Annonce
Nordfyn

Store mængder plastik smides i naturen: 100.000 havdyr dræbes af plastik hvert år

Torsdag den 9. maj samlede 15 frivillige voksne og børn affald på stranden ved Flyvesandet som led i Verdensnaturfondens projekt Plastik-Smart. Foto: Nils Svalebøg
Plastik er et godt og nødvendigt materiale til mange formål. Men alt for meget plastik havner i naturen, hvor det tager hundredvis af år om at blive nedbrudt og er til stor skade for dyrene.

Brødtekst

Annonce

1. Affald

Hver dag bliver der i gennemsnit produceret over 820.000 plastik, og meget af det ender i naturen blandt andet på grund af dårlig affaldshåndtering. En tæller på wwf.dk/tema/plastik viser, hvor meget plastik, der er endt i verdens have siden 1. januar 2019. Klokken 13.30 fredag var tallet 2.806.506 ton plastik.

2. Dyrene

Plastik i naturen er dødsensfarlig for dyrene. De kan blive viklet ind i plastik, så de ikke kan komme fri. De kan dø af sult, fordi de spiser plastik, og plastik i en dyremave giver dels en falsk fornemmelse af mæthed og dels blokerer det for, at dyret kan optage næring. Hvert år bliver omkring 100.000 havpattedyr og skildpadder dræbt af plastik.

3. Klimaet

Plastik påvirker også klimaet, fordi der udledes CO2, når plastik udvindes af fossil olie, produceres og forbrændes. Men plastik er samtidig også godt for klimaet, for eksempel bliver biler og fly lettere, når mange dele er lavet af plastik, og det betyder mindre forbrug af brændstof.

Kilde: wwf.dk/tema/plastik

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Ny filmklub kom godt fra start

Annonce