Annonce
Livsstil

Streetart med historie: Genforeningens ansigter pryder sønderjyske husgavle

Værkerne blev til i forbindelse med hundredåret for genforeningen i 2020. Her er Andreas Welin i gang i Gråsten. Foto: Timo Battefeld
Streetart-kunstner Andreas Welin har fortolket genforeningen af Sønderjylland med Danmark på husgavle i Gråsten og Haderslev.

To kvinder står med panderne tæt sammen. De har begge lukkede øjne. Den ene bærer en kvist med egeblade, den anden gemmer en gren med blodbøgens dybrøde blade bag ryggen.

Hvis man ikke lige ved det, kan det være svært at se, at de to kvinder, der er malet på en husgavl i Haderslev, repræsenterer Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920.

- Jeg prøvede at finde en måde at udtrykke det på en underspillet facon. Det er derfor, at man ikke ved første øjekast forstår, hvad det betyder, men man kan gå og tænke lidt over det, og de lægger op til nogle spørgsmål, fortæller Andreas Welin, der er kunstneren bag gavlmaleriet.

Annonce

Det blev malet i forbindelse med 100-året for genforeningen i 2020. Andreas Welin, der er streetart-kunstner, havde søgt penge til at finansiere sine værker gennem en genforeningspulje, der blev rejst i forbindelse med jubilæet. Han har også malet et lignende værk på en gavl i Gråsten. Det forestiller en mand og en kvinde i kærlig omfavnelse.

Genforeningen kan fortolkes kunstnerisk på mange forskellige måder, og det var vigtigt for ham, at værkerne ikke kom til at fremstå nationalistiske.

- I dag er der jo et godt samarbejde mellem Danmark og Tyskland, og der er jo også en tysk side af sagen, så jeg havde ikke lyst til, at det blev for nationalistisk, siger Andreas Welin.

Byens øjne i nakken

Det tog 14 dage at male gavlmaleriet i Haderslev, og Andreas Welin var i gang otte timer om dagen.

- Jeg havde en meget grov skitse til at starte med. Det var en idé, så værket udviklede sig meget, mens jeg malede det. Det er meget anderledes end mange andre streetart-kunstnere, der nærmest fungerer som en printer og starter fra det ene hjørne. Det udviklede sig hen ad vejen. Jeg tog billeder af min kæreste flere gange (og brugte det til inspiration, red.). Der var en kvinde, der kom forbi, hvor jeg tog billede af hendes hånd, og så malede jeg det. Nogle gange fungerede det ikke, og så var jeg nødt til at male det om, fortæller Andreas Welin, der blandt andet ændrede baggrundsfarven fra pink til en grålig nuance. Den pink farve fungerede ikke, da den kom op på væggen, og den stjal fokus fra motiverne.

Streetart-kunstner Andreas Welin stammer fra Sønderborg, men bor i dag i Belgien. Foto: Andreas Welin

Det er vigtigt for ham, at hans værker passer sammen med de omgivelser, de er i.

- Jeg har meget brugt de lidt støvede farver, der er inspireret af området og de bygninger, der ligger omkring. Det er også det, streetart kan; det kan spille sammen med området både i kompositionen og i farverne, forklarer han.


I dag er der jo et godt samarbejde mellem Danmark og Tyskland, og der er jo også en tysk side af sagen, så jeg havde ikke lyst til, at det blev for nationalistisk.

Andreas Welin, streetart-kunstner


Det ene maleri kan man se i Storegade i det centrale Haderslev, og i Gråsten er det en gavl i Slotsgade, der agerer lærred. Derfor måtte Andreas Welin vænne sig til, at han havde tilskuere på, mans han malede.

- Man skal virkelig styrke sin psyke for at kunne holde til det pres, der er, når man maler så stor en væg, for man har hele byens øjne i nakken.

- Der kom nogle sure opstød i starten, fordi folk ikke kunne forestille sig, hvordan det ville blive, men de endte med at blive glade for det, siger Andreas Welin, og tilføjer, at begge gavlmalerier er blevet taget meget godt imod.

Annonce

Så sit snit

Andreas Welin er født i Sønderjylland, men bor i dag i Belgien. Han startede sin kunstneriske karriere med at male vægge i børneværelser og gavle i ungdomsklubber. Ønsket var at få lov at male et stort, offentligt gavlmaleri, og da genforeningspuljen blev åbnet, så han sit snit.

- Det er ikke så udbredt med gavlmalerier i Danmark, så jeg har selv været nødt til at sætte tingene i gang, siger han.

I andre lande, blandt andet Melbourne i Australien, hvor Andreas Welin boede i en periode, er gavlmalerier langt mere udbredte.

Sådan så skitsen til maleriet i Haderslev ud i begyndelsen. Foto: Andreas Welin
Andreas Welin oplevede, at folk havde svært ved at forestille sig, hvordan det færdige værk ville se ud, og derfor oplevede han af og til, at forbipasserende udtrykte sig negativt. Efter værkerne er færdige, er roserne dog strømmet ind. Foto: Andreas Welin
Det færdige værk kan ses på gavlen af Storegade 51 i Haderslev. Foto: Andreas Welin

Selvom temaet for værkerne var bundet på forhånd, oplevede han at få en høj grad af kunstnerisk frihed.

- Det var selvfølgelig et krav, at det skulle handle om genforeningen. Og så var udfordringen for mig, at jeg skulle finde en måde at male det, så man kan se, det er min stil og min streg, og stadig få det til at handle om genforeningen, forklarer han.

I den anden ende af landet, i Helsingør, finder man også Andreas Welins kyndige streg i det offentlige rum. Her har han nemlig fået lov at dekorere en tunnel i de multikulturelle boligområder Vapnagård og Nøjsomheden.

- Min idé var, at jeg ville besøge området, se, hvad der foregik, og portrættere nogle af beboerne og vise noget af det liv, der er i sådan nogle boligkvarterer, og den forskellighed, der er blandt menneskerne, forklarer Andreas Welin.

Gavlmalerierne

I Haderslev finder du Andreas Welins værk på gavlen af Storegade 51.

I Gråsten er adressen Slotsgade 4

I Helsingør er det i den tunnel i boligområderne Vapnagård og Nøjsomheden, der går under Kongevejen, man finder Andreas Welins maleri.

Tunnelen er malet i klare farver med portrætter af områdets børn og voksne i kontrastfarver.

- Folk blev virkelig stolte over at blive malet. Nogle havde også lidt svært ved det, fordi jeg måske havde malet næsen for stor. Det var også en udfordring at tilfredsstille dem, siger Andreas Welin.

Andreas Welin tog mange billeder undervejs i processen, for det gjorde det nemmere at få overblik over de enorme værker. Foto: Andreas Welin

Han kunne lige så vel have valgt at male noget helt andet, men det falder ham helt naturligt at vælge motiver, der har en relation til området.

- Jeg har det ikke godt med at stå og smøre mit ego ud over et offentligt rum. Jeg synes også, det er interessant at arbejde med området, fordi det er dem, der skal gå og se på det.

- Jeg føler ikke, det er mindre mig, fordi jeg gør det på den måde, siger Andreas Welin.

Du kan se flere af Andreas Welins gavlmalerier på hans hjemmeside, www.welin-one.com.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter 16 måneders ventetid: Klage afvist – grønt lys til luksusboliger på havnen

Erhverv For abonnenter

Nye tilladelser på plads i næste uge: Facebook kan udvide, når de vil

Odense

Helt centralt i Odense: 91 nye ungdomsboliger er klar til udlejning med indflytning 1. juni

Nyborg

Ny butikskæde i gamle lokaler: Else og Bent Erik stod klar i silende regn

Fyn

Vicedirektør om kørekort-kaos: Det er kommet bag på os

Navne For abonnenter

Sagkundskaben erklærede ved fødslen: - Ham dér, han kommer ikke! Først over 99 år senere døde Svend Ejner Frederiksen

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Sport

Middelfart mod topholdet: Nej til bade-bold

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Odense

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Odense For abonnenter

Mystiske bilag for mere end en halv million: Bestyrelsesmedlemmer fra kolonihaveforening anmeldt for svindel

Odense For abonnenter

Byvandreren finder på forrykt vis en charme ved disse regnfulde dage

Annonce