Annonce
Odense

Stort bytteprojekt: Casper vil have sclerose ned med nakken

Fynske Casper Lykke er idémanden bag en landsdækkende indsamling til Scleroseforeningen. Alle pengene går til forsking i sygdommen. Foto: Simon Staun

30-årige Casper Lykke har levet det meste af livet med sclerose tæt på, da hans far lider af sygdommen. Nu står han bag det landsdækkende projekt "Byttelyst", der er baseret på en omvendt "Hvad fatter gør, det er altid det rigtige"-filosofi.

Fortællingen om bondemanden, der over flere omgange bytter en hest til en pose æbler, er berømt. Men i disse dage er en ny fortælling med omvendt tilgang ved at blive skrevet. Ikke om en hest eller en pose æbler, men nøgleringe. Nøgleringe, der i løbet af to uger skal byttes til genstande med højere værdi. Og slutteligt sælges på auktion fra 12. til 18. december for at samle penge ind til forskning i sclerose.

Det er fynske Casper Lykke, der står bag projektet "Byttelyst", hvor 23 nøgleringe er blevet fordelt til hold i hele landet. Flere af de 23 hold har allerede den første uge formået at mangedoble værdien af nøgleringen.

- I Haderslev har holdet samlet genstande for flere end 50.000 kroner, mens en radiostation i Vestjylland har mobiliseret lytterne, så det vælter ind med bytteforslag. Der er mange sjove tiltag rundt i landet, og i København går de målrettet efter en Tesla. De har allerede vekslet nøgleringen til et gavekort på 45.000 kroner, så det er ikke utopi at ende med en bil. Men om det bliver en Tesla, må vi se. Men entusiasmen kan man kun respektere, siger Casper Lykke.

Selv om sclerose-indsamlingen kommer i kølvandet på den store, årlige kræftindsamling, oplever idémanden ikke, at velviljen mangler.

- Jeg fornemmer, at folk stadig er meget villige til at støtte. Men vi forsøger også at gøre "Byttelyst" til en sjov oplevelse, hvor man ikke har følelsen af at gå tiggergang. Jeg tror, at mange gerne vil støtte andre sygdomme end kræft, fordi den fylder så meget i medierne. Man glemmer lidt de "små" sygdomme, selv om de har enorme konsekvenser for de ramte og deres pårørende, siger Casper Lykke.

Projekt "Byttelyst"

Man kan læse mere om projekt Byttelyst på www.facebook/byttelyst.Hvis man vil vide mere om sclerose, er Scleroseforeningens hjemmeside scleroseforeningen.dk et oplagt sted at starte.

Hvis man ønsker at bidrage til indsamlingen i forskning i sclerose, kan man overføre bidrag til mobilepay på telefonnummer 40 11 71 09. Mærk overførslen "Byttelyst" i kommentarfeltet.

23 nøgleringe er fordelt til hold i hele Danmark. De har to uger til at bytte nøgleringen til en genstand med så høj værdi som muligt. PR-foto

Frygter ikke at blive ramt

Knap 15.000 danskere lider af sclerose. Og procentdelen af ramte stiger mere end i noget andet land.

- Danmark er det land i verden, hvor flest mennesker får sclerose i forhold til antallet af indbyggere. Hver eneste dag kommer der to nye tilfælde, og i løbet af 10 år er antallet fordoblet. Mange tror fejlagtigt, det er en sygdom, der rammer ældre mænd. Det kunne næsten ikke være mere forkert. Det er kvinder mellem 20 og 40 år, der rammes hyppigst. Der er i det hele taget stor uvidenhed om sclerose, og senest har flere medier skrevet, at Troels Kløvedal har sclerose. Det har han ikke. Det er ALS, som er muskelsvind. Det er naturligvis stadig forfærdeligt, men det er altså ikke sclerose, siger Casper Lykke.

Det meste af sit liv har han haft sclerose tæt inde på livet, da hans far fik konstateret sygdommen i 1992, da Casper var seks år.

- Min far mærkede symptomerne, næsten 20 år før diagnosen blev stillet. Det vidste jeg faktisk ikke, før jeg gik i gang med det her projekt. Jeg har virkelig fået snakket i dybden med min far, siger Casper Lykke.

Selv om han har set sin far gå fra krykker til kørestol i barndomshjemmet i Ørbæk, frygter han ikke at blive ramt af sygdommen.

- Der er minimal risiko for, at jeg får det, fordi min far har det. Så arvelig er den heldigvis ikke. Det er slet ikke noget, jeg går og spekulerer på, siger Casper Lykke.

Annonce

Inspireret af canadisk papirklips

Casper Lykke er i praktik hos Scleroseforeningen i fire måneder. Det samarbejde ophører efter auktionen midt i december. Sideløbende skriver han bachelor inden for innovation og entreprenørskab. En opgave, der skal afleveres i januar.

- Der er nok at se til for tiden, og min kæreste ser ikke så meget til mig. Men hun har heldigvis forståelse for, at jeg knokler for at sætte sclerose på landkortet, siger Casper Lykke.

"Byttelyst" har på kort tid vokset sig langt større, end han havde forestillet sig. Han har været i Aftenshowet på DR sammen med sin far, og den anden aften gæstede de TV 2 Fyn.

- Jeg har været med til et lignende indsamlings-projekt før, hvor vi gik fra en pakke engangsvaskeklude til en Peugeot. Det var i privat regi, og jeg kan mærke en enorm forskel denne gang, hvor Scleroseforeningen står som afsender. Selv om jeg har et stort netværk, åbner foreningen enormt mange døre, konstaterer Casper Lykke.

Han får dagligt henvendelser fra folk i hele landet, der gerne vil deltage i "Byttelyst", så han har allerede en lang liste af "nøglerings-byttere" til næste runde.

- Jeg kunne godt forestille mig, det blev en årligt tilbagevendende begivenhed. Vi modtager hele tiden gaver, som doneres til auktionen. Senest har en mand i Odense doneret en samling på flere end 1000 nøgleringe, siger Casper Lykke.

Han tør ikke sætte tal på det beløb, som auktionen ender med at give til scleroseforeningens forskningsarbejde.

- Jeg har virkelig ingen anelse om, hvor vi ender. Men den omtale, foreningen og dens arbejde har fået, er utrolig meget værd. Det er vildt tænke på, hvad 23 nøgleringe kan munde ud i, siger Casper Lykke.

Mandag den 28. november låner han sin fars handicapbil for at køre landet rundt og samle byttet. Hvis det kan være i bilen. Casper Lykkes far er flere gange blevet spurgt, hvad han mener om sønnens ihærdighed.

- Jeg ved, han er stolt. Men han har også en forhåbning om, at denne indsamling kan vokse sig endnu større. Vi har begge et brændende ønske om at få sclerosen ned med nakken. Så jo flere penge, vi får samlet ind til forskning, desto bedre, siger Casper Lykke.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

Nyborg

Fagforeninger: Flere sager om krænkelser i Nyborg Kommune

Annonce