Annonce
Fyn

Stor transformation af SDU på vej: SDU går all in på FN's 17 verdensmål

Syddansk Universitet skal ændres markant, så al undervisning og forskningen samt hverdagen på de seks afdelinger af SDU skal have de 17 verdensmål som omdrejningspunkt.

Der er nye tider på vej for det 53 år gamle Syddansk Universitet (SDU). Som led i en ny strategi har bestyrelsen netop besluttet, at SDU fremover skal drives i så tæt overensstemmelse med FN's 17 verdensmål som overhovedet muligt. De 4000 ansatte og 28.000 studerende blev orienteret sent lørdag om den store forandring.

SDU præsenterer selv de nye tider i en pressemeddelelse med disse ord:

- Studerende og forskere på SDU skal løfte verden i en bæredygtig retning. SDU's bestyrelse vedtog mandag den 17. juni, at verdensmålene skal være omdrejningspunktet for hele SDU's virke som universitet, og der er tale om en grundlæggende transformation af SDU, som skal slå igennem i alle beslutninger på SDU.

Formanden for bestyrelsen, erhvervsmanden Niels Thorborg, der overtog formandsposten den 1. januar i år, siger:

- Vi går all in på alle 17 verdensmål og ikke kun nogle få udvalgte. Fattigdom og sult på globalt plan, mindskelse af ulighed og bekæmpelse af ulighed er tæt forbundne og kræver en integreret indsats for at opnå holdbare resultater.

Annonce
SDU-formand Niels Thorborg, t.v., og SDU-rektor Henrik Dam kommer til fortsat at bruge mange kræfter på at få bredt tankegangen om SDU som en integreret del af FN's 17 verdensmål ud blandt ansatte, studerende og omverdenen. Foto: Robert Wengler/SDU

Folkemøde for unge

Der sættes en række nye initiativer i gang. Således etableres 17 nye etårige masteruddannelser - et for hvert verdensmål. Studiestarten for nye studerende bliver anderledes med et grundforløb på en uge for alle studerende uanset studieretning, hvor undervisningen vil have verdensmålene som omdrejningspunkt, så alle går videre på deres respektive studier med den samme grundviden.

Desuden arrangerer SDU fra næste år et folkemøde for unge med titlen "Vores Verdensmål". Det er målrettet elever fra folkeskolen, gymnasierne og de videregående uddannelser, og det er tanken at etablere en teltlejr i området ved SDU i Odense SØ. Folkemødet bliver formentlig omkring studiestart.

- Vi har en unik position for at forme vores forskning og uddannelse, så verdensmålene er en naturlig del af de unges perspektiv, når du kommer ud på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse, siger rektor Henrik Dam.

Både han og Niels Thorborg ser det sådan, at det er en stor del af hele universitetets eksistensberettigelse at gøre verden bedre gennem forskning og uddannelse.

- Hvis vi som universitet ikke skulle gå forrest, hvem skulle så, lyder det fra dem begge.

De studerende: Fedt

Også de studerende synes, det er en god idé. Morten Kofod Hansen, formand for Syddanske Studerende, som er den største studenterorganisation på SDU, siger:

- Jeg synes at det er en rigtig god tanke, at vi får integreret de eksisterende verdensmål i vores undervisning. Det må naturligvis ikke gå ud over kvaliteten af undervisningen, men det får vi heldigvis mulighed for selv at være med til at sikre.

De studerende skal sammen med forskere og undervisere nu til at udvikle og skræddersy uddannelserne, så de flugter med verdensmålene. De første af de nye uddannelser ventes klar til studietart 2021, mens mange andre tiltag går i gang straks.

SDU bliver så vidt vides det første universitet i verden, der så helhjertet går ind for at arbejde for samtlige verdensmål.

- Det er fedt, siger Morten Kofod Hansen. Men det er også meget ambitiøst, og det er vigtigt, at der kommer handling bag beslutningen.

Fyens Stiftstidende og fyens.dk har meget om de nye tider på SDU i en fyldig dækning fra tidligt mandag morgen og på e-avisen fra i aften kl. 23.

De studerende og ansatte på SDU blev orienteret lørdag via mail om, at SDU fremover i et og alt skal drives efter FN's 17 verdensmål. Foto: SDU
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce