Annonce
Fyn

Store ambitioner: Fynske læger og ingeniører skal helbrede mange flere

Kamilla Lerbjerg har leddegigt, og nu er der måske ny hjælp på vej i form af en gigtskannerrobot udviklet af forskere fra SDU og OUH. Foto: Katrine Becher Damkjær
Odense Universitetshospital går i tæt samarbejde med ingeniøruddannelsen på Syddansk Universitet og private virksomheder. To nye forskningscentre - Danmarks første - skal styrke sygehusets arbejde med både kunstig intelligens og robotter
Annonce

Fyn: For dig og mig ligner det en meget begivenhedsløs video af en helt almindelig person, der ikke foretager sig noget særligt. Men hvis du viser samme video til en computer med kunstig intelligens, kan den se en diabetes-patient, hvis sygdom udvikler sig negativt, og straks bør undersøges nærmere.

Denne muligvis banebrydende teknologi, der endnu kun er under udvikling, er et resultat af et forskningssamarbejde mellem Syddansk Universitets (SDU) Tekniske Fakultet og Odense Universitetshospital (OUH). Og den slags skal der gerne komme meget mere af, derfor søsætter de to parter mandag forskningscentret CAI-X, der er det første af sin slags i landet.

De to hovedmænd bag samarbejdet mellem fynske læger og ingeniører: Til venstre Bjarne Dahler-Eriksen, lægelig direktør Odense Universitetshospital. Til højre Henrik Bindslev, dekan, det tekniske fakultet, Syddansk Universitet. Foto: SDU/OUH

I centret skal læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale arbejde sammen med ingeniører om at udvikle smarte løsninger, der bruger kunstig intelligens til at løse nogle af de mange udfordringer i sundhedssektoren.

Annonce

Også center for robotter

Og kun lidt senere på året kommer et tilsvarende center, der fokuserer på at gøre robotter nyttige i undersøgelser og behandlinger af sygdomme.

Der er allerede mange forskningsprojekter i gang på de to områder, og kort sagt skal de nye centre gøre forskningen mere effektiv ved at genbruge erfaringer, holde styr i processerne og sørge for, at den spændende forskning også reelt ender som anvendelige værktøjer på sygehusets gange.

- Vi vil gerne samarbejde meget mere med ingeniørerne på SDU, ligesom vi allerede gør med lægerne, siger Bjarne Dahler-Eriksen, lægelig direktør, OUH. Foto: Bjørn Sørensen, Sygehus Sønderjylland

- OUH har arbejdet meget tæt sammen med SDU om forskning i årtier, men det har altid været med det sundhedsvidenskabelige fakultet, hvor man blandt andet uddanner læger. Vi vil gerne have samme tætte samarbejde med ingeniørerne på det tekniske fakultet, siger Bjarne Dahler-Eriksen, lægelig direktør på OUH.

Annonce

Begejstrede ingeniører

Og noget tyder på, at han nok skal få sit ønske opfyldt.

- Vores ingeniører er optændt af begejstring for den slags opgaver, som man finder i sundhedsvæsenet. Ingeniører trives med at mødes med folk, der brændende efterspørger en løsning på et alvorligt problem, siger dekan Henrik Bindslev fra det tekniske fakultet.

De ca. 20 eksisterende projekter inden for kunstig intelligens og sundhed bliver lagt ind under det nye center, hvis officielle navn er CAI-X - Dansk center for klinisk kunstig intelligens. Her vil en centerchef og to forskningschefer hjælpe forskerne med at overvinde barrierer, skaffe forbindelser, og få de færdige projekter hen til nogen, der kan stå for det svære arbejde med flytte de nye resultater ind i det daglige arbejde på afdelingerne.


Ingeniører trives med at mødes med folk, der brændende efterspørger en løsning på et alvorligt problem.

Henrik Bindslev, dekan, det tekniske fakultet, Syddansk Universitet


Hvis man forestiller sig, at det er svært at få sundhedspersonale og ingeniører til at samarbejde, så er man helt forkert på den, siger Henrik Bindslev.

Annonce

To helt forskellige verdener

- Det er to helt forskellige verdener, der mødes. Men der opstår en fantastisk energi med begejstrede og optændte mennesker, når de mødes. Det er en helt anden faglighed, der kommer ud af det i forhold til, når de mødes med fagfæller, siger han.

Det nye samarbejde mellem de to store toneangivende fynske institutioner skyldes en stor interesse fra dem begge i at komme i front på områderne. Dedikerede forskningscentre kan også skabe synlighed og tiltrække talenter.

CAI-X

  • Fulde navn: CAI-X - Dansk center for klinisk kunstig intelligens
  • Et fælles forskningscenter mellem Syddansk Universitet (SDU) og Odense Universitetshospital (OUH), der skal sikre en tæt forbindelse mellem det sundhedsfaglige personale på hospitalet, de tekniske forskere på universitetet og industrien for at udvikle og implementere kunstig intelligens (AI) i sundhedsvæsenet til gavn for patienter og personale.
  • Centerleder: Peter Børker Nielsen (tidligere projektchef i Odense Kommune)
  • Forskningsleder: Esmaeil S. Nadimi, professor, ph.d., Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, SDU
  • Desuden venter en stilling som forskningsleder fra det sundhedsvidenskabelige fakultet på at blive besat.
  • Se mere på centrets hjemmeside.

Bag det hele ligger ønsket om at kunne behandle og undersøge flere og flere borgere mere og mere uden at øge udgifterne tilsvarende. Samtidig er der sket en teknologisk udvikling, som har gjort kunstig intelligens praktisk anvendelig for eksempel til at finde sygdomstegn i billeder og skanninger.

Henrik Bindslev, dekan, Det tekniske Fakultet, Syddansk Universitet (SDU). Foto: SDU

Forskningscenteret skal dække alle kliniske områder på OUH og skal foruden private virksomheder samarbejde med kommuner og andre forskningscentre og hospitaler. Det indvies ved en virtuel lancering mandag 11. januar med 120 deltagere fra både Danmark og udlandet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Brenderups borgere tog sagen i egen hånd og lavede deres egen solcellepark: Her er fire ting, der fik projektet til at lykkes

Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Odense

Afdelingschef erkender fejl i motorbane-sag: - Vi har ikke været skarpe nok

Annonce