Annonce
Klima

Storbritannien lukker kulkraftværker på stribe

Storbritannien lukker og slukker for kulkraften. Her er det det tidligere kulkraftværk Battersea i London, der er bliver bygget om. Foto: Ben Stansall/AFP/Ritzau Scanpix
Størstedelen af verdens strøm stammer stadig fra kul, men fødestedet for den industrielle revolutions fødested smider de sorte klumper på porten.

Kul drev den industrielle revolution, der startede i Storbritannien for mere end 200 år siden. Karbonklumperne satte damp på en rasende omstilling, hvor vind- og vandkraft blev efterladt i rendestenen. Tog, skibe og fabrikker blev drevet frem af på kul, og bygninger, store som små, blev opvarmet med kul.

Så i 1882 skete der noget, der ændrede måden, verden brugte kul på. I London byggede Thomas Edisons elselskab verdens første kulfyrede kraftværk. Det havde en generator på 30 ton, der genererede elektricitet til små 1000 gadelamper.

Og ligesom kul før havde gået sin sejrsgang verden over som brændsel i dampmaskiner, blev kul det foretrukne brændstof til at lave strøm. Nu om dage bliver 38 procent af verdens elektricitet produceret i kulkraftværker, og det betyder, at kul er klodens største enkeltstående kilde til strøm. Det kræver bjerge af kul. Ifølge Det Internationale Energiagentur gravede verden næsten otte milliarder ton op i 2018.

Men flere lande er dropper kullet, og sidste år skete det største fald i forbruget nogensinde. Storbritannien er med til at lede vejen, og der lukker kulkraftværkerne nu på stribe.

Storbritannien lukker og slukker sine kulkraftværker til fordel for blandt andet bæredygtig energi som fx verdens største havvindmøllepark, Hornsea 1. Foto: Deme Group/Ritzau Scanpix
Annonce

Færdig med kul om få år

Den 21. april 2017 skete der noget historisk i Storbritannien. For første gang siden 1882, da ovnen i Edisons kraftværk blev tændt, kørte landet en hel dag uden kulkraft.

Storbritannien lukker kulkraftværker i rekordfart, der bliver erstattet med enten bæredygtig energi som sol og vind, eller med gasfyrede værker, der godt nok udleder mindre CO2 end kul, men som stadig kører på fossile brændsel. Nu udgør kulkraft kun 2,1 procent af den britiske strøm mod 40 procent i 2012.

To kulkraftværker er efter næsten 50 år lukket ned i slutningen af marts, og der er nu kun fire tilbage i landet – halvt så mange som for bare tre år siden. Ifølge en lov fra 2018 skal landets kulkraftværker lukke senest i 2025. Men selskaberne bag dem af har planlagt at lukke dem endnu tidligere end det. I Yorkshire i det nordlige England ligger eksempelvis det enorme kraftværk Drax, tidligere en af de største CO2-udledere i Vesteuropa, og som er i gang med at lukke for kulkedlerne. Fire ud af seks ovne er allerede skiftet til biomasse, og selskabet har netop annonceret, at de fremrykker nedlukningen af de to sidste ovne fra 2025 til 2021. Om få år er Storbritanniens lange historie med kul så godt som ovre.

Verdens Bedste Nyheder

Denne artikel er produceret af Verdens Bedste Nyheder, som er et uafhængigt medie, der laver konstruktiv journalistik med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.

Verdens Bedste Nyheder fokuserer på ofte oversete fremskridt, potentialer og løsninger på verdens udfordringer.

Læs mere på verdensbedstenyheder.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Mindst seks knivstik i ryggen på 20-årig: Jalousi førte til drabsforsøg

Annonce