Annonce
Fyn

Striptease med læserne: Nyhederne bryder ud i sang

Café Stiften brød ud i sang med de Syngende Nyheder, blandet andet om krisen i Venstre og Facebook i Odense. For nyheder skal ikke kun læses i avisen og på nettet. De skal også synges sammen med andre. Foto: Michael Bager
De syngende nyheder fortæller om krisen i Venstre, om Facebook og alt det andet med fællessang. Det handler blandt andet om to forskellige måder at lave striptease på, så man ikke springer fra men bliver hængende til det sidste.

Hvad har fællessang og striptease tilfælles? En hel del.

Det blev afsløret, da Fyens Stiftstidende tirsdag lancerede en helt ny og meget levende måde at fortælle nyheder på. For nyheder skal ikke kun læses i avisen og på nettet. De skal synges i fællesskab med andre, sådan som et stort hold af Café Stiften-gæster gjorde på den første af fire nyheds-sangaftener hen over efteråret.

Journalisterne Rikke Hyldgaard, der underviser på SDU, og Anders Kinch-Jensen, der er lektor på SDU, har opfundet de Syngende Nyheder.

- Fordi fællessang binder os sammen og giver os noget at tænke over, sagde Rikke Hyldgaard, efter salen havde varmet stemmerne op til Grundtvigs "Er lyset for de lærde blot".

Anders Kinch-Jensen fortalte, hvordan han plejer at undervise journalister med sang.

- Jeg kan godt li' at overføre den mundtlige fortælletradition fra nyhedsverdenen til sangverdenen, sagde han og præsenterede første vers af den sang, som han er ved at skrive til Café Stiften. Den lød blandt andet sådan på melodien fra Hans Hansens "For alle de små blomster":

- Men hvem kan hitte rede i, hvad der er godt og skidt,

at skille skæg fra snot er mange men’skers mareridt?

Det ordner vi her

de næste tre kvarter.

Annonce

En ny sang

Hver gang, der er syngende nyheder i Café Stiften, skriver Anders Kinch-Jensen nogle vers til en sang. De første vers går sådan her til melodien fra "For alle de små blomster".

Der er så mange medier, og det er rigtigt fedt

at få sin viden, når man selv vil ha’ den

fra Stiften, TV 2, Facebook, Twitter og P1

hver morgen, middag, aften – selv om natten.

Men hvem kan hitte rede i, hvad der er godt og skidt,

at skille skæg fra snot er mange men’skers mareridt?

Det ordner vi her

de næste tre kvarter

ved hjælp af ord og toner, analyser, interviews.

Vi holder nyhedstime her i Stiftens mediehus.

I Venstre er der krise, og lederne de får

en skideballe fra partiets bagsmæk.

Det fylder alle medier - og tonen den er hård

især fra Holst og Pind og Hjort og Hornbech.

Og søndag sidder Løkke pludselig på lands-tv

og siger ”Jakob Ellemann var faktisk min idé!”

Så nu står det klart,

at Løkke åbenbart

er manden bag det nye valg af Venstres landsformand

- og gav en ekstra langemand til Kronprins Kristian.

Striptease med nyheder

Anders Kinch-Jensen gav også en lektion i at skrive nyheder, der skal fortælles - og synges - og ikke blot læses i avisen. Og det er præcis det samme som striptease.

- Der er to måder, man kan lave striptease på. Man kan starte med at tage alt tøjet af og så tage det langsomt på igen. Det er sådan, man gør med nyhederne i avisen, hvor man kan nøjes med begyndelsen af historien. Men man kan også komme ind med tøjet på og så tage det langsomt af, så publikum bliver hængende til det sidste, forklarede han og præsenterede en sang om et aktuelt nyhedsemne: Facebooks indtog i Odense.

- Den er fra 1955, længe før Facebook blev opfundet. For Facebook handler jo om at udstille sit liv, så alle kan se det, og det har Sigfrid Pedersen skrevet en sang om, fortalte han og spillede for til sangen "Tørresnoren":

- Sjove, flove små detaljer

fra familien Jensens hjem,

viser snoren ublufærdigt

for mit genbo-øje frem:

lækre farver, fraise og lilla,

lyser som fra en palet,

midt i farve-orgiet smælder

fruens strivrede korset.

Krisen i Venstre

Dagens gæst var avisens Danmarks politiske reporter Kasper Løvkvist, der var inviteret til at fortælle om krisen i Venstre, der for alvor brød ud, da Venstre holdt hovedbestyrelsesmøde i Brejning, og Lars Løkke Rasmussen pludselig rejste sig og forlod sin formandspost i vrede.

Kasper Løvkvist kunne blandt andet fortælle, hvordan han som politisk reporter - med egne ord - luskede lidt rundt for sig selv for at få fat i detaljer, som han ellers ikke ville få. Hvordan han gik bag om hotellet, hvor mødet blev holdt, og ind ad en dør, der ikke var låst. Her stødte han på Kristian Jensen, netop som Venstre-næstformanden på direkte tv havde fortalt, at han ville træde tilbage.

- Og han var meget, meget berørt. Det så jeg tydeligt, fortalte Kasper Løvkvist og forudså, at det bliver Inger Støjberg og ikke Ellen Trane Nørby, der bliver den nye Venstre-næstformand på partiets ekstraordinære landsmøde den kommende weekend.

- Hun vinder ikke stort, men hun vinder, sagde han.

Og uanset hvordan det går, så skal der nok være en sang fra Højskolesangbogen, der passer til den dramatiske historie om Venstre. Og Café Stiften kom straks med sit eget sangforslag til det hårdt prøvede parti, da "Vennesangen" af Benny Andersen blev sunget med høj røst ud i lokalet.

Og sådan gik det tjept derudad nyhed efter nyhed, sang efter sang. Og 22. oktober er der syngende nyheder i Café Stiften næste gang.

Anders Kinch-Jensen fortalte blandt andet om, hvad stiptease har med nyheder og fællessang at gøre. Og det er faktisk en hel del. Foto: Michael Bager
Politisk reporter på avisen Danmark, Kasper Løvkvist, fortalte om krisen i Venstre og om, hvordan han arbejder med at afdække den i avisen. Det handler blandt andet om at luske lidt rundt, afslørede han. Han blev interviewet af Rikke Hyldgaard. Foto: Michael Bager
premiere på Cafe Stiften-arrangementet De Syngende Nyheder, hvor Anders Kinch Jensen og Rikke Hyldgaard på en time vil synge sange fra Højskolesangbogen og chefredaktør Poul Kjærgaard vil udlægge hans version af det aktuelle nyhedsbillede. Foto: Michael Bager
premiere på Cafe Stiften-arrangementet De Syngende Nyheder, hvor Anders Kinch Jensen og Rikke Hyldgaard på en time vil synge sange fra Højskolesangbogen og chefredaktør Poul Kjærgaard vil udlægge hans version af det aktuelle nyhedsbillede. Foto: Michael Bager
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce