Annonce
Indland

14 anholdt i national politiaktion mod våbensalg

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
51 våben er fundet i en større politiaktion fredag. Det er et af de større fund i nyere tid, vurderer politi.

14 personer er fredag blevet anholdt i en større politiaktion.

Det oplyser specialenheden Særlig Efterforskning Øst (SEØ) i en pressemeddelelse.

Der har været 18 ransagninger i sagen, der er fundet 51 våben og en større mængde ammunition. Mens 40 af våbnene blev fundet på et våbenlager, er de resterende fundet på nogle af de anholdte.

Fundet er kulminationen på en længerevarende efterforskning af distribution af våben. Hvor længe den har varet, vil Torben Henriksen, der er vicepolitiinspektør i SEØ, ikke løfte sløret for.

Sagen trækker dog tråde til en væbnet konflikt i hovedstadsområdet, oplyser han.

- Det er vores opfattelse, at de her våben var beregnet til de grupperinger, der er i konflikt lige nu på Sjælland og i hovedstadsområdet, siger han.

Han ønsker ikke at oplyse, hvorfor politiet er af den opfattelse. Torben Henriksen siger dog, at han er meget glad for, at de våben nu er væk, så de ikke kan gøre skade.

- Det er i nyere tid et af de større våbenfund. Det er også det, der giver anledning til en bekymring hos os.

- Det eneste formål, der er med de våben, det er at skyde, dræbe, lemlæste andre mennesker. De er jo ikke til noget som helst andet. Og hvis man så ganger det med 51 våben, så er det meget voldsomt, siger han.

Selv om fundet er stort, betyder det ikke enden for den væbnede konflikt i og omkring hovedstadsområdet, mener vicepolitiinspektøren.

- Vi er ikke så naive at tro, at vi har tømt hele bandemiljøet for våben, men det er da en streg i regningen for dem, siger Torben Henriksen.

Specialenheden SEØ beskæftiger sig med kompliceret og fremadrettet efterforskning af organiseret kriminalitet.

De anholdte er ikke direkte relateret til rocker- eller bandemiljøet, oplyser Torben Henriksen.

- Det er jo ikke taget ud af den blå luft. Det er nogle, vi har efterforsket i længere tid. De er ikke direkte relateret til bandemiljøet med et kendt medlemskab, siger han.

Og selv om der er et større antal anholdte i sagen, ligger der endnu meget efterforskning forude.

To personer er omkring klokken 15.30 blevet varetægtsfængslet til 11. oktober for våben- og narkohandel.

Yderligere seks personer bliver fremstillet i et grundlovsforhør lørdag i Odense.

/ritzau/

Annonce
Pressemeddelelsen på politiets hjemmeside
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Storspillende Otterup tilbage på sporet

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce