Annonce
Fyn

Strenge regler på frelsens vej: Social kontrol er også et problem i kristne trossamfund

- Det hjælper at hjælpe andre. Det fortæller nogle af de frivillige fra foreningen Eftertro. Foreningen beskæftiger sig blandt andet med social kontrol og første søndag i hver måned afholder de kaffemøder, hvor alle er velkomne. Fra venstre ses René Holmgreen, Simone Angelbo Hansen, mødeleder Grith Lykke Clausen og Andreas Birkesholm. Foto: Aida Jahic
Negativ social kontrol er meget omdiskuteret. Både i offentligheden og blandt politikerne. Fokus har været på muslimske kvinder, men de er ikke ene om at opleve social kontrol fra deres omgivelser. Også i visse kristne miljøer opleves det.

Fyn: Homoseksualitet er forbudt. Kvinder, der er blevet skilt, må ikke gå på jagt efter ny kæreste.

Vil du frelsens vej, må du overholde de regler, der er sat. Overholdes de ikke, kommer der sanktioner.

Det kan lyde som regler fra lukkede muslimske miljøer, men i virkeligheden er der tale om social kontrol i en række kristne trossamfund. For negativ social kontrol trives hos blandt andet Jehovas Vidner, Mormonkirken og Indre Mission og er et stort problem.

Annonce

Der bør være mere fokus på, at problemet ikke kun findes i muslimske kredse. Det mener Grith Lykke Clausen, som er mødeleder hos foreningen Eftertro i Odense - en forening, som blandt andet beskæftiger sig med negativ social kontrol.

Negativ social kontrol

Negativ social kontrol kan overordnet set defineres som handlinger, styring, kontrol eller sanktioner, der i væsentlig grad hæmmer eller begrænser den enkeltes livsudfoldelse, adfærd, valg og rettigheder.

Negativ social kontrol kan forekomme i familier i Danmark og i oprindelseslandet, blandt børn og unge, i forskellige etniske miljøer, i forskellige religiøse grupper og mellem samfundet og familien.

- Hvis man vil social kontrol til livs, så er udseende, hudfarve, etnicitet ligegyldigt. Det handler om fænomenet, og det lever også i kristne miljøer, fortæller hun.

Foreningen Eftertro er et fællesskab for personer, der forlader eller blot tvivler på deres religion. Eftertro beskæftiger sig med diverse trossamfund: Blandt andet muslimske, kristne og Scientology. Grith Lykke Clausen kender derfor til de oplevelser af social kontrol, som Eftertros medlemmer kommer med.

- Der er oftest tale om en systematisk praksis, der er styret fra de øverste menighedsråd. De tager sig af sager, hvor medlemmerne ikke overholder reglerne, og derefter bliver de dømt eller udelukket fra fællesskabet, uddyber hun.

Blindt punkt

Negativ social kontrol er noget, der har fyldt meget i Odense Byråd. Odense Kommune har nedsat en ekspertgruppe til at undersøge omfanget af social kontrol i Odense og har derudover afsat godt 4,5 millioner kroner til at bekæmpe negativ social kontrol.

I kommunens arbejde har der især været fokus på social kontrol i muslimske miljøer, og det kan blive et blindt punkt, mener børn og ungerådmand, Susanne Crawley Larsen (R).

- Vi risikerer, at vi lader nogle gå under radaren, hvis vi udelukkende fokuserer på islam og muslimer. Hvis vi lægger fokus på muslimske miljøer, så er der andre steder, der får lov til at viderepraktisere, siger hun.


Hvis man vil social kontrol til livs, så er udseende, hudfarve, etnicitet ligegyldigt. Det handler om fænomenet, og det lever også i kristne miljøer.

Grith Lykke Clausen


Hun slår også fast, at to ting er vigtige for hende i denne kamp:

- Arbejdet med negativ social kontrol omhandler ikke kun piger og kvinder, men også drenge og mænd. Og så skal vi skal ikke have det blinde punkt, at det kun foregår i muslimske miljøer.

Annonce

Mænd som ofre

En del af Eftertros medlemmer er mænd, og de mærker også den sociale kontrol - men på en anden måde, end kvinderne gør. Det siger Maria Brock, der er formand for Eftertro i København.

Foreningen Eftertro

Eftertro er en nonprofitorganisation for personer, der har forladt, ønsker at forlade eller blot tvivler på deres religion. Derudover er Eftertro også for religiøse personer. 

Foreningen arbejder også med social kontrol.

Eftertro blev startet i et samarbejde mellem Ateistisk Selskab og andre frivillige, men er sin egen organisation.

Foreningen findes i København, Århus og Odense.

Rådgiverne er socialrådgivere eller tidligere religiøse, som selv har været igennem processen med helt eller delvist at forlade diverse trossamfund.

Rådgiverne har selv oplevet tvivl, stigmatisering, udstødelse eller værre. 

Medlemmerne må tænke og tro, hvad de vil - også når de er færdige hos Eftertro.

- Mændene i disse grupper har været patriarken i familien og har derfor oftest været udøverne af social kontrol. De styrer familien med hård hånd, og det er også en form for social kontrol, som er pålagt mændene. Det mærker vi ved, at mandlige brugere sidder med skam over at have udøvet social kontrol på andre, fortæller hun.

Især homoseksuelle mænd oplever skam og psykiske problemer, når de bryder med disse religiøse grupper, forklarer Maria Brock. Det gælder både hos Mormonkirken, Indre Mission og Jehovas Vidner.

Annonce

En særlig elite

Tilbage står spørgsmålet, hvorfor social kontrol opstår.

Det, der er fælles for blandt andet Jehovas Vidner, Mormonkirken og Indre Mission er, at de er minoriteter, som står uden for det store samfundsfællesskab. Det er vigtigt at huske, hvis man vil forstå, hvorfor den sociale kontrol opstår. Det fortæller Mikael Rothstein, der er religionshistoriker og lektor i sammenlignende religionshistorie ved Institut for Historie på Syddansk Universitet.

- Det sociale liv i disse grupper er anderledes end hos flertallet. Folk føler, at de tilhører en særlig udvalgt elite. Hele deres virkelighed er bestemt af religiøse præmisser, f.eks. hvad der står i deres hellige bog. Derfor reagerer de voldsomt, når medlemmer bryder med interne normer, forklarer han.


Mandlige brugere sidder med skam over at have udøvet social kontrol på andre.

Maria Brock


Derudover pointerer Mikael Rothstein, at der er forskel på, hvad nuværende medlemmer føler, og hvad tidligere medlemmer siger. Og det er et vigtigt perspektiv.

- Medlemmer, der stadig er en del af fællesskabet, siger noget andet, end medlemmer som har forladt gruppen. Medlemmer, der har forladt det religiøse fællesskab, kan have følt sig undertrykt, men der er andre medlemmer, der bliver i gruppen og ikke føler sig undertrykt, siger Mikael Rothstein.

Annonce

Overset gruppe i samfundet

Følgerne af den sociale kontrol kan give medlemmer ar på sjælen, når de forlader det religiøse fællesskab. Det beretter Grith Lykke Clausen.

De månedlige møder i Eftertro afholdes i Borgernes Hus. Her kan nye medlemmer komme og høre mere om foreningen. En ting, mødeleder Grith Lykke Clausen gerne vil pointere, er, at foreningen også er for troende personer. Fra venstre ses: Simone Angelbo Hansen, René Holmgreen, Grith Lykke Clausen og Andreas Birkesholm. Foto: Aida Jahic

- Det er en gruppe, som er meget udsat. De gennemgår en hård identitetskrise, når de forlader fællesskabet. En del af dem bliver decideret syge med PTSD, angst og/eller stress, fortæller hun.

Derfor har de brug for et sikkerhedsnet til at gribe dem. Grith Lykke Clausen har mødt personer fra Eftertro, der har manglet tag over hovedet, efter de har brudt med deres religion.

- Det er en overset gruppe i samfundet, der ikke får hjælp. Jeg har mødt brugere, som ikke havde tag over hovedet. De har henvendt sig til krisecentre, hvor de ikke kunne få hjælp. Vi har brug for et statsligt eller kommunalt tilbud, der samler de her mennesker op.

Eftertro kan tilbyde dem et netværk, men det er ikke nok, forklarer hun.

- Vi kan tilbyde dem et netværk og hjælpe dem videre, men vi er ikke professionelle, som kan hjælpe dem terapeutisk. Det mangler vi tilbud til i samfundet.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Julestjerner koster ekstraregning på 1,5 million for gartneri: Jeg starter hver morgen med at tjekke el- og gaspriserne

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

To nye forvaltninger på vej i Odense giver ekstra millionudgifter: Nu skal byrådspolitikere gå ned i løn

Nordfyn For abonnenter

Overbelastede kloakker sætter huse i Skamby under vand: I maj stod der 18 centimeter vand i kælderen hos Anders

Odense

E20: Væltet trailer spærrede motorvejen

Fyn

Vil styrke havmiljøet: Nationalpark i Lillebælt - slut med at trawle i Lillebælt, Storebælt og Langelandsbælt

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

GOG For abonnenter

GOG: Han er bedst når det hele brænder på

OB

Han er meget imponeret over Randers kontinuitet og kultur: OB's Mads Frøkjær: Mange kan lære meget af Randers

GOG

Kampen minut for minut: GOG mødte Mathias Gidsels barndomsklub fra Skjern på den store scene

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Erhverv

Minister om trawlfri zone: En hjælp til fiskerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter fem års strid kan vandprisen nu halveres: - Der er kommet nye folk til uden de samme forstokkede idéer

Assens

Oles navn blev læst højt som det allersidste: Ildsjæl bag Ørsted Børnehus skal i byrådet

Annonce