Annonce
Odense

Strid om annonce: Socialdemokratisk valgkamp på skatteydernes regning mener både V og K

Det er en del af annoncen her - den venstre side - som kritiseres for at være skatteyderbetalt promovering af borgmester Peter Rahbæk Juels politiske synspunkter. Illustration: Fra magasinet Det Bæredygtige Danmark
Avisannonce indrykket af Odense Kommune kritiseres af V og K for at være politiserende til fordel for borgmester Peter Rahbæk Juel (S). Stadsdirektør beklager og har indskærpet agtpågivenhed.

Odense: En annonce bestilt og betalt af Odense Kommune, en socialdemokratisk borgmester på cykel og et par blå oppositionspartier, der er stærkt kritiske.

Det er ingredienserne i en sag, der i øjeblikket fyger gennem gangene på Odense Rådhus.

Kort fortalt er omdrejningspunktet en annonce bragt i tillægget Det Bæredygtige Danmark, som udkom lørdag den 17. april sammen med bl.a. Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Både Venstre og Konservative opfatter annoncen som skatteyderfinansieret politisk propaganda for den siddende socialdemokratiske borgmester Peter Rahbæk Juel.

Annonce

I annoncen kan man blandt andet læse, at Peter Rahbæk Juel hver dag tilbagelægger turen mellem sit hjem i Skibhuskvarteret og Odense Rådhus på cykel. Derudover fremlægger borgmesteren sine perspektiver på vejen til at opnå Odense Byråds vedtagne målsætning om klimaneutralitet i år 2030.

- Hovedproblemet er, at halvdelen af annoncen alene omtaler Peter Rahbæk Juel og ikke nævner andre politikere. Det er ikke et problem i sig selv, men det er et problem, fordi annoncen er betalt af Odense Kommune, siger Tommy Hummelmose, konservativt byrådsmedlem.

Og det er V-byrådsmedlem Claus Houden enig i:

- Det er fair nok, at han er borgmester og vil fortælle om, hvad vi gør som kommune. Men her er det, hvad han selv gør og hans egen tilgang til det, der bliver lagt frem. Og så det med, at han cykler på arbejde. Jeg mener, det er politisering på skatteydernes regning, siger han.

Stadsdirektør beklager

Kritikken er blevet rejst over for rådhusets øverste embedsmand, stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen, og han medgiver, at ikke alt er, som det burde være. Det skriver han i et svar til både Konservative og Venstre og resten af byrådet.

"Intentionen bag annoncen var at sætte fokus på de ambitioner, et enigt byråd har vedtaget om at være en grøn og bæredygtig storby".

"Jeg må desværre ved gennemsyn af de pågældende opslag konstatere, at de ovenfor nævnte intentioner med opslagene ikke fremgår tilstrækkeligt tydeligt i den første del af de endelige opslag i magasinet".


Er det tilladt for en kommune at anvende midler på annoncering, som alene omhandler borgmesteren og denne person og holdninger, når kommunen eller det øvrige byråd ikke er nævnt i samme annonce?

Lasse Bork Schmidt, bestyrelsesmedlem hos Konservative


Stadsdirektøren forklarer, at det ikke var borgmester Peter Rahbæk Juels, men derimod Borgmesterforvaltningens ide og beslutning at indrykke annoncen.

"Borgmesteren har alene været forelagt tekst, men ikke annoncen i sin helhed med billeder", skriver stadsdirektøren.

Ligeledes forklarer han, at den konkrete beslutning om at godkende annoncen, som den blev bragt, lå hos en unavngiven kontorchef i Borgmesterforvaltningen.

"Jeg har efterfølgende haft en samtale med den pågældende kontorchef, hvor vi har drøftet forløbet vedrørende annoncen og uddraget den fornødne læring, ligesom jeg har indskærpet agtpågivenhed", skriver Stefan Birkebjerg Andersen til byrådet.

Annonce

Kan ende som tilsynssag

Annoncen har kostet 24.995 kroner. De penge kræver Venstre, at Socialdemokratiet må betale.

- Jeg synes, der er et moralsk aspekt. Han (Peter Rahbæk Juel, red.) har modtaget en ydelse, som han ikke har betalt for. Derfor mener jeg, at Socialdemokratiet burde finde pengene i deres egen partikasse, siger Claus Houden.

Når du på den måde taler om moral, er det så fordi, der juridisk set ikke noget at komme efter?

- Jeg ved ikke, om der er noget juridisk at komme efter. Det ville være næste step at få undersøgt hos det kommunale tilsyn, men der er vi ikke nået til endnu.

Hvis systemet, altså embedsfolkene på rådhuset, har begået fejlen, hvorfor er det så ikke systemet, der skal betale regningen?

- Borgmesteren har helt generelt det overordnede ansvar. Det er den ene ting. Og det andet er, at det er Socialdemokratiet, der har fået noget ud af det.

Venstre varsler, at hvis ikke Socialdemokratiet betaler regningen for annoncen, kan sagen ende hos tilsynet.

- Vi har den mulighed at sende sagen til tilsynet, og det vil vi stærkt overveje at gøre, hvis ikke det bliver løst på en ordentlig måde, siger Claus Houden.

Også Konservative finder det fair, at Socialdemokratiet betaler for annoncen, men sagen er også principiel og derfor vigtig at få juridisk vurderet, mener partiet. Det konservative bestyrelsesmedlem Lasse Bork Schmidt har derfor tirsdag sendt en forespørgsel med tre konkrete spørgsmål til Ankestyrelsen, oplyser Tommy Hummelmose. Bl.a. lyder et af spørgsmålene:

"Er det tilladt for en kommune at anvende midler på annoncering, som alene omhandler borgmesteren og denne person og holdninger, når kommunen eller det øvrige byråd ikke er nævnt i samme annonce?"

Annonce

S: Vi har ikke bestilt annoncen

Det har onsdag ikke været muligt at træffe Peter Rahbæk Juel for en kommentar til sagen.

Avisen har også spurgt, om Mads Søndergaard Thomsen, der er organisatorisk formand for Socialdemokratiet i Odense, har en kommentar.

- Det har jeg egentligt ikke. Ærligt sagt, så er jeg ikke sat særligt godt ind i det. Men jeg kan i hvert fald sige, at det er ikke en annonce, der er bestilt af Socialdemokratiet, siger han.

Både Venstre og Konservative har stillet en række uddybende spørgsmål om sagen, som stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen nu skal redegøre for. Blandt andet om navnet på den kontorchef, der har besluttet, disponeret og godkendt annoncen.

- Hvis Ankestyrelsen bekræfter, at det her er uden for regelsættet, må vi se på, om det skal have personalemæssige konsekvenser, siger Tommy Hummelmose.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce