Annonce
Danmark

Straffen for at køre i hashpåvirket tilstand lempes

Hash kan spores i kroppen i adskillige dage efter indtagelse. Det tager færdselslovgivningen nu højde for. Arkivfoto: Scanpix

I modsætning til spirituskørsel har der ved kørsel i hashpåvirket tilstand eksisteret nul-tolerance: af med kortet uanset graden af påvirkning. Det er slut nu, men straflempelserne er utilstrækkelige, siger advokat Knud Foldschack.

Færdselsloven: Et betragteligt stort antal danskere fik en julegave, de har ventet længe på. Det er de danskere, der slæber rundt på en sigtelse for bilkørsel med hash i blodet. En regulering af loven trådte i kraft 15. december, og den betyder, at flere af dem kan imødese en lavere straffe end efter den hidtil gældende lovgivning. Deres sager blev nemlig sat i bero, da politikerne for over et år siden barslede med planerne om en straf-lempelse.

Tidligere har der været nultolerance, hvad angår hashkørsel: Med forekomst af det aktive stof i hash, tetrahydrocannabinol (THC) på 0,001 milligram pr. kilo blod eller derover har udløst en ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år.

Nu er straffen blevet trindelt, som man kender det fra spirituskørsel. Straffene er nu afhængig af mængden af THC i blodet, enten bøde, klip i kørekortet, betinget frakendelse af kørekortet i minimum et år eller ubetinget frakendelse af kørekortet i minimum tre år.

Problemet med hashens THC-forekomst er, at det kan spores længe efter indtagelse og længe efter, at der har været tale om egentlig påvirkning. Tusinder er således blevet dømt uden at have udgjort nogen færdselsmæssig risiko, hvilket for fleres vedkommende har fået alvorlige konsekvenser, for eksempel for folk der i udførelsen af deres job er afhængige af et kørekort.

Der er noget skævt i, at hvis man står og ryger hash foran en betjent, får man en bøde på tusind kroner, men risikerer at miste sit kørekort og arbejde, hvis man bliver målt flere dage efter, man har røget.

Knud Foldschack, advokat

Hashkørsel

Et enigt folketing har vedtaget af graduere straffene for hashkørsel. Tidligere blev hashkørsel automatisk straffet med ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år. Den nye lov, der trådte i kraft 15. december, straffer hashkørsel i forhold til, hvor meget af det aktive stof tetrahydrocannabinol (THC), der kan spores i blodet:Mellem 0,001 og 0,003 mg THC: Klip i kørekort og en bøde på en halv nettomånedsløn.

Mellem 0,003 og 0,009 mg THC: Betinget frakendelse af kørekortet og en nettomånedsløn i bøde.

Over 0,009 mg THC i: Tre års ubetinget frakendelse af kørekort plus en nettomånedsløn i bøde.

Op mod 6000 personer om året sigtes ifølge Sikker Trafik for kørsel under påvirkning af euforiserende stoffer. Over 90 procent af disse tilfælde drejer sig om hashkørsel, fremgår det af oplysninger fra justitsministeret til folketinget afgivet 17 maj 2017.

Alle sager om hashkørsel blev stillet i bero pr. 31. august 2016. Rigsadvokatens kontor har på grund af juleferie ikke kunnet besvare avisen danmarks spørgsmål om, hvor mange sager det aktuelt har hobet sig op til.

Straflempelserne for hashkørsel er et fremskridt, men ikke godt nok, mener advokat Knud Foldschack. Arkivfoto: Kim Rune

Lang vej endnu

En af dem, der i årevis har kæmpet hårdt for en lempelse af lovgivningen er advokat Knud Foldschack. Han kalder lempelserne en på-vej-lov.

- Det er et fremskridt, men der er lang vej endnu. I forhold til andre europæiske lande, f. eks. Holland og Norge, er der stadig tale om nogle meget lave og usikre grænseværdier.

- Selvfølgelig skal man af med kortet, hvis man er til fare i trafikken, men vi vil også med lempelserne opleve, at mange unge mennesker, som ikke udgør nogen fare, påføres nogle meget alvorlig konsekvenser. Der er noget skævt i, at hvis man står og ryger hash foran en betjent, får man en bøde på tusind kroner, men risikerer at miste sit kørekort og arbejde, hvis man bliver målt flere dage efter, man har røget, siger Knud Foldschack.

Annonce

Stadig ulovligt

Specialkonsulent i Sikker Trafik, Pernille Ehlers, er tilsvarende tilfreds med, at der er kommet mere proportionalitet mellem lovovertrædelse og straf.

- På årsplan bliver op mod 6000 mennesker sigtet for det, vi bredt kalder narkokørsel, langt, langt hovedparten drejer sig om hashkørsel. Mange mennesker er blevet straffet, selv om de har kørt så længe efter deres hash-indtag, at de ikke udgør nogen fare. Men det er vigtigt at understrege, at minimumsgrænsen ikke er ændret. Det er stadig ulovligt at køre, når man rammer den. Ændringen består udelukkende i, at man har fået nogle flere strafniveauer.

- Så rådet er stadig, at man, hvis man ryger hash, skal holde sig fra bilen et godt stykke tid. Problemet er, at man ikke kan sige noget om, hvor lang tid der går, inden det er ude af kroppen, siger Pernille Ehlers.

Annonce
Annonce
Sport

Viktor Axelsen rydder bordet ved Sport 2021

Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Odense Håndbold

Lillesøster Kirkeløkke i menneskehænder i Odense, hvor Freja Cohrt i et par omgange diskuterede med en jysk assistent

Navne For abonnenter

Mig og Fyn: Hjernen falder til ro, når man sidder under det mærkværdigt snoede pæretræ

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Odense Håndbold For abonnenter

Odense-piger med tid til kaffe på kontoret i let kamp med spilletid fornuftigt fordelt til Mie Højlund og Lois Abbingh

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Kildent spørgsmål: Løser overenskomster den akutte mangel på arbejdskraft?

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Odense

Podcast: Idyllisk café genåbner, kendt bager-kæde udvider, lyslevende klædefabrik og to unikke butikker, du bør kende

Erhverv For abonnenter

Utrygge buschauffører: Flere og flere unge stiger på bussen og siger, de har astma, for så skal de ikke bære mundbind

Nyborg

Amok på offentlige toiletter: Politiet jagter gerningsmænd bag groft hærvæk

Annonce