Annonce
Fyn

18-årig SF'er strøg ind i byrådet: Som 10-årig var Anna med til at redde klassekammerat fra udvisning

18-årige Anna Poulsen Broen strøg ind i byrådet ved tirsdagens valg. Foto: Stefan Sommer Jagd
Anna Poulsen Broen begyndte som 10-årig en kamp for at redde sin klassekammerat fra udvisning af Danmark til Afghanistan. Den nu 18-årige kvinde er valgt ind i Middelfart Byråd med 7. flest stemmer i byen.

Middelfart: Hun er bare 18 år, og i tirsdags blev hun valgt ind i byrådet for SF - mens det gennemsnitlige kommunalbestyrelsesmedlem er lige omkring 50 år.

At gøre sig særligt bemærket er dog ikke nyt for Anna Poulsen Broen.

I 2013 stod hendes klassekammerat, Yasmin Ahadi, og hendes familie til at miste deres humanitære opholdstilladelse i Danmark. Familien var flygtet fra Afghanistan til Danmark to år tidligere.

Annonce

Yasmin Ahadi og Anna Poulsen Broen gik begge i 4. klasse på Vestre Skole i Middelfart, og familiens situation rørte den dengang 10-årige pige dybt.

Den sag og den kamp har ændret mit liv fuldstændigt. Selvom stemmen dengang den tilhørte en lille pige i fjerde klasse, der ikke vidste noget om politik, opholdstilladelse og hvordan systemerne hænger sammen, så kunne den bruges til noget. Det blev starten på min politiske karriere.

Anna Poulsen Broen

- Da hun sagde oppe i klassen, at de skulle udvises, der tænkte jeg bare: "Det kan ikke passe, det er ikke retfærdigt". Så gik jeg hjem og fortalte det til min mor, og så græd vi. Det var bare ikke i orden, fortæller Anna Poulsen Broen.

18-årige Anna Poulsen Broen fik 7. flest stemmer ved kommunalvalget i Middelfart. Foto: Stefan Sommer Jagd

- Jeg har altid råbt op, hvis jeg syntes, at noget var forkert. Også selvom der sad voksne mennesker rundt om bordet, så har jeg altid kommenteret det. Jeg har altid haft en retfærdighedssans.

På Vestre Skole i Middelfart havde Anna Poulsen Broen på det tidspunkt et fag, der hed Respekt og Ansvar. I dag er det blevet en af hendes mærkesager, at faget skal på skoleskemaet.

- Vi lærte jo i det fag, at man skulle have respekt og ansvar for hinanden. Det er faktisk en af mine mærkesager i dag. Og det her, det stred bare så meget imod det, jeg havde lært. Det var helt forkert, beretter hun.

Videobrevet

Anna Poulsen Broen besluttede sig for at gøre noget. Hun ville sende et brev til den person i Danmark, der måtte kunne gøre noget. Statsministeren.

- Jeg besluttede mig for, at jeg ville sende et videobrev til Helle Thorning Schmidt. Jeg fik hjælp af min mor, og vi sad og udarbejdede det sammen.

- Dengang kunne jeg ikke engang skrive på en computer, så jeg sagde, hvad der skulle stå, og så skrev min mor og redigerede lidt. Dagen efter tog jeg det med op i skolen og spurgte min klasselærer, om vi kunne bruge en undervisningstime på det. Og det fik vi lov til. Så sendte vi videobrevet sammen.

Det brev fik klassen tilbage fra statsminister Helle Thorning Schmidt, efter Anna Poulsen Broen sendte hende et videobrev omkring udvisningen af klassekammeraten Yasmin Ahadi og hendes familie.

Klassen fik svar fra statsministeren. Det blev starten på nogle hæsblæsende år med en massiv mediedækning af sagen.

Der blev blandt andet afholdt fakkeltog for Yasmin og hendes familie, hvor Enhedslistens daværende politiske ordfører, Johanne Schmidt Nielsen, holdt tale.

Det samme gjorde Anna Poulsen Broen også, og foran de 500 fremmødte sagde hun dengang:

- Vi giver ikke op.

Anna Poulsen Broen i 2013 til fakkeloptoget for Yasmin Ahadi, hvor hun også holdt tale for de omkring 500 fremmødte.

Det gjorde hun heller aldrig. Og stædigheden endte med at give pote, for Yasmin og hendes familie fik lov til at blive i Danmark.

18-årige Anna Poulsen Broen strøg ind i byrådet efter tirsdagens valg. Foto: Stefan Sommer Jagd

- Min stemme blev lyttet til. Og selvom det tog lang tid, før de rigtigt lyttede til den, så fandt jeg på det tidspunkt ud af, at jeg kunne ændre alt, fortæller Anna Poulsen Broen.

- Den sag og den kamp har ændret mit liv fuldstændigt. Selvom stemmen, dengang den tilhørte en lille pige i fjerde klasse, der ikke vidste noget om politik, opholdstilladelse og hvordan systemerne hænger sammen, kunne den bruges til noget. Det blev starten på min politiske karriere.

Annonce

Vi bør hjælpe

I dag er flygtninge- og asylpolitik også noget, der ligger højt på Anna Poulsen Broens liste over vigtige emner.

- Det, folk ikke ser, er, at det er os, der er problemet. Langt de fleste flygtninge vil jo gerne være en del af samfundet. Men de ved ikke altid, hvordan man gør. Hvordan man har et NemID, veksler penge i banken og så videre. Hvis vi ikke aktivt går ind og hjælper dem, risikerer vi at tabe dem på gulvet.

- Hvis du kommer ind i en folkeskoleklasse, hvor du ikke kan sproget, du bliver bare sat der og skal lave de samme ting som alle andre, det kan man jo ikke være bekendt.

Blå bog

Anna Poulsen Broen er 18 år gammel.

Nyvalgt til byrådet i Middelfart for SF og fik ved valget i tirsdags 458 personlige stemmer, 7. flest af alle.

Student fra Middelfart Gymnasium i sommer.

Holder sabbatår, hvor hun arbejder som pædagogmedhjælper og lærervikar på Vestre Skole i Middelfart.

Datter af Lars og Helle Broen, der ejer Panorama-biograferne i Middelfart og Fredericia.

Hendes mor, Helle Broen, stillede i sin tid også op for SF som 18-årig i barndomsbyen Hornslet.

- Vi bliver nødt til at hjælpe dem og støtte dem. Og frem for alt se dem som en ressource i stedet for en byrde. Vi mangler arbejdskraft på en lang række områder, og de her mennesker er faktisk villige til at tage nogle jobs, som vi har brug for i samfundet.

Anna Poulsen Broen mener også, at man i Middelfart burde tage imod flere flygtninge, end man på nuværende tidspunkt gør.

De små børn, hun passer til daglig som pædagogmedhjælper og lærervikar, kan ikke rigtigt finde ud af, om Anna Poulsen Broen er valgt til borgmester eller statsminister, og hvem ved, måske er det også det, hun stiller op til en dag. Foreløbig er den 18-årige SF'er valgt til byrådet i Middelfart med 458 personlige stemmer, 7. flest af alle.  Foto: Stefan Sommer Jagd

- Middelfart har de sidste - jeg tror, det er tre år - taget imod én kvoteflygtning om året. Én - ikke en familie. Men én person. Når man kigger på, hvor rig en kommune Middelfart er, så burde vi være i stand til at tage imod flere, der har brug for hjælp.

- Men vi skal selvfølgelig være klar til at støtte dem, så vi må ikke sige, at vi kan tage mange flere, hvis ikke vi er klar til at tage imod dem. Vi må for alt i verden ikke smide dem på gulvet.

Annonce

En anden erfaring

Yasmin-sagen fik kickstartet Anna Poulsen Broens politiske bevidsthed, og hendes politiske karriere er accelereret med kometfart de seneste uger.

Ikke længe efter hendes første valgplakater er begyndt at pryde Middelfarts gader, bliver hun valgt ind i byrådet med  458 stemmer.

Efter valget har hendes telefon ringet konstant. Intet mindre end fire gange i den time, vores interview varer.

Anna Poulsen Broen lukker ikke for muligheden for en politisk karriere i Folketinget en dag. Foto: Stefan Sommer Jagd

- Lige i starten var der rigtigt mange, der havde en holdning til, at jeg skulle stille op. Folk på sociale medier skrev sådan noget som: "Kvinder og politik har aldrig været en god kombination", eller: "Vi har ikke brug for flere fra børnehaven, og du er næsten lige så gammel," eller: "Så skal vi sikkert sidde i rundkreds med dig, din hippie".

- Har det ramt dig, når folk har skrevet sådan noget om dig?

- Nogle af tingene ryger ind af det ene øre og ud af det andet. Jeg tænker, at det er stakkels mennesker, som har brug for at skrive den slags om andre mennesker. Og de fleste af dem har heller ikke været min målgruppe.

- Men når jeg har oplevet, at unge mennesker har skrevet noget, så har det ramt mig langt mere. For jeg føler, jeg kæmper deres sag.

- Du har mødt folk, der har haft holdninger til din alder. Du kommer jo ind i et byråd, hvor størstedelen er noget ældre end dig - forventer du, de andre medlemmer respekterer dig?

- Jeg håber, jeg bliver mødt med respekt. Jeg vil selvfølgelig møde dem med al min respekt. Men jeg håber, de andre byrådsmedlemmer tænker, de skal holde øje med mig - for jeg har jo fået flere personlige stemmer end mange af dem, griner Anna Poulsen Broen og fortsætter:

- Når 458 mennesker mener, der skal lyttes til mig, skal jeg selvfølgelig gøre det ordentligt. Jeg skal ikke putte mig. Men jeg møder mange fordomme om, hvorvidt jeg har styr på det - med udgangspunkt i min alder.

- Hvad er det for nogle fordomme?

- Først og fremmest fra ældre, sure mænd på internettet, der synes, jeg skal have noget erhvervserfaring. Men jeg har jo bedre erfaring i at være ung, og jeg har erfaring på mange områder, de andre medlemmer ikke har.

- Jeg mener, byrådene burde være repræsentative, for det er vigtigt, at nogen også ved, hvordan det for eksempel er at være forælder i en børnefamilie, eller hvordan er det at være ung.

- Nåh ja, og så møder jeg også rigtigt, rigtigt meget, at folk siger, de vil passe på mig.

- Hvem er det, der vil "passe på dig"?

- Det er mange. Men også folk fra mit eget parti. Og jeg ved, de mener det i god mening, men jeg kan godt passe på mig selv, selvom jeg er yngre end gennemsnittet af byrådsmedlemmerne. Selvom de mener det godt, frustrerer det mig, for det ville man ikke sige til en mand på 50 år.

Annonce

Statsminister eller borgmester

Også på Anna Poulsen Broens jobs som lærervikar og pædagogmedhjælper har børnene fået nys om hendes politiske karriere.

Om det nu lige er borgmester eller statsminister, hun er valgt til, er der vist lidt tvivl om blandt børnene. Men vigtig - det er hun i hvert fald.

- Det er meget sjovt, griner Anna Poulsen Broen.

- Og selvom jeg hverken er borgmester eller statsminister, har jeg selvfølgelig fået en stemme, jeg skal bruge, og jeg skal tage ansvar for dem, der har sat sit kryds ved mig.

- Hvis det stod til dig, hvad ville du så ændre som det allerførste?

- Jeg vil rigtigt gerne gøre noget for de unge i Middelfart. Der er så mange unge, der har mistrives under corona, og jeg drømmer om at få gennemført et kulturklippekort til alle mellem 15 og 25. Hvis man fik stukket 750 kroner i hånden, som var øremærket til kulturoplevelser - biografture, koncerter, udstillinger, teater  og lignende, tror jeg virkelig, det ville gøre noget godt. Kultur er fællesskab, og jeg vil rigtigt gerne gøre noget for at give unge mennesker et fællesskab.

- Jeg mener, man burde lave nogle arrangementer, der kan samle de unge, også dem, der ikke går i biografen og tager i ungdomshuset, så alle kan opleve et fællesskab. Middelfart er en rigtig god by at være barn i og være ældre i, men der mangler noget for de unge.

- Nu er du jo ikke helt borgmester eller statsminister endnu. Går du og drømmer om en politisk karriere i fremtiden?

- Der er et par stykker, der har spurgt, om jeg stiller op til Folketingsvalget. Det kunne være meget sjovt. Men der kan ske meget endnu, og jeg har tidligere både villet være FBI-agent, pilot, læge og dokumentarinstruktør, men nu har jeg hænderne i det her, og jeg synes, det er mega sjovt, så jeg vil bestemt ikke udelukke noget.

Annonce
Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Skudt helt ved siden af: Nyt OUH skal have 1400 flere p-pladser end forventet

Nordfyn For abonnenter

Sæleksperter efter nuttet syn i Bogense: - Man skal ikke lade sig narre - sæler er rovdyr og kan finde på at bide

Odense Bulldogs

Odense Bulldogs' sejrsstime brudt - nederlag til Rødovre efter straffeslag

Kultur For abonnenter

Brutalt, udsigtsløst og med et glimt af håb: Serieteater bevarede intensiteten

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

GOG For abonnenter

Ung GOG-streg vil se en fyldt arena i gult i svær Europa-kamp

GOG For abonnenter

GOG-kommentar: Det er ligeså spændende uden for banen

Assens

200 elever holdt hjemme, men skolen må ikke lukke ned: - Jeg kunne godt finde på at sende alle hjem i en uge

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Kerteminde

Skuffede bilejere på stribe: Tyve slog til igen og igen med blandet resultat

Odense For abonnenter

Bager-ægtepars comeback var et mareridt: - Det er en befrielse at være blevet løst fra det lort

Fyn

OUH kan ikke løse sygeplejerske-problem - de truer med at sige kollektivt op tirsdag

Annonce