Annonce
Danmark

Straffen for at køre i hashpåvirket tilstand lempes

Hash kan spores i kroppen i adskillige dage efter indtagelse. Det tager færdselslovgivningen nu højde for. Arkivfoto: Scanpix

I modsætning til spirituskørsel har der ved kørsel i hashpåvirket tilstand eksisteret nul-tolerance: af med kortet uanset graden af påvirkning. Det er slut nu, men straflempelserne er utilstrækkelige, siger advokat Knud Foldschack.

Færdselsloven: Et betragteligt stort antal danskere fik en julegave, de har ventet længe på. Det er de danskere, der slæber rundt på en sigtelse for bilkørsel med hash i blodet. En regulering af loven trådte i kraft 15. december, og den betyder, at flere af dem kan imødese en lavere straffe end efter den hidtil gældende lovgivning. Deres sager blev nemlig sat i bero, da politikerne for over et år siden barslede med planerne om en straf-lempelse.

Tidligere har der været nultolerance, hvad angår hashkørsel: Med forekomst af det aktive stof i hash, tetrahydrocannabinol (THC) på 0,001 milligram pr. kilo blod eller derover har udløst en ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år.

Nu er straffen blevet trindelt, som man kender det fra spirituskørsel. Straffene er nu afhængig af mængden af THC i blodet, enten bøde, klip i kørekortet, betinget frakendelse af kørekortet i minimum et år eller ubetinget frakendelse af kørekortet i minimum tre år.

Problemet med hashens THC-forekomst er, at det kan spores længe efter indtagelse og længe efter, at der har været tale om egentlig påvirkning. Tusinder er således blevet dømt uden at have udgjort nogen færdselsmæssig risiko, hvilket for fleres vedkommende har fået alvorlige konsekvenser, for eksempel for folk der i udførelsen af deres job er afhængige af et kørekort.

Der er noget skævt i, at hvis man står og ryger hash foran en betjent, får man en bøde på tusind kroner, men risikerer at miste sit kørekort og arbejde, hvis man bliver målt flere dage efter, man har røget.

Knud Foldschack, advokat

Hashkørsel

Et enigt folketing har vedtaget af graduere straffene for hashkørsel. Tidligere blev hashkørsel automatisk straffet med ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år. Den nye lov, der trådte i kraft 15. december, straffer hashkørsel i forhold til, hvor meget af det aktive stof tetrahydrocannabinol (THC), der kan spores i blodet:Mellem 0,001 og 0,003 mg THC: Klip i kørekort og en bøde på en halv nettomånedsløn.

Mellem 0,003 og 0,009 mg THC: Betinget frakendelse af kørekortet og en nettomånedsløn i bøde.

Over 0,009 mg THC i: Tre års ubetinget frakendelse af kørekort plus en nettomånedsløn i bøde.

Op mod 6000 personer om året sigtes ifølge Sikker Trafik for kørsel under påvirkning af euforiserende stoffer. Over 90 procent af disse tilfælde drejer sig om hashkørsel, fremgår det af oplysninger fra justitsministeret til folketinget afgivet 17 maj 2017.

Alle sager om hashkørsel blev stillet i bero pr. 31. august 2016. Rigsadvokatens kontor har på grund af juleferie ikke kunnet besvare avisen danmarks spørgsmål om, hvor mange sager det aktuelt har hobet sig op til.

Straflempelserne for hashkørsel er et fremskridt, men ikke godt nok, mener advokat Knud Foldschack. Arkivfoto: Kim Rune

Lang vej endnu

En af dem, der i årevis har kæmpet hårdt for en lempelse af lovgivningen er advokat Knud Foldschack. Han kalder lempelserne en på-vej-lov.

- Det er et fremskridt, men der er lang vej endnu. I forhold til andre europæiske lande, f. eks. Holland og Norge, er der stadig tale om nogle meget lave og usikre grænseværdier.

- Selvfølgelig skal man af med kortet, hvis man er til fare i trafikken, men vi vil også med lempelserne opleve, at mange unge mennesker, som ikke udgør nogen fare, påføres nogle meget alvorlig konsekvenser. Der er noget skævt i, at hvis man står og ryger hash foran en betjent, får man en bøde på tusind kroner, men risikerer at miste sit kørekort og arbejde, hvis man bliver målt flere dage efter, man har røget, siger Knud Foldschack.

Annonce

Stadig ulovligt

Specialkonsulent i Sikker Trafik, Pernille Ehlers, er tilsvarende tilfreds med, at der er kommet mere proportionalitet mellem lovovertrædelse og straf.

- På årsplan bliver op mod 6000 mennesker sigtet for det, vi bredt kalder narkokørsel, langt, langt hovedparten drejer sig om hashkørsel. Mange mennesker er blevet straffet, selv om de har kørt så længe efter deres hash-indtag, at de ikke udgør nogen fare. Men det er vigtigt at understrege, at minimumsgrænsen ikke er ændret. Det er stadig ulovligt at køre, når man rammer den. Ændringen består udelukkende i, at man har fået nogle flere strafniveauer.

- Så rådet er stadig, at man, hvis man ryger hash, skal holde sig fra bilen et godt stykke tid. Problemet er, at man ikke kan sige noget om, hvor lang tid der går, inden det er ude af kroppen, siger Pernille Ehlers.

Annonce
Annonce
Fyn

Skudt helt ved siden af: Nyt OUH skal have 1400 flere p-pladser end forventet

Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Odense Bulldogs

Odense Bulldogs' sejrsstime brudt - nederlag til Rødovre efter straffeslag

Kultur For abonnenter

Brutalt, udsigtsløst og med et glimt af håb: Serieteater bevarede intensiteten

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

GOG For abonnenter

Ung GOG-streg vil se en fyldt arena i gult i svær Europa-kamp

GOG For abonnenter

GOG-kommentar: Det er ligeså spændende uden for banen

Assens

200 elever holdt hjemme, men skolen må ikke lukke ned: - Jeg kunne godt finde på at sende alle hjem i en uge

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Kerteminde

Skuffede bilejere på stribe: Tyve slog til igen og igen med blandet resultat

Nordfyn For abonnenter

Sæleksperter efter nuttet syn i Bogense: - Man skal ikke lade sig narre - sæler er rovdyr og kan finde på at bide

Fyn

OUH kan ikke løse sygeplejerske-problem - de truer med at sige kollektivt op tirsdag

Annonce