Annonce
Assens

Strøjer Tegl og kommunen danner fælles klima-front: - Det er helt naturligt

Direktøren for Strøjer Tegl, Kasper Damsø, fortæller borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen (V), om virksomhedens bæredygtige produktion af mursten. Foto: Stine Ploug Christiansen
Strøjer Tegl og Assens Kommune har indgået et klimapartnerskab, der skal være med til at gøre kommunen klimaneutral i 2050. Som en del af aftalen skrev kommunen under på at prioritere bæredygtigt byggeri i fremtiden med tanke på den lokale virksomhed.

Vistorp: Som et led i Realdanias klimaprojekt DK2020, som Assens Kommune sammen med 20 andre danske kommuner er en del af, har kommunen indgået et klimapartnerskab med den lokale teglværksvirksomhed Strøjer Tegl, som producerer og leverer mursten til byggeprojekter i hele landet.

Ved at være en del af klimaprojektet DK2020 bestræber Assens Kommune sig på at leve op til målsætningerne i Parisaftalen fra 2015, som blandt andet skal holde temperaturstigningen på under to grader. Samtidig sigter kommunen også mod at være klimaneutral i 2050.

Klimapartnerskabet blev offentliggjort torsdag eftermiddag, hvor flere repræsentanter fra kommunen var mødt op, herunder borgmester Søren Steen Andersen (V) og formand for Miljø-, Teknik -og Planudvalget, Dan Gørtz (V), som begge skrev under på aftalen sammen med direktøren for Strøjer Tegl, Kasper Damsø.

Annonce

Flere år med bæredygtighed

Gennem flere år har Strøjer Tegl arbejdet i retning af en grønnere produktion af mursten og fliser, og derfor mener direktøren for firmaet, der ligger lige uden for Assens, at det er oplagt, at kommunen og Strøjer Tegl er indgået i et klimapartnerskab.


For vores eget vedkommende har vi reduceret udledningen her gevaldigt, og vi har mulighed for at reducere den 100 procent, men det kommer an på om kunderne vælger at købe de klimavenlige produkter. Det samme gælder for Assens Kommune. Hvis kommunen skal bygge, kan vi jo kun opfordre dem til at anvende bæredygtige og klimaneutrale materialer.

Direktør for Strøjer Tegl, Kasper Damsø


- Vi har fokus på klima og bæredygtig udvikling, så det er jo helt naturligt at gøre det lokalt også. Vi sidder også som næstformænd i regeringens klimapartnerskab på et nationalt plan, fortæller direktør for Strøjer Tegl, Kasper Damsø, og fortsætter:

- Vi har altid haft fokus på at energioptimere, da energi jo er vores største udgift, så der er ikke noget nyt i, at vi fokuserer på at spare på energien. Men der er ikke nogen tvivl om, at de seneste års fokus på klima er kommet til udtryk i øgede investeringer i grøn energi.

Borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen (V), foran nogle af de klimavenlige mursten, de producerer hos Strøjer Tegl. Foto: Stine Ploug Christiansen

Strøjer Tegl bruger for eksempel kun certificeret grøn vindmøllestrøm, og de brænder kun med 100 procent biogas i deres produktion, som blandt andet består af forskellige typer af mursten, som alle har bæredygtighed tænkt ind i sig.

Annonce

Flere partnerskaber på vej

Klimapartnerskaber er ifølge direktør for By, Land og Kultur, Martin Albertsen, en nødvendighed, når Assens Kommune skal leve op til Parisaftalen, og derfor bliver Strøjer Tegl heller ikke den eneste virksomhed, som kommunen laver et partnerskab med.

Kommunen ønsker at arbejde sammen med både halvoffentlige og private virksomheder, og det inkluderer for eksempel også landbruget og industrien i kommunen.

- I sig selv udleder kommunen kun 1,4 procent af den samlede CO2-masse i hele kommunen, og det er jo ingenting. Derfor er vi nødt til at snakke med landbruget og industrien, og vi er nødt til at snakke med borgerne, for ellers når vi simpelthen ikke de mål, vi har lavet, uanset hvilke ting vi sætter i gang i byrådet, fortæller Martin Albertsen.

Realdanias DK2020-projekt

  • Realdanias DK2020-projekt er sat i verden for at sætte skub i indsatsen for at opfylde Parisaftalen på et kommunalt niveau. Projektet understøtter sparring og samarbejde mellem danske kommuner på klimaområdet.
  • I løbet af 2020 skal de tilmeldte 20 pilotkommuner udvikle klimastrategier, som skal resultere i en klimaneutral nul-udledning senest i 2050.
  • På Fyn er både Assens- og Middelfart Kommune en del af DK2020, og det betyder, at kommunerne udover at være klimaneutrale i 2050, også skal opfylde en række andre mål. Herunder skal kommunerne i 2030 have reduceret CO2-udledningen med 70 procent, og de skal stræbe efter at begrænse den globale temperaturstigning til under grader.
  • De enkelte byråd ude i kommunerne vil også komme med initiativer til, hvordan målet om klimaneutralitet i 2050 kan nås i de enkelte kommuners klimastrategier.

Står det til Kasper Damsø fra Strøjer Tegl, kan virksomheden være 100 procent klimaneutral allerede fra næste år, men det afhænger af, hvad kunderne efterspørger.

- For vores eget vedkommende har vi reduceret udledningen her gevaldigt, og vi har mulighed for at reducere den 100 procent, men det kommer an på, om kunderne vælger at købe de klimavenlige produkter. Det samme gælder for Assens Kommune. Hvis kommunen skal bygge, kan vi jo kun opfordre dem til at anvende bæredygtige og klimaneutrale materialer.

I aftalen, som Strøjer Tegl og Assens Kommune underskrev torsdag eftermiddag, var et af aftalepunkterne netop, at Assens Kommune vil prioritere bæredygtigt byggeri ved at anvende klimaneutrale mursten i fremtiden, med fokus på den lokale virksomhed.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Bedemænd undrer sig over kirke og provsti: Lukker kapel og køber kontor for millioner

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Odense

Politiet er klar forud for letbanens store åbningsdag: - Hvis vi kan få en dag uden nogen uheld er det en succes

Nyborg For abonnenter

Chefer rykker sammen på Nyborgs rådhus: - Det er ikke nogen ønskesituation

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Kerteminde For abonnenter

Eksklusivt badehotel forsinket igen: - Men hellere tage tiden, så det bliver creme de la creme

Navne For abonnenter

Det pengeløse samfund truer: Eriks mission er at forhindre det

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

Annonce