Annonce
Indland

Storbritannien bruger udskældt dansk Eritrea-rapport

Eritreiske flygtninge og sympatisører demonstrerede imod fact-finding rapporten på Rådhuspladsen i december 2014

En lavine er sat i gang, siger eksperter om omstridt dansk rapport, som bruges i asylsager i Storbritannien.

Kritikken af den danske Eritrea-rapport er endnu ikke forstummet, da de britiske myndigheder netop har udgivet to nye vejledninger stærkt inspireret af den omstridte rapport fra Udlændingestyrelsen, som tidligere har vakt voldsom debat.

Danmark medvirker til at tegne et misvisende billede af Eritrea, som i yderste konsekvens kan grundlægge en udvikling, hvor Europa sender tusinder af eritreiske asylansøgere tilbage til det diktatur, de er flygtet fra.

Sådan lyder kritikken fra internationale eksperter, skriver Berlingske onsdag.

De britiske vejledninger har den danske rapports konklusioner som grundstruktur, og rapporten nævnes mindst 48 gange i de to rapporter.

- De danske konklusioner cirkulerer i den internationale offentlighed, og de bruges som kildegrundlag til at verificere påstande, der i virkeligheden slet ikke er dokumentation for, siger Kjetil Tronvoll, norsk professor og anerkendt for sit kendskab til Eritrea, til Berlingske.

De to britiske rapporter er vejledninger i, hvordan asylsager fra Eritrea skal behandles. De handler blandt andet om Eritreas nationaltjeneste, som ifølge FN er tidsubestemt slavearbejde og forbundet med overgreb.

Ved at nedtone konsekvenserne af illegal udrejse og unddragelse af værnepligt kan de britiske myndigheder med et snuptag afskære størstedelen af den massive flygtningestrøm, lyder det.

Den danske rapport var oprindeligt grundlaget for en ny, strammere praksis over for flygtninge fra Eritrea, men efter voldsom international kritik af rapporten, og efter at to centrale embedsmænd undsagde den, blev stramningen taget af bordet.

Udlændingestyrelsen har læst de britiske rapporter og oplyser, at de indgår i grundlaget for asylsagsbehandlingen. I dag får så godt som samtlige ansøgere fra Eritrea asyl i Danmark.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har ikke ønsket at kommentere sagen over for Berlingske.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce