Annonce
Faaborg-Midtfyn

Stor usikkerhed om kommunens budget: Økonomichef har is i maven

Det er endnu uvist, hvor mange penge Faaborg-Midtfyn Kommune har til at lægge budget for. Derfor er de politiske forhandlinger også blevet udskudt. Arkivfoto
Hvor mange penge Faaborg-Midtfyn Kommune har til velfærd i 2020 er lige nu et stort spørgsmålstegn. Det er en hidtil uset situation, som chefen for kommunens økonomiafdeling står overfor.

Faaborg-Midtfyn: - Der har aldrig før været så stor usikkerhed om budgettet på dette tidspunkt.

Sådan siger økonomichefen i Faaborg-Midtfyn Kommune Morten Bentsen.

På denne tid af året er han som regel i gang med at lave oplæg til kommunens omkring 3,3 milliarder store budget for det kommende år, inden politikerne skal forhandle resten på plads.

Men i år er det anderledes. For mens han tidligere år på dette tidspunkt har fået at vide, præcis hvor mange kroner og øre kommunen vil få i tilskud og bidrag fra staten, skal regeringen og Kommunernes Landsforening først nu til at forhandle om kommunernes økonomi.

Forsinkelsen skyldes folketingsvalget i juni, og det betyder, at der lige nu ingen garanti er for, at de mange millioner, som Faaborg-Midtfyn fik sidste år, også vil lande i kommunekassen i år.

Annonce
Økonomichef Morten Bentsen vil ikke male fanden på væggen, selvom han aldrig har oplevet så stor uvished om kommunens økonomi på dette tidspunkt af året. Arkivfoto

Vil ikke male fanden på væggen

De penge, som Faaborg-Midtfyn får fra staten udgør knap en milliard kroner - det vil sige omkring en tredjedel af den samlede kommunale økonomi.

Trods den store uvished om næste års økonomi er Morten Bentsen dog rolig.

- Vi har nogle erfaringer, som vi må trække på, og vi vil ikke male fanden på væggen. Så vi har lidt is i maven, siger han.

Et af de tilskud, som er på spil, er det såkaldte ekstraordinære finansieringstilskud. Det er et tilskud, som særligt tilgodeser fattige kommuner. De seneste mange år har Faaborg-Midtfyn Kommune fået omkring 46 millioner kroner i dette tilskud.

- Vi ved ikke, om vi får dem eller ej. Det kan også være vi får lidt, men det kan også være, vi slet ikke får noget, forklarer Morten Bentsen om det største af de endnu usikre tilskud.

Flere tilskud i spil

Faaborg-Midtfyn Kommune fik imidlertid flere tilskud, da det seneste budget skulle lægges.

- Sidste år blev der også givet kompensation for den demografiske udvikling, siger økonomichefen og forklarer, at det blandt andet skyldes, at der bliver flere ældre i kommunen.

Kompensationen svarer til 15 millioner kroner.

Også rammerne for, hvorvidt kommunen kan optage lån, er på spil. Det samme gælder et såkaldt særtilskud, som vanskeligt stillede kommuner kan søge om, og som Faaborg-Midtfyn Kommune fik sidste år.

Forvaltningen har udarbejdet et såkaldt spare- og effektiviseringskatalog, som beskriver en række mulige besparelser, som politikerne kan plukke i, hvis det bliver nødvendigt. Der er i alt spare- og effektiviseringsforslag for 60 millioner kroner.

- Vi tror på, det er tilstrækkeligt. Ellers er det en ny situation, og så tager vi den derfra, når vi kender indholdet af økonomiaftalen, lyder det fra økonomichefen.

Kommunernes Landsforening har meddelt Faaborg-Midtfyn Kommune, at forhandlingerne om kommunernes økonomi ventes afsluttet 8. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Chefredaktøren anbefaler: Frygt er terrorens farligste virkemiddel

Retten i Odense valgte at dobbeltlukke dørene i landsdækkende mulig terrorsag og nedlægge navneforbud trods protester fra pressen. Manden blev varetægtsfængslet i foreløbig fire uger. Læs historien her

Annonce