Annonce
Udland

Stridende parter i Sudan underskriver aftale om magtdeling

Militæret og oppositionen i Sudan har underskrevet aftale, der går tre år frem. Historisk, siger general.

Sudans midlertidige militærstyre og oppositionen har onsdag morgen dansk tid underskrevet en aftale om at dele magten, til der igen skal afholdes valg.

Aftalen skal bane vej for en civil administration, hvilket har været et hovedkrav fra oppositionen og protestgrupperne, siden præsident Omar al-Bashir blev afsat i april.

Hovedpunkterne i aftalen blev fastlagt 5. juli med hjælp fra Den Afrikanske Union og etiopiske mæglere efter hårde forhandlinger.

Men først natten til onsdag dansk tid faldt detaljerne på plads under intense forhandlinger, rapporterer nyhedsbureauet AFP's korrespondent.

General Mohamed Hamdan Dagalo, der er vicechef for militærets midlertidige overgangsråd, kaldte det et "historisk" øjeblik, da aftalen var underskrevet.

En af lederne fra de protesterende grupper Ibrahim al-Amin oplyste efter mødet, at parterne fredag vil arbejde videre på en forfatningsmæssig aftale.

Aftalen fastsætter, der skal indsættes en fælles gruppe bestående af civile- og militære personer, der skal reagere landet i en overgangsperiode.

Gruppen vil bestå af seks civile og fem repræsentanter fra militæret, der skal deles om magten.

En general fra militæret vil stå i spidsen de første 21 måneder i overgangsperioden, hvorefter en repræsentant fra de civile vil sidde i spidsen i 18 måneder.

Målet er, at gruppen skal lede landet i en overgangsperiode på tre år, hvorefter der bliver afholdt valg.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce