Annonce
Indland

Stor stigning i gonoré-smittede

Antallet af unge med kønssygdomme er stigende. Husk kondomet.
Annonce

Siden 2008 er antallet af gonoré-smittede eksploderet blandt danske unge.

Det skriver Newspaq.

D. 8. september offentliggører Statens Serum Institut en undersøgelse, som fortæller, at antallet af gonoré-smittede er steget fra 424 i 2008 til omkring 600 året efter.

Det er en meget stor stigning, vurderer afdelingslæge på Statens Serum Institut, Susan Cowan overfor Newspaq.

Det er ikke nogen hemmelighed, at kønssygdomme smitter gennem usikker sex.

Og en stigning i kønssygdomme som gonoré, syfilis, klamydia og kønsvorter viser, at mange unge dyrker sex uden kondom.

-Der er flere kønssygdomme i omløb end for fem år siden, siger Susan Cowan til Newspaq.

Styret af andre behov

Tilbage i 1980erne var frygten for HIV og AIDS stor, og mange forstod at beskytte sig ordentligt. Men det gør det nye årtusinds unge ikke. Og derfor er kønssygdommene på vej tilbage ifølge Susan Cowan. Og det er der en god grund til. Sex sætter nemlig evnen til at vurdere risiko ud af spil.

-Vi er styret af andre behov end behovet for sikkerhed. Hjernen laver en hurtig risikovurdering, når vi skal krydse gaden, men sådan fungerer det ikke, når det kommer til sex. Det er enormt indviklet, for vores behov stritter i mange retninger, forklarer Susan Cowan til Newspaq.

Danske unge ved altså godt, hvad risikoen er, når de dykker ned i lagnerne uden gummi. Det mener også Bjarne B. Christensen, der er generalsekretær i Sex og Samfund.

- Faktuel viden er ikke nok. Det skal blive noget, de handler på, og det kræver andre processer. Kampagner alene er ikke nok. Der skal initiativer til fra mange sider, før kurven kan blive knækket, siger han til Newspaq.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Efter konkurs og betinget dom: Rådmand Søren Windell risikerer at blive smidt ud af bestyrelse

Middelfart

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce