Annonce
Læserbrev

Stort potentiale for at få flere i voksenlære

Alt i mens, at vi i den nærmeste fremtid vil have et overskud af ufaglært arbejdskraft, vil vi mangle titusindvis af faglærte. Det risikerer at koste samfundet milliarder af kroner. Derfor er det afgørende, at der bliver ansat flere voksenlærlinge. De gode eksempler findes allerede.

Tag for eksempel Susanne, der er 35 år og arbejdede i 10 år som ufaglært på et autoværksted nær Assens. I de senere år fik hun lyst til at prøve kræfter med nye arbejdsopgaver og få papirer på sine kompetencer.

Virksomheden tog derfor Susanne i voksenlære, og i dag er hun uddannet personvognsmekaniker og kan blandt andet varetage nogle arbejdsområder, som virksomheden tidligere havde haft vanskeligt ved at finde arbejdskraft til. Med andre ord to fluer med et smæk.

Susanne er bestemt ikke den eneste ufaglærte, der gerne vil i voksenlære. Potentialet er stort og alene på Fyn er der omkring 30.000 potentielle voksenlærlinge. Altså personer, der enten er ufaglærte, faglærte med en forældet uddannelse eller faglærte, der har været ledige i over seks måneder.

Det giver sig selv, at ikke alle kan komme i voksenlære. Men ambitionen må være, at flere skal præsenteres for muligheden. Det vil særligt give mening i forhold til at uddanne flere ufaglærte til den nye teknologi og digitalisering, som vinder mere og mere frem på arbejdspladserne og som kræver nye kompetencer.

En undersøgelse fra AE har f.eks. vist, at Danmark frem mod 2025 vil have omkring 65.000 ufaglærte i overskud. Dette samtidig med, at vi alene inden for industrien vil mangle op imod 30.000 faglærte.

Vi har derfor et fælles ansvar for at få opkvalificeret og løftet flere potentielle voksenlærlinge som Susanne over i erhverv, hvor der i den nærmeste fremtid risikerer at være mangel på arbejdskraft. Indsatsen vil give sig trefoldigt igen. Lykkedes det for eksempel at få uddannet 30.000 faglærte til industriens virksomheder, har beregninger fra AE vist, at eksporten vil stige med hele 33,3 mia. kr. Det er penge, som direkte kan bruges til at gøre vores velfærdssamfund endnu bedre.

Men det er ikke kun en gevinst for samfundet. For voksenlærlinge er gevinsten, foruden bedre job- og indkomstmuligheder, at man kan få en løn, der er med til at sikre hverdagen og rammerne for et godt voksen- og familieliv. For virksomhederne er gevinsten, foruden at de kan imødegå eventuelle rekrutteringsudfordringer, at de kan få et solidt tilskud til lønnen til en voksenlærling.

Der er derfor mange gode grunde til at blive og få en voksenlærling. Vores opfordring til alle interesserede medarbejdere og virksomheder på Fyn skal derfor lyde: Tag kontakt til din lokale fagforening eller a-kasse og hør mere om mulighederne. Vi hjælper gerne med at finde en egnet virksomhed eller voksenlærling.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce