Annonce
Nordfyn

Strengt nødvendigt: Thingholm vil ændre på skolestrukturen

Anders Thingholm er til daglig afdelingsleder på Havrehedskolen i Morud. Han mener, at det nordfynske skolevæsen skal drives på en anden måde end i dag. Foto: Emil Hermann
Anders Thingholm mener, at den måde, som det nordfynske skolevæsen i dag drives på, ikke er holdbar. Nogle skoler har alt for få elever i klasserne, og det går udover de andre skoler, siger han.
Annonce

Morud: Alle partier på Nordfyn var inden kommunalvalget i 2017 enige om, at der ikke skulle røres ved skolestrukturen i den igangværende valgperiode. Anders Thingholm har efterfølgende forsøgt at åbne debatten under et byrådsmøde og i forbindelse med budgetforliget, fordi han mener, at det er strengt nødvendigt at ændre på strukturen.

- Jeg ved godt, at alle skrev under til debatten på Nordfyns Gymnasium, men det gjorde jeg ikke, da kun Franz Rohde var med som vores spidskandidat. Jeg vil ikke sige, at den og den skole skal lukke, men vi skal have en grundlæggende snak om den måde, vi i Nordfyns Kommune driver vores skolevæsen på. Det skal analyseres ordentligt i stedet for bare at hive penge stille og roligt ud, som der foregår lige nu.

Hvad mener du med det?

- Lige nu laver man en ny ressourcetildeling. Til 1. august hiver man 1,6 millioner kroner ud af skolerne, og så ryger der de efterfølgende år lidt over 3 millioner kroner ud hvert eneste år, og det er da ikke kvalitet. Og det gør vi, fordi der ikke er elever nok på nogle af skolerne.

- Og så har vi sagt, at et af værktøjerne kunne være at sammenlæse nogle steder, og så får du for eksempel teoretisk én lærer til at stå med en børnehaveklasse og en 1. klasse, og det er bare ikke godt i min verden. Jeg er med i forliget - kun fordi, at vi stadig kunne bevare meget af de forebyggende indsatser. Hvis ikke det havde kunnet lade sig gøre, havde jeg ikke stemt for. Det har været en meget stor "tidsel" for mig i forliget - det har desværre været prisen for at kunne have indflydelse på de andre prioriteringer i budgettet.

Den nordfynske skolestruktur

Anders Thingholm (K) vil gerne genåbne debatten om den nordfynske skolestruktur. Han siger, at pengene fordeles skævt og kan bruges bedre.

Han mener, at politikerne lukker øjnene for et problem, der bliver ved at være der og vil blive forstærket de kommende år, hvis man ikke gør noget.

Hvad mener du?

Er det rettidig omhu at genåbne debatten om det nordfynske skolevæsen? Send gerne dine input og kommentarer til nordfyn@fyens.dk.

Annonce

Skubber problem

Anders Thingholm påpeger, at lukning af skoler ikke nødvendigvis er løsningen på udfordringerne i det nordfynske skolevæsen.

- Det, at lukke en skole, behøver ikke at være dagsordenen. Det kan også bare være at udnytte strukturen bedre, end vi gør på Nordfyn i dag. For eksempel kunne det nogle steder give mening at samle børnehuse henne på en skole, så vi udnytter de bygninger, vi har, noget bedre.

Mener du, at politikerne ikke har taget ansvar nok ved frede skolerne i fire år?

- Man skubber et problem videre, som vi bør diskutere her og nu. Diskussionen handler ofte om at bevare landdistrikter i stedet for at snakke om læring og trivsel i skolen, og det er altså skolernes kerneopgave. Vi har eksempelvis 28 elever i nogle af vores klasser på Havrehedskolen, og det er os, der skal betale for, at der kan være skoler med seks eller to elever i nogle klasser. En klasse med seks elever får stadigvæk en fuld klassetildeling. De klasser, hvor der er 28, får lidt mere, men det er stadigvæk en ret stor ressource, der forsvinder.

Har du tænkt dig at forsøge at åbne debatten igen inden kommunalvalget i 2021?

- Jeg har vist fundet ud af nu, at skolestrukturen ikke er noget, man ønsker at drøfte i den her valgperiode, men mon ikke det bliver et tema i den kommende valgkamp.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Annonce