Annonce
Debat

Stress er vor tids pest i forklædning

Araz Khan

Stress. Igennem historien har mennesker ladet livet for alverdens sygdomme. I 1347 udbrød pesten i Italien. Sygdommen havde fundet vej via de asiatiske karavaneveje.

Pesten, også kendt som "den sorte død" er i dag blot et minde i historien, og siden er mange flere uhelbredelige sygdom kommet til. Mens man læner sig tilbage og forventer den ene mirakelkur efter den anden, så har et skred i vores samfundsnormer skabt en epidemi, der er langt farligere end pesten. En epidemi med usynlige symptomer og derfor svært at symptombehandle. En epidemi, som koster samfundet i nærheden af 30 milliarder kroner årligt.

Epidemien hedder stress og mistrivsel på arbejdsmarkedet. Flere hundrede tusinder danskere lever dagligt med stress, som i mange tilfælde desværre splitter velfungerende mennesker og familier fra enhver normalitetsnorm. Stress og mistrivsel er en af vores samfunds største udfordringer og faren er, at stress hverken er synlig eller håndgribelig.

Der findes mange årsager til, hvorfor man bliver stresset, men en del hænger desværre sammen med vores arbejde. Men det skyldes også i høj grad, at man forsøger at få arbejdslivet og familielivet til at hænge sammen ved at fremstå som perfekte i forhold til samfundsidealet. At fremstå eller tilstræbe det perfekte er blevet standardnormen i dagens samfund, perfektionssamfundet.

Der hviler politikerne en ansvarsbundet opgave i forhold til at forebygge stress. Fra politisk side bør man begynde at forebygge stress ved at sætte fokus på bedre ledelse i det offentlige. Ledelsens evner - eller mangel på samme - er en hyppig årsag til at kickstarte en stressbane som med tiden bliver en lavine.

Der er nemlig en klar sammenhæng mellem "god" ledelse og lav grad af stress samt sygefravær, konkluderes det blandt andet i en ny rapport.

Jeg er optaget af, hvordan man får spottet kilden til stress eller mistrivsel på arbejdspladsen. Jeg foreslår derfor, at man fra politisk side i kommunerne går mere effektivt til værks ved at nedsætte en komité, som følger trivsels- og sygemeldingskurvernes udvikling.

Forebyggelsen af stress drejer sig om evnen til at skabe et "værdimæssigt arbejdsklima".

En overbebyrdelse af arbejdsopgaver er naturligvis en forklaring, men selv det kan en dygtig ledelse håndtere konstruktivt. Tiden er kommet til at bryde berøringsangsten.

Offentlige ledere med dårlige trivselsmålinger og høje sygefraværsprocenter skal ikke længere skånes; disse ledere er en økonomisk belastning, men også menneskeligt. Efteruddannelse er et muligt værktøj, men de menneskelige værdier er vigtigere. Fornylig kunne man i et stillingsopslag på et højere chefniveau læse, at det vigtigste var "at man var et ordentligt menenske" - og netop begrebet "ordentlighed" skal på dagsordenen.

Ikke flere gyldne håndtryk uden en ordentlig indsats; vi skal have ordentlighed og medmenneskelighed i fokus.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Annonce