og Hjort og Hornbech.

Og søndag sidder Løkke pludselig på lands-tv

og siger ”Jakob Ellemann var faktisk min idé!”

Så nu står det klart,

at Løkke åbenbart

er manden bag det nye valg af Venstres landsformand

- og gav en ekstra langemand til Kronprins Kristian.

Striptease med nyheder

Anders Kinch-Jensen gav også en lektion i at skrive nyheder, der skal fortælles - og synges - og ikke blot læses i avisen. Og det er præcis det samme som striptease.

- Der er to måder, man kan lave striptease på. Man kan starte med at tage alt tøjet af og så tage det langsomt på igen. Det er sådan, man gør med nyhederne i avisen, hvor man kan nøjes med begyndelsen af historien. Men man kan også komme ind med tøjet på og så tage det langsomt af, så publikum bliver hængende til det sidste, forklarede han og præsenterede en sang om et aktuelt nyhedsemne: Facebooks indtog i Odense.

- Den er fra 1955, længe før Facebook blev opfundet. For Facebook handler jo om at udstille sit liv, så alle kan se det, og det har Sigfrid Pedersen skrevet en sang om, fortalte han og spillede for til sangen "Tørresnoren":

- Sjove, flove små detaljer

fra familien Jensens hjem,

viser snoren ublufærdigt

for mit genbo-øje frem:

lækre farver, fraise og lilla,

lyser som fra en palet,

midt i farve-orgiet smælder

fruens strivrede korset.

Annonce

Krisen i Venstre

Dagens gæst var avisens Danmarks politiske reporter Kasper Løvkvist, der var inviteret til at fortælle om krisen i Venstre, der for alvor brød ud, da Venstre holdt hovedbestyrelsesmøde i Brejning, og Lars Løkke Rasmussen pludselig rejste sig og forlod sin formandspost i vrede.

Kasper Løvkvist kunne blandt andet fortælle, hvordan han som politisk reporter - med egne ord - luskede lidt rundt for sig selv for at få fat i detaljer, som han ellers ikke ville få. Hvordan han gik bag om hotellet, hvor mødet blev holdt, og ind ad en dør, der ikke var låst. Her stødte han på Kristian Jensen, netop som Venstre-næstformanden på direkte tv havde fortalt, at han ville træde tilbage.

- Og han var meget, meget berørt. Det så jeg tydeligt, fortalte Kasper Løvkvist og forudså, at det bliver Inger Støjberg og ikke Ellen Trane Nørby, der bliver den nye Venstre-næstformand på partiets ekstraordinære landsmøde den kommende weekend.

- Hun vinder ikke stort, men hun vinder, sagde han.

Og uanset hvordan det går, så skal der nok være en sang fra Højskolesangbogen, der passer til den dramatiske historie om Venstre. Og Café Stiften kom straks med sit eget sangforslag til det hårdt prøvede parti, da "Vennesangen" af Benny Andersen blev sunget med høj røst ud i lokalet.

Og sådan gik det tjept derudad nyhed efter nyhed, sang efter sang. Og 22. oktober er der syngende nyheder i Café Stiften næste gang.

Anders Kinch-Jensen fortalte blandt andet om, hvad stiptease har med nyheder og fællessang at gøre. Og det er faktisk en hel del. Foto: Michael Bager
Politisk reporter på avisen Danmark, Kasper Løvkvist, fortalte om krisen i Venstre og om, hvordan han arbejder med at afdække den i avisen. Det handler blandt andet om at luske lidt rundt, afslørede han. Han blev interviewet af Rikke Hyldgaard. Foto: Michael Bager
premiere på Cafe Stiften-arrangementet De Syngende Nyheder, hvor Anders Kinch Jensen og Rikke Hyldgaard på en time vil synge sange fra Højskolesangbogen og chefredaktør Poul Kjærgaard vil udlægge hans version af det aktuelle nyhedsbillede. Foto: Michael Bager
premiere på Cafe Stiften-arrangementet De Syngende Nyheder, hvor Anders Kinch Jensen og Rikke Hyldgaard på en time vil synge sange fra Højskolesangbogen og chefredaktør Poul Kjærgaard vil udlægge hans version af det aktuelle nyhedsbillede. Foto: Michael Bager
Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Odense Håndbold

Odense Håndbold tog endnu en sejr, selvom spillet ikke levede op til standarden: - Vi forventer mere af os selv

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med vindende danskere gennem tiderne, OBK-kendis og Vittinghus ude

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Odense Håndbold For abonnenter

Navne fra Otterup Idrætscenter - med skrattende højtalere, udebane på hjemmebane og Lois Abbingh

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Annonce