Annonce
Indland

Stormflodsordningen lever på lånte penge

Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen, vil gerne have vurderet, om finansieringen af stormflodsordningen er god nok. I dag er der stadig en gæld på 260 millioner kroner for erstatninger efter stormen Bodil i 2013.

Bodil var en dyr dame. Stormen, som strøg hen over Danmark i december 2013 og sendte store mængder vand ind i blandt andet Odense Fjord, tynger stadig i økonomien i stormflods- og oversvømmelsespuljen.

Udgifterne til Bodil blev på cirka 800 millioner kroner, og så mange penge havde stormflodsordningen ikke. Derfor trådte staten til med en lånegaranti på 400 millioner kroner, og det er det lån, som landets boligejere stadig afdrager på via den forhøjede stormflodsafgift, som blev vedtaget i 2014.

Selvom afgiften steg fra 40 til 60 kroner, er der dog stadig en gæld på 260 millioner kroner, oplyser sekretariatschef i Stormrådet Mogens Hansen.

Endnu er det for tidligt at sige, hvad stormfloden onsdag og natten til torsdag kommer til at koste i erstatninger, men Mogens Hansen er fortrøstningsfuld:

- Det ser ikke så voldsomt ud. Folk har forberedt sig godt.

Sporene fra de seneste stormfloder har også været skræmmende. Ifølge Stormrådet kostede skaderne efter Bodil i gennemsnit 285.000 kroner pr. styk, mens stormfloderne i januar og november 2015 resulterede i skader til 95.000 og 110.000 kroner stykket.

60 kroner til stormflodsordningen

Alle boligejere betaler via deres brandforsikring til stormflodsordningen, som blev indført i 1991. Dengang var præmien for boligejerne 10 kroner årligt.I 2014 blev præmien forhøjet fra 40 til 60 kroner. Heraf går 10 kroner til stormfaldspuljen (som dækker skader efter storm), mens 30 kroner går til stormflods- og oversvømmelsespuljen. De resterende 20 kroner bruges til afdrag på statens garantilån på 400 millioner kroner, der blev udløst efter stormen Bodil i december 2013.

Ved skader på helårsbeboelse er der en selvrisiko på minimum 5000 kroner og maksimalt 30.000 kroner. Ved skader på fritids- og sommerhuse samt erhvervsejendomme er selvrisikoen på minimum 10.000 kroner og maksimalt 50.000 kroner.

Du kan se mere om stormflodsordningen, og hvordan du er dækket, på Stormraadet.dk.

Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen, mener, at man skal se på økonomien i stormflodsordningen, når de seneste skader er gjort op:

- Det er klart, at det giver et vist pres på ordningen, at der hyppigere er behov for erstatninger. Vi må se på prognoserne for den fremtidige økonomi, siger han til Fyens.dk.

- Burde grundejere, der ligger i udsatte områder, betale mere til ordningen?

- Vi har lige vedtaget en ajourføring af kystsikringsloven, som åbner mulighed for, at kommunerne kan involvere grundejere og husejere i regningen for nye kystsikringer. Det er rimeligt, at man som grundejer kommer til at betale en andel af sikringen.

Erling Bonnesen er enig med Ingeniørforeningens klimatilpasningsekspert, Ole Mark, som mener, at alle kommuner bør udarbejde risikokort, der viser, hvor faren for oversvømmelser fra havet er størst.

- Men der skal selvfølgelig også laves kystsikring, hvor det er nødvendigt, siger Erling Bonnesen.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Villy måtte flygte fra sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Se video: Vej spærret efter kraftig brand - kan lugtes otte kilometer væk

Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Fyn

Se på samfundssmitte ikke antallet af covid-patienter på intensiv: Jeg kan ikke se gode argumenter for at åbne mere

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Odense For abonnenter

Snus-virksomhed fra Odense idømt stor bøde: Reklamerede ulovligt for tyggetobak

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Odense

Slagtekøer i Odense forgiftet med PFOS: Beboere har spist kødet i tre år

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Odense

Odense er et bekymrende sted: Reagerer du, hvis der bliver råbt 'bøssekarl' efter folk?

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Middelfart

Kreativt makkerpar giver 'Byens Bedste Service': - Nu, hvor vi har vundet, forpligter det

Annonce