Annonce
Kerteminde

Strandvandrer fandt død klumpfisk ved Midskov

Malou Friis Wittrup præsenterer klumpfisken, der blev fundet ved Midskov - dne er lille bitte i betragtning af, at den kan nå en vægt på 2,3 tons og en længde på op mod fire meter. Foto: Stine Habary
Den døde fisk blev fundet på stranden torsdag eftermiddag. Nu ligger den i fryseren på Fjord&Bælt

Kerteminde: Der er fisk, der er store, og så er der fisk, der er kæmpestore. Til den sidste gruppe hører klumpfisken, der - hold godt fast - kan nå op på at veje over 2,3 tons.

Det var langt fra den størrelse, den klumpfisk havde, der torsdag blev fundet død på stranden ved Midskov. Det var en endnu ikke kønsmoden ungfisk på bare 12 kilo og en længde på godt og vel en halv meter.

Finderen af fisken ringede til Fjord&Bælt, og herfra rykkede biolog Stine Habary og studentermedhjælper Malou Friis Wittrup straks ud.

- Man kan ikke tage fejl af en klumpfisk. Den har den sjoveste form og ser bare så sær ud, griner Stine Habary.

Annonce
Den døde klumpfisk havde ikke nogen øjne. Dem havde krabber eller måger, eller andre ådselsædere for længst spist. Dte er de nemme godbidder, der hurtigt bliver hapset. Foto: Stine Habary

Lever af vandmænd

Hun fortæller at fisken, der kan nå op i næsehornsstørrelse, som hun kalder det, hovedsaligt lever af vandmænd.

- Den er kun på størrelse med et knappenålshoved, når den bliver klækket, men derefter vokser den hurtigt - med en vækst på helt op mod et kilo om dagen under optimale forhold, fortæller hun.

- Den lever i ret dybt vand, typisk ned i 600 meters dybde, og det kan være forklaringen på, at den godt kan lige at tage solbad. Af og til kommer de helt op og ligger i overfladen og soler og varmer sig sig.

Der dukker af og til klumpfisk op i danske farvande, selvom de egentlig hører til længere sydpå.

- Teorien er, at det er de varmere temperaturer, der lokker dem herop, og så er der nogle, der ikke når at drage sydpå igen, inden det bliver for koldt, og så dør de.

Det uheldige eksemplar, der strandede torsdag, ligger nu i fryseren på Fjord&Bælt. Her bliver fisken, indtil den skal skæres op og studeres indvendig, formentlig i forbindelse med besøg af en skoleklasse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce