Annonce
Nordfyn

Store planer for Fyns Besættelsesmuseum: - Det skal være et fyrtårn for kommunen

Jens P. Sørvin er formand for foreningen, der driver Besættelsesmuseum Fyn i Beldringe. Til højre ses en Gestapo-læderfrakke, som under besættelsen blev stjålet af modstandsfolk på en restaurant i Odense. Foto: Dorthe Wolff
Jens P. Sørvin har store planer for besættelsesmuseet i Beldringe. Et otte-ni millioner kroner dyrt udvidelsesprojekt er i støbeskeen, og de første millioner er sikret fra Nordfyns Kommune. Nu vil han have museet på finansloven.
Annonce

Beldringe: Der er ikke meget albuerum, når en gruppe skole- eller gymnasieelever er på rundvisning på Besættelsesmuseum Fyn. Her er effekter fra anden verdenskrig og besættelsestiden udstillet på 50-60 kvadratmeter i en af gården Rosendals tre længer, og et stenkast væk kan man inspicere en kommandobunker fra 1944, der står så godt som urørt.

Men den trænge plads skal der hurtigst muligt laves om på, spørger man Jens P. Sørvin, der er formand for foreningen bag museet. Derfor er der planer om at udvide museet til en - med tiden - 1000 kvadratmeter stor og moderne udstilling, hvor besættelsestiden kryber helt ind under huden på den besøgende.

Og de første millioner er i hus. Museet er nemlig kommet med i Nordfyns Kommunes seneste budgetaftale for 2021 og de følgende år. Over tre år får museet samlet 2,1 millioner kroner til renovering og nytænkning af museet.

Det falder selvsagt i god jord hos museets formand, der oplever, at det nuværende museum har været en stor succes, men at "der er kæmpe potentiale i det herude."

- Jeg har gået i mange år og kunnet mærke, at besættelsestiden er kommet for at blive. Det er noget, man ikke glemmer, og der kommer nye film og nye bøger, fordi man hele tiden finder nuancer i besættelsestiden eller krigshistorien. Det skal belyses og formidles, og det er det, vi gerne vil herude.

Annonce

Levende oplevelse

Sidste år fik besættelsesmuseet tildelt 75.000 kroner fra Nordfyns Kommune til en arkitekt for at få de ting ned på papir, som Jens P. Sørvin i flere år har gået og drømt om for museet. Det tæller udover et museum på over 1000 kvadratmeter også et Cab-Inn for piloter, mødelokaler for stedets foreninger og en foredragssal med AV-udstyr.

På billedet ses den længe, som efter planen skal huse det nye besættelsesmuseum. Foto: Dorthe Wolff

Første etape af renovering- og udvidelsesplanerne kommer dog ikke til at gabe over samtlige de ønsker, men lyder i stedet på en opskalering af det nuværende museum til 470 kvadratmeter.

- Det vil blive i den modsatte fløj af der, hvor museet står i dag, og her er det planen, at alle skillevægge vil blive pillet ned, og at vi så bygger op i kip.

Annonce

3D-museum

Her skal et nyt innovativt og levende museum se dagens lys.

- Jeg kalder visionen for et slags 3D-museum, hvor man får sanserne pirret med effekter som lyde og vind i ansigtet, forklarer Jens P. Sørvin.

For eksempel vil man som besøgende kunne opleve, hvordan det var som modstandsmand at komme til forhør, når der i en dertilindrettet boks toner et hologram af en tysk officer frem foran én, hvorpå et forhør går i gang.

Kommandobunkeren fra 1944, der allerede er en del af museet i dag, skal efter planen have en overhaling til en værdi af 500.000-600.000 kroner. Foto: Dorthe Wolff

- Man vil også kunne gå ind i et mørkt lokale, hvor der på grund af sensorer bliver tændt for en sekvens, der gør, at du pludselig befinder dig på en mark ved Glamsbjerg, hvor der var en nedkastningsplads. Så ser man silhuetterne af nogle mænd, der går rundt, og man kan mærke aftenstemningen, der er stjerner på himlen og en ugle tuder. Pludselig bliver der tændt projektører, og man kan høre lyden af maskiner, der kommer ind over én, fordi nedkastningen starter. De visuelle effekter vil gøre, at man er lige ved at gå i knæ.

Annonce

Fundraising

Men det koster, lyder det i en opfølgende bemærkning fra museumsformanden. Alt i alt kommer første etape med 470 kvadratmeter inklusiv nyt tag, nye vinduer, al isenkram, der skal ind plus en renovering af bunkeren med alt det innovative, der også skal installeres der, til at koste otte-ni millioner.

En af idéerne, der skal føres ud i livet under renoveringen af kommandobunkeren, er installationen af et periskop, hvori man vil kunne se datidens krigsfly flyve hen over bunkeren. Foto: Dorthe Wolff

- De 2,1 millioner kroner fra Nordfyns Kommune skal derfor bruges som rygklap og som bevis på, at kommunen tror på os, så vi kan komme i gang med at søge fonde og fundraise. Vi skal også have gang i lobbyarbejde på Christiansborg, så vi kan komme på finansloven og få en blåstempling. For det kan ikke kun blive et rigtig godt museum for Fyn, men for hele Danmark, Nordeuropa, og gæster fra Tyskland kan vi også hente op.

Annonce

Fyrtårn for kommunen

Jens P. Sørvin mener, at det nye besættelsesmuseum, der altså efter planen skal tiltrække gæster fra både nær og fjern, kan blive et "fyrtårn for kommunen".


Jeg drømmer for eksempel om at få en kampvognssimulator, som jeg ved, at både små og store drenge som jeg ville elske at sætte sig ind i.

Jens P. Sørvin, formand for foreningen Besættelsesmuseum Fyn


- Vi vil lave en turistmagnet, også et museum for borgerne. Et museum, som er anderledes end andre museer, fordi man kan komme ind og prøve nogle ting. Ikke at det skal være et tivoli, men jeg savner sommetider, når man er på et museum, at man må pille ved tingene, røre ved noget. Jeg drømmer for eksempel om at få en kampvognssimulator, som jeg ved, at både små og store drenge som jeg ville elske at sætte sig ind i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Danmark

Psykisk vold per kontrakt

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce