Annonce
Udland

Storbritannien bryder loven med våbensalg til Saudi-Arabien

Ahmad Al-Basha/Ritzau Scanpix
Den britiske regering har ikke overvejet konsekvenserne af salg af våben til Saudi-Arabien, lyder dom torsdag.

Storbritannien har brudt loven ved at tillade salg af våben til Saudi-Arabien.

Det siger en domstol i England torsdag.

Årsagen er, at våbnene kan have været blevet brugt i krigen i Yemen.

Ifølge dommer Terence Etherton har Storbritanniens regering ikke i tilstrækkelig grad taget hensyn til, at våbnene her kan være blevet brugt af en saudiarabisk-ledet koalition i strid mod menneskerettighederne.

- Appeldomstolen har fundet, at regeringens beslutningsproces har været i strid med loven på et afgørende område.

- Regeringen har ikke fuldendt vurderinger af, om den saudiarabisk-ledede koalition har overtrådt international humanitær lov den seneste tid - i løbet af konflikten i Yemen, siger dommeren, der er den næstøverste i England.

Dommen betyder ikke, at Storbritannien øjeblikkeligt skal standse våbeneksporten til Saudi-Arabien.

Men den betyder, at der i øjeblikket er et ophold i udstedelsen af nye eksportlicenser til at sælge våben i det mellemøstlige kongerige.

Den britiske handelsminister, Liam Fox, er uenig i torsdagens afgørelse. Han vil ifølge nyhedsbureauet Reuters gå efter at anke den.

Saudi-Arabien er briternes største våbenkunde. Saudiaraberne har det seneste årti stået for 43 procent af Storbritanniens globale våbensalg.

Storbritannien sælger sjetteflest våben på verdensplan.

Kun USA, Rusland, Frankrig, Tyskland og Kina sælger flere. Det fremgår af en opgørelse fra det svenske fredsforskningsinstitut Sipri.

Krigen i Yemen anses i høj grad som en såkaldt stedfortræderkrig og en kamp om magten på Den Arabiske Halvø mellem Saudi-Arabien og Iran.

Houthi-oprørere er støttet af Iran, mens Yemens regering er støttet af den saudiarabisk-ledede koalition. Den koalition støttes blandt andet af USA.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fængselsforbundet: - Vi kan aldrig undgå, at indsatte tager livet af sig selv

Odense

Tyve brød gennem mur til Matas

Læserbrev

Sammenlægning. 700 udsatte børn på én skole?

Synspunkt: Kære Susanne, det er ikke børnenes tarv at sammenlægge Vollsmose-skolerne. Hvordan skulle det gavne det enkelte barn i Vollsmose at samle over 700 udsatte børn på én skole? I mange år har politikerne i Odense snakket om, at vi skal have flere blandede skoler i Odense. Derfor er det meget svært at forstå, at de nu vil skabe en stor skole og samle alle børnene i Vollsmose på Abildgaardskolen. Det er hverken fagligt forsvarligt eller integrationsfremmende. Derudover er det svært at forstå, hvorfor politikerne ikke kan vente med at sammenlægge skolerne, indtil ombygningen er overstået, for at undgå at børnene bliver udsat for flere skoleskift og stress. I perioden, hvor ombygningen står på og nogle af familierne skal flyttes væk fra området og andre flytter ind, har børnene brug for ro omkring deres skolegang. De har brug for deres vante omgivelser, tryghed og deres lærere, som de har kendt i mange år. Politikernes argumentation om, at der bliver færre børn i området, holder ikke i vand. Der skal opføres nye boliger i området, når nogle af de nuværende boliger blev revet ned, hvilket betyder at der flytter nye familier og deres børn til området. Hvor skal de nye børn i området så gå i skole? Derudover er der omkring 1500 mennesker, som flytter til Odense hvert år. I det hele taget bliver der flere børn og ældre i Odense i fremtiden. Derfor er det en omgang tom snak at påstå, at sammenlægningen skyldes faldende børnetal i området. Dertil savner jeg, at I politikere svarer på, hvor tanken om at skabe flere blandede skoler i Odense er blevet af? Og hvorfor skulle de nye tilflyttere i Vollsmose vælge en skole med over 700 tosprogede børn? Der er overhovedet ikke noget sammenhæng mellem det, I politikere siger, og det I gør. Der er ingen, der siger, at vi skal have to skoler i området, hvis der ikke er behov for det i fremtiden. Det giver bare ikke mening at samle alle områdets børn på en skole midt i en periode, hvor der foregår ombygning og renovering i området. Jeg håber inderligt, at I politikere tænker jer om og ikke svigter de mest udsatte børn i vores by. I det mindste fortjener børnene ro omkring deres skolegang, indtil ombygningen er færdig. Vollsmose-børns faglige udvikling, tryghed og trivsel er mindst lige så vigtig, som det er tilfældet for resten af byens skolebørn. Hvorfor skal byens måske mest udsatte børn stilles ringere end andre børn?

Fyn For abonnenter

Sørens gård køres over af jernbanen: Gid staten bare ville opkøbe mig

Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Annonce