Annonce
Sydfyn

Stor interesse for demensdag: Det er noget vi taler om

96-årige Børge Elfrom lagde vejen forbi demensdagen i Rundbuehallen på Frederiksøen. Han mener det er fint at have en dag med fokus på demenssygdomme. Foto: Katrine Becher Damkjær
Svendborg var fredag en af værts-kommunerne ved demensdagen, og havde lavet en masse ud af aktiviteter og underholdning på dagen. Formålet var mindre uvished og mere åbenhed.

Svendborg: Du skal nu på en rejse. Tiden går. En summen i dit hoved forstyrrer og inspirerer. Langsomt blokeres minderne og de mennesker, der står omkring dig. Hvem er de egentlig? Tiden går. Du har ingen fornemmelse af, hvorfor du skulle herhen. Du kender ikke længere din egen historie. Du har glemt, at du har en historie, siger den afdæmpede og rolige stemme i hørebøfferne. Du mister kontakten til dine fødder og dine lår, og du ved ikke længere om du sidder eller står. Tiden går. Det er som om, du er ved at fordampe i den blå luft. Dryp, dryp, dryp.

Det er fredag formiddag i Rundbuehallen på Frederiksøen i Svendborg. En lydinstallation med en afdæmpet og harmonisk stemme guider dig ud af din egen krop og giver dig følelsen af at blive og være dement.

For dagen stod nemlig i demensens tegn. Med aktiviteter som musik, dans, robotter, madlavning, gamle spil og sanseoplevelser blev gæsterne inkluderet og informeret om folkesygdommen demens. Store som små var dukket op for at hylde dagen, hvis man kan skildre det således.

Og ifølge 65-årige John Larsen er der netop brug for sådan en dag, hvor sygdommen synliggøres. En kamp han selv kæmper for - blandt andet ved at bære et badge med ordenene "Jeg har alzheimers".

- Jeg tror på, at det er vigtigt at tale om demenssygdomme, og være synlig omkring dem. Det er meget forskelligt, hvordan folk forholder sig på det punkt, men jeg tror, at åbenhed er det eneste rigtige. I hvert fald for mig, fortalte John Larsen på demensdagen.

I Rundbuehallerne havde John Larsen hængt sin livsfortælling op - en plakat med billeder og tekst om hans historie, hvem han er og hvad han interesserer sig for.

- Jeg ved godt, at der kommer en dag, hvor jeg ikke kan tage vare på mig selv længere, og så synes jeg, det er rart, at det personale, der skal passe mig, kan kigge på den plakat, og ud fra den kunne snakke med mig, siger John Larsen og fortæller, at 300 andre har gjort det samme end ham i "Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende" i Odense.

Annonce
John Larsen mener, at med åbenhed kommer man længst. Han har selv alzheimers og er meget aktiv i centret "Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende" i Odense. Han bar blandt andet et bagde, hvorpå der stod, at han havde alzheimers. Foto: Katrine Becher Damkjær

Stor interesse

Det er første gang, Svendborg afholder demensdag i denne kaliber.

- Vi blev kontaktet af Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark, om vi ikke ville være en af de to årlige værts-kommuner. Det begrundede de med, at vi jo var en af de førende kommuner på den front, sagde Karoline Raundahl fra rådgivningscentret ved Svendborg Kommune.

Også 96-årige Børge Elfrom fra Ollerup dukkede op på dagen og havde særligt kastet sin kærlighed på de heste, der var hevet med indenfor i dagens anledning.

- Jeg synes, det er fint, at der bliver afholdt sådan en dag. Det er dejligt, at vi taler om det. Vi er ikke alle ens, og folk der er demente, er lige så meget værd, som alle andre, pointerede Børge Elfrom.

De mange fremmødte vakte stor glæde hos både Karoline Raundahl og værtinde Amos Bendix.

- Det er jo sådan noget, Svendborg kan, sagde Amos Bendix.

- Efter så megen interesse for demensdagen i dag, kan det da være, at det er noget, vi skal gøre mere i de kommende år, fortalte Karoline Raundahl.

Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Større overskud hos Aagaard Nielsen

Annonce