Middelfart: Det er ikke kun på Kulturøen i Middelfart, at der bliver diskuteret klima, når Klimafolkemødet åbnes torsdag 3. september.
For mens mikrofonerne summer på debatscenerne nede på havnefronten, har de unge deres egen scene på Middelfart Gymnasium. Her foregår det i mindre målestok, men til gengæld med en live-forbindelse, så gymnasie- og efterskoleelever fra hele landet kan følge med.
Unge-scenen, som den bliver kaldt, vil i løbet af torsdag og fredag blive besøgt af en række af store navne fra Klimafolkemødets hovedprogram, heriblandt klimaminister Dan Jørgensen (S), klimaforsker Sebastian Mernild og Concito-formand Connie Hedegaard. Men også flere oplægsholdere, som arrangørgruppen bag Unge-scenen, selv har inviteret.
Det fortæller underviser på Middelfart Gymnasium og tovholder på Unge-scenen Anders Bærholm Frikke.
- Cirka halvdelen af programmet er nogen, der alligevel er nede i byen, som kommunen har sørget for, og som ikke har haft noget imod lige at komme forbi gymnasiet også. Den anden halvdel er folk, vi selv har skaffet, fordi de passer godt med gymnasiets fag, siger han.
Op til 3000 ser med
Elever fra Middelfart Gymnasium har de seneste tre år været til stede til Klimafolkemødet, men på grund af dette års coronarestriktioner, er det gået den digitale vej.
Mens vi venter på Klimafolkemødet
Klimaet kommer øverst på dagsordenen, når der fra torsdag den 3. til lørdag den 5. september afholdes Klimafolkemøde i Middelfart.
I tre dage skal politikere, branchefolk, NGO’er og borgere diskutere klimaet og inspirere til handling.
Frem mod Klimafolkemødet sætter Fyens Stiftstidende med en række artikler fokus på klimaet, og hvordan fynboerne forholder sig til de store udfordringer, vi står over for.
Fyens Stiftstidende dækker også arrangementet og sender live på fyens.dk fra en række af debatterne, så du kan blive klogere på politikernes holdninger, og blive inspireret til, hvordan du selv kan leve mere klimavenligt.
Med omkring 100.000 kroner i ryggen fra blandt andre Tuborg Fondet og Fynske Bank har det været muligt at orkestrere en livedækning af debatterne på Unge-scenen i god kvalitet. Og landets gymnasier og efterskoler er blevet inviteret til at se med.
- Vi har lige nu 20 gymnasier med på stream. På nogle af programpunkterne er det måske 2-3000 gymnasielever, der sidder og følger med live, siger Anders Bærholm Frikke.
Tovholderen fortæller, at nogle af programpunkterne er direkte indspark til undervisningen. For eksempel kan et oplæg om klimalitteratur være et indspark til danskundervisningen, mens et oplæg om klimafakta i den amerikanske valgkamp kan bruges i engelskundervisningen.
Anders Bærholm Frikke, tovholderDet skal være en undervisningsdag det her. Det må også gerne være rart og hyggeligt og underholdende, men det er det faglige, der er fokus.
Andre programpunkter er mere alment dannende eller studieforberedende, fortæller Anders Bærholm Frikke.
- At møde en universitetsprofessor, der giver forelæsning, er i høj grad studieforberedende. Det giver et indblik i, hvad det er for en sammenhæng, man indgår i på et universitet, siger han.
Skal bidrage til undervisning
På den måde adskiller Unge-scenen sig fra Klimafolkemødets arrangement i Middelfart by ved at have et decideret undervisningsformål, fortæller tovholderen.
- Vi kan ikke tage eleverne ud af undervisningen. Det skal være en undervisningsdag det her. Det må også gerne være rart og hyggeligt og underholdende, men det er det faglige, der er fokus, siger Anders Bærholm Frikke.
Unge-scenens program slutter fredag med et besøg af blandt andre DSB og en arkitekt fra Aarhus. Her er formålet at give gymnasier og efterskolers klimaudvalg nogle ideer til, hvordan man fremover kan arrangere studierejser med tog, og hvordan en skoles indretning kan gøres mere klimavenlig.