Annonce
Nyborg

Strandtudser og byudvikling reddet af budgetforlig

En tiltrængt renovering og udvikling af Nyborgs bykerne er en af de store poster på Nyborg Kommunes budget for 2020. Foto: Kasper Riggelsen
Nyborgenserne slipper for besparelser de næste fire år, hvis forudsætningerne i et bredt budgetforlig i Nyborgs byråd ellers holder.

Nyborg: Der er penge til byudvikling, strandtudser i Refsvindinge og mange andre store og små projekter i det budgetforlig, politikerne i Nyborgs byråd mandag aften præsenterede offentligheden for.

Budgetforliget, som samtlige byrådets partier står bag, er klinisk renset for besparelser. Og dét endda med en tilføjelse om, at en del af de besparelser på ældreområdet, der allerede er vedtaget, bliver rullet tilbage.

Byrådet besluttede sidste år at spare to gange to timers ekstra rengøring hos kommunens ældre væk. Men den ordning bliver nu genindført fra 1, januar 2020.

De 530.000 kroner, det koster at genindføre den ekstra rengøring, vælter således ikke et budget, hvor "rettidig omhu" sikrer et budget i balance og uden besparelser.

Og hvor der er plads til investeringer i skoler, sundhed, landsbyer, byudvikling og klima.

Annonce

Omfattende byudvikling

Et af de helt store projekter, der nu bliver sat penge af til, er en omfattende renovering og udvikling af Nyborgs bykerne.

Det er der sat 20 millioner kroner af til de kommende to år.

Der skal de næste fire år også bruges 27 millioner kroner på at forbedre indeklimaet i kommunes skoler, ligesom der er reserveret" 30 millioner kroner til opførelsen af et nyt sundhedshus i det centrale Nyborg i løbet af de næste fire år.

Når pengene kun er reserveret, skyldes det, at der ud over de 30 millioner kroner skal yderligere 50 millioner kroner til at finansiere byggeriet af sundhedshuset.

Derfor skal der først, som det hedder, "ske en nærmere afklaring af projektering og finansiering af det samlede projekt".

Blandt de mange lidt mindre projekter, der er sat penge af til i Nyborg Kommunes budget for 2020, er 200.000 ekstra kroner til Refsvindinge Natur- og Kulturcenter.

Det er her stærke og engagerede lokale kræfter har formået at kombinere en redningsaktion for den fredede strandtudse med et aktiveringsprojekt for unge mennesker, der står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Julestjerner til alle

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Assens For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

Annonce