Annonce
Fyn

Stor fynsk våben- og narkosag: Nu skal sundhedsmyndighederne tjekke retslokales indretning

10 personer er tiltalt i en omfattende sag ved Retten i Odense om 60 skydevåben og kilovis ammunition, og dertil kokain, hash, skunk, piller og andre euforiserende stoffer. Den første retsdag mandag kom dog til blandt andet at handle om retssalens indretning og frygten for corona. Arkivfoto: Robert Wengler
Med over 50 mennesker i retslokalet satte flere forsvarsadvokater ord på bekymringen over at sidde tæt sammen med risiko for coronasmitte. Dommere besluttede, at sundhedsmyndighederne skal gå retssalens opsætning igennem inden mandag i næste uge. Sagen fortsætter tirsdag med frivilligt mundbind.

Fyn: Sundhedsmyndighederne skal nu se på, hvordan et retslokale ved Retten i Odense er indrettet til en stor fynsk våben- og narkosag med 10 tiltalte, og om man overholder corona-restriktionerne og undgår at smitte hinanden.

Det besluttede dommer og retsformand Kirsten Mathiesen mandag, efter at flere advokater i den omfattende sag om våben og narko fundet i blandt andet et depotrum i Nettolageret i Årslev og Restaurant Østerport i Odense havde peget på en øget risiko for smitte.

- Retssalen opfylder ikke på nogen måde hverken sundhedsmyndighedernes eller Arbejdstilsynets betingelser. Der sidder måske 50 mennesker i lokalet. Er der én, der bliver smittet, bliver alle smittet, sagde Odense-advokaten Klaus Ewald, som er forsvarer for én af de 10 tiltalte i den omfattende sag.

Annonce

Usædvanlige skridt

Normalt plejer der at være plads til alle, som har lyst til at overvære en retssag, men selv om Retten i Odense har taget et af de største lokaler i brug, er der grundet det store antal tiltalte og corona-restriktioner taget flere usædvanlige skridt.

Selve retslokalet er delt op, så alle 10 tiltalte i våben- og narkosagen kan sidde ved siden af hver deres forsvarsadvokat i et lille aflukke med plexiglas. Det fylder det meste af retslokalet, hvor der også skal være plads til to anklagere, tre juridiske dommere, og seks nævninge og fire nævningesuppleanter. Dertil to betjente eller anden bevogtningspersonale til at passe på hver af de 10 tiltalte, og en retsbetjent. Løseligt talt sammen omkring 50 personer.

- Vi er også bekymret for corona, og vi sidder mange i dette lokale, men ingen har interesse i ikke at få fremmet sagen. Derfor har dommerne besluttet at få en repræsentant for Sundhedsstyrelsen til inden på mandag at komme og se på forholdene, sagde dommeren.

Derfor skal sundhedsmyndighederne se forholdene igennem senere på ugen for at godkende eller komme med forslag til ændringer, så alle kan føle sig coronasikre.

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at vi er tre dommere, der er bekymret for covid-19. Skulle vi skubbe denne sag yderligere til 2000-et-eller-andet? Det vil vi ikke. Domstolsstyrelsen har været voldsomt inde over denne sag for at finde egnede lokaler, sagde dommeren.

Flere af forsvarerne talte for at gennemføre tirsdagens retsdag med mundbind og handsker, og i samarbejde med sundhedsmyndighederne se på indretningsmuligheder for fremtidige retsdage.

Annonce

Tilhørere i kælderen

I forvejen har retten besluttet at lade tilhørere og presse overvære sagen i et kælderlokale med videolink fra retssalen.

- Jeg ved godt, det ikke er den mest hensigtsmæssige måde, men det er de muligheder, vi har. Vi har ikke plads til tilhørere og presse. Det er ikke, fordi vi ikke vil have dem med, men vi har været nødt til at indrette et rum i kælderen til dem, sagde Kirsten Mathiesen.

Den omfattende sag med 25 retsdage er i forvejen blevet skubbet fra foråret, fordi den som mange andre retssager under den første corona-nedlukning blev aflyst og udsat.

Sagen fortsætter tirsdag - med frivilligt mundbind.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Sælger overfaldt biografdirektør med kniv: Efter medieomtale dukkede Marilyn Monroe figuren pludselig op

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Kerteminde For abonnenter

Der gik 15 år før folk fik øjnene op for Flemmings opfindelse: Efter ny lov bliver han kimet ned

Odense

Nu har bilisterne lært det: Bøder for 25 millioner har sænket farten på Odense-strækning

Odense

Fjernvarmekunder kan roligt skrue op for radiatoren: Trods milliardinvestering i CO2-fangst vil Fjernvarme Fyn holde prisen

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Erhverv For abonnenter

Konkursen slog grundlæggeren af Munkebo Mikrobryg ud: - Men en dag rejste jeg mig op og gik

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Nordfyn

Ung, politisk spire: - Jeg vil gøre en forskel for lokalområdet

Faaborg-Midtfyn

45 efterskoleelever smittet, og ski-tur udsat: - Det er et lille Wuhan her hos os

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Odense

- Det lyder som science fiction, men det er et eventyr: Minister satser på klimaløsning fra Fyn

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kommune vred armen om på erhvervsmand: Betal dummebøde - eller din ejendom går på tvangsauktion

Kerteminde

Så skete det igen: Pludselig fløj der en sten gennem ruden ind til kvindes lejlighed

Annonce