Annonce
Indland

Storebæltskomité: Markant erhvervsmand vil kæmpe for lavere brotakster

Formand for Fynsk Erhverv Jørgen Dirksen forventer, at Storebæltskomitéen er på plads inden jul.

Fynsk Erhverv har valgt formand for ny national komité, der skal kæmpe for lavere takster på Storebæltsbroen. Kortene holdes dog tæt til kroppen.

Annonce

En markant erhvervsmand er parat til at stille sig i front for den nationale Storebæltskomité, der vil arbejde for lavere takster på Storebæltsbroen. En række andre erhvervsfolk og politikere har desuden sagt ja til at deltage i kampen.

Det fortæller formanden for Fynsk Erhverv, Jørgen Dirksen. Han vil dog endnu ikke offentliggøre navnet på den kommende formand eller de øvrige deltagere i komiteen.

- Vi vil først have hele den centrale organisation på plads og også skele til, hvornår lanceringen vil give størst gennemslagskraft, siger Jørgen Dirksen.

Allerede i midten af april kunne Fyens Stiftstidende fortælle, at Fynsk Erhverv ville danne en national Storebæltskomité for at gøre kampen for lavere takster på Storebæltsbroen til en landdækkende sag.

Dengang varslede formanden for Fynsk Erhverv, at komiteen ville blive nedsat i løbet af sommeren.

Jørgen Dirksen afviser, at den manglende lancering skyldes, at det har været svært at få folk til at deltage i komitéen.

- Før sommerferien brugte vi tiden på at få strukturen på plads, og efter ferien har vi så arbejdet på at kontakte en række personer, siger erhvervsformanden.

Lavere brotakster kræver et langt bredere fokus og rækker længere ud end penge til et ekstra spor på motorvejen

Jørgen Dirksen, formand Fynsk Erhverv

Pengene på Storebælt

Storebæltsbroen drives af Sund & Bælt.
Der er en gæld på broen på cirka 22 milliarder.

I 2009 besluttede et flertal i Folketinget frem mod 2021 at trække ni milliarder ud af broen til infrastruktur andre steder i landet. Senere er bropenge også brugt til at finansiere vækstpakke og politiforlig.

40 procent af sidste års indtægter i betalingsanlægget gik til staten.

Fyens Stiftstiende har siden 2013 stået bag kampagnen "Broafgift nej tak"

Annonce

Motorvej har fyldt

Meningen er, at Storebæltskomitéen skal bestå af et forretningsudvalg på cirka 10 personer og desuden yderligere cirka 40 medlemmer. Fynsk Erhverv har først og fremmest koncentreret sig om at få forretningsudvalget besat.

- Har I navne på alle 10 personer?

- Vi har i hvert fald positive tilkendegivelser, siger Jørgen Dirksen.

Sideløbende med kampen for lavere brotakster har Fynsk Erhverv også fokus på den Fynske Motorvej, hvor debatten den seneste måned i høj grad har gået på et ministerforslag om at ombygge nødsporet, så det kan benyttes til almindelig kørsel i myldretiden.

- Og vi har følt, at det er den aktuelle dagsorden, der har været vigtigst, siger Jørgen Dirksen.

- Hvorfor så ikke koncentrere jer om at få udvidet motorvejen og derefter brotaksterne?

- At få sat taksterne ned på Storebæltsbroen og på et tidspunkt helt væk er et langt sejt træk, der kræver et konstant national fokus. Der skal laves flere analyser, og vi skal sørge for, at der hele tiden er debat om taksterne.

- De er en direkte økonomisk belastning for pendlere og erhvervsliv, og vi skal have sat en stopper for, at politikerne bruger broen som malkeko til at finansiere andre ting. Det kræver et langt bredere fokus og rækker længere ud end penge til et ekstra spor på motorvejen, siger Jørgen Dirksen.

Annonce

Del af valgkamp

Fynsk Erhverv har tidligere på baggrund af en analyse foreslået, at taksten her og nu sættes ned med 25 procent. Det vil kunne finansieres ved ekstra trafik og en længere gældsafvikling på broen.

- Men slutmålet er, at det skal være gratis at køre over broen, siger Jørgen Dirksen.

Mange politiske kommentatorer forudser et muligt folketingsvalg i januar.

- Skulle det ske, vil en Storebæltskomité være klar til at blande sig i valgkampen, siger formanden for Fynsk Erhverv.

Faaborg-Midtfyn og Sønderborg Kommuner har valgt årligt at skyde en million kroner i et sekretariat og en komité, der skal arbejde for en bro mellem Als og Fyn. Formanden for Fynsk Erhverv håber på, at regionen og/eller kommuner også vil skyde penge i arbejdet for lavere brotakster.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Kerteminde For abonnenter

60 dage for et facebook opslag: - Det er samfundet, der har censureret en folkevalgt politiker, mener forsvarsadvokat

Nyborg

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

OB

OB-træner vil konkludere halvvejs

Nordfyn

Efter dommen til vanvidsbilist: Dansk Folkeparti afkræver justitsministeren svar

Annonce