Annonce
Sydfyn

Stort potentiale for grønne færger

Batterier til elfærger bliver billigere og mere effektive, så potentialet for grønne færger vokser. Her er det elfærgen Ellen, der sejler fra Søby på Ærø. Foto: Katrine Becher Damkjær.
Batterifærger slår hele tiden nye rekorder, og der kommer støt og roligt flere elektriske skibe i søen verden over.

På en overskyet augustmorgen sidste år stævnede elfærgen Ellen ud på sin jomfrutur fra Ærø. 56 tons litiumbatterier leverer strøm til fem daglige overfarter mellem Søby og Fynshav, og Ellen sejlede sig derved til en verdensrekord med sin batteridrevne rækkevidde på næsten 40 kilometer.

Året før blev færgerne Aurora og Tycho Brahe, der sejler mellem Helsingør og Helsingborg, ombygget til elfærger, og de tog således rekorden som verdens største batteridrevne passagerfærger. Aurora og Tycho Brahe er markant større end Ellen, men har kortere rækkevidde.

- Der vil nok komme mange flere verdensrekorder for batteridrevne færger de kommende år, siger Erik Schaltz, der er lektor ved Institut for Energiteknik ved Aalborg Universitet og forsker i elektrotransport.

Annonce

- For batterierne bliver billigere og mere effektive, så vi vil se flere og flere af dem.

Siden verdens første batteridrevne færge begyndte at sejle i de norske fjorde i 2015, er der også kun kommet flere og flere elfærger i søen.

Stort potentiale

Færger et oplagt transportmiddel at elektrificere for at sænke drivhusgasudledningen – Ellen sparer atmosfæren for 2000 tons CO2 om året. De store containerskibe, der transporterer varer og råstoffer mellem fabrikker og forbrugere på forskellige kontinenter, sejler tusindvis af kilometer, og det kan batterier slet ikke klare. Men personfærger sejler ofte korte strækninger – fx sejler Aurora og Tycho Brahe en rute på blot fire kilometer over Øresund – og det er anslået, at færger med Ellens rækkevidde på cirka 40 kilometer kan dække op mod 80 procent af ruterne i Europa, så potentialet er stort.

- Eksempelvis er mange af færgeruterne i Danmark meget korte, og den slags ruter giver det rigtig god mening at elektrificere, forklarer Erik Schaltz.

Det sker støt og roligt verden over. Den internationale organisation Maritime Battery Forum anslår, at der er 402 skibe med batterier i drift eller på ordre i verden, hvilket er en femdobling på fem år.

I staten Washington i det nordvestlige USA vil det statslige færgeselskab, et af verdens største, både ombygge sine 22 færger til hybridfærger, der sejler på el og diesel, samt bygge rene elfærger. I det sydlige Indien sejler den soldrevne færge Aditya en kort rute mellem to byer, i Norge har flere rederier oprustet med elfærger, der er batterifærger på vej til den store Chao Phraya-flod i Bangkok, og i Storbritannien skal alle nye færger være emissionsfri fra 2025.

Annonce

Batteriprisen falder

Økonomien i elfærger bliver bedre og bedre, fordi strøm ofte er billigere end fossilt brændstof. Førstegangsinvesteringen er højere, primært på grund af batterierne, og der skal være infrastruktur til at lade færgen op. Men driften er billigere, så investeringen kan tjene sig hjem igen. Samtidig er en elektrisk motor meget simplere at vedligeholde end en dieselmotor, der har tusindvis af bevægelige dele.

- Ligesom ved elbiler må det derfor forventes, at de løbende vedligeholdelsesudgifter bliver lavere, siger Erik Schaltz.

Erik Schaltz forklarer, at prisen på batterierne også bliver mindre og mindre, så den første investering skrumper også. Batteriprisen til maritimt brug er i snit faldet med 13 procent hvert år mellem 2012 og 2018. Det er flot, men ikke fantastisk – fx faldt batteripriserne til elbiler med 21 procent om året – og verden står nok ikke på tærsklen til et regulært boom i elfærger, siger han:

- Men priserne falder, så der vil være en stille og rolig stigning.

Verdens Bedste Nyheder

Denne artikel er produceret af Verdens Bedste Nyheder, som er et uafhængigt medie, der laver konstruktiv journalistik med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.

Verdens Bedste Nyheder fokuserer på ofte oversete fremskridt, potentialer og løsninger på verdens udfordringer.

Læs mere på verdensbedstenyheder.dk

Verdens Bedste Nyheder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Kerteminde

Højtbelagt smørrebrød og en lille én: Efter to års fravær spreder 'vennerne' igen glæde på plejehjem

Kerteminde

Alle reolerne er fyldt hos populær genbrugsbutik: Folk står på venteliste for at få lov at sælge deres ting

Odense For abonnenter

Aflyttede bil under narko-efterforskning: Specialenhed hørte mistænkts kæreste læse sms om anden forbrydelse højt

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Blomsterværkstedet Tine P kalder det forhastet at melde sig ud af Interflora - Vi vil hellere gå dialogens vej

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Odense

Nu er valgkampen for alvor i gang: Borgmester får hjælp af forsvarsminister til at hænge de første valgplakater op

Annonce