Annonce
Erhverv

Sælger robotter i 28 lande: Danmark halter efter

Salgsdirektør i Roeq, Peder Grejsen (t.v.), fortæller om produktet fra Vissenbjerg på den største robot- og automationsmesse i Chicago tidligere i år. Foto: Roeq
På halvandet år er robotfirmaet Roeq rykket ind i 28 forskellige lande. Producenten har også danske kunder, men købelysten herhjemme bremses af frygten for, at robotterne taget jobbet fra de ansatte og mangel på viden om effekten af automation, siger salgschefen.
Annonce

Vissenbjerg: På halvandet år er de gået fra blot to til 74 forhandlere i 28 forskellige lande, salget er 10-doblet, og antallet af ansatte er steget fra fem til 15 hos den fynske robotproducent Roeq fra Vissenbjerg.

Samtidigt bliver næsten alle dele til virksomhedens produkter svejset, malet, bøjet og leveret af lokale virksomheder fra Fyn.

Til gengæld er det ikke firmaer fra det hjemlige danske marked, der hober sig op i den stadigt stigende ordrebunke hos teknisk salgschef Peder Grejsen.

- Vi har klart mest gang i USA, Østeuropa og Asien, siger Peder Grejsen, der også var på besøg i Forskerparken, da DIRA og Teknologisk Institut torsdag havde inviteret til det årlige Robotbrag.

Branchen giver dog klart mest genlyd i udlandet, selv om udviklingen og produktionen foregår hjemme på Fyn. Danmark er placeret på en 30. plads globalt, når det handler om at indsætte robotter i produktionen i firmaerne.

- De danske virksomheder har stadig en frygt for, at det vil koste arbejdspladser, hvis de indsætter robotter. Og så ved de ikke nok om, hvordan de kan bruge automation i deres produktion, samtidigt med at de måske har en opfattelse af, at man skal være robotingeniør for at programmere robotten, siger salgschefen.

Roeq producerer moduler, vogne og dockingstationer, der bruges med en logistik-robot fra storebror Mobile Industrial Robots i Odense.

Peder Grejsen har arbejdet i Vissenbjerg-virksomheden i lidt over et år. Tidligere var han tre år hos Universal Robots og før det en årrække hos en italiensk vision-producent. Foto: Roeq
Annonce

Skal fortælle historien

Peder Grejsen vil dog ikke blot kritisere danske virksomheder for at kæmpe imod udviklingen. Han mener, robotbranchen også er nødt til at se indad.

- Vi er heller ikke gode nok til at fortælle, hvorfor man skal automatisere, og hvad man kan få ud af det. Vi har nogle gode eksempler, som vi skal være bedre til bruge, og så skal vi måske også være bedre til at vise løsningerne frem på messerne - og ikke bare produktet - så kunderne kan se, hvordan de kan bruge robotterne, fortsætter han.

- Vi er simpelthen ikke gode nok til at fortælle historien om, at automation og robotter skaber et bedre arbejdsmiljø, de øger produktion og indtjening, og den enkelte medarbejder kan ikke kun bevare jobbet, men kan i mange tilfælde få et bedre job til en bedre løn, påpeger han.

Roeqs udstyr står i dag hos firmaer i industrien, logiskbranchen og sundhedssektoren. I Danmark er det eksempelvis BJ Gear i Stilling, Velux og Sjællands Universitetshospital, der har taget produkterne til sig, mens udenlandske giganter som Visteon, Google, Toyota, Procter & Gamble, Stryker, Unilever, Faurecia, British Aerospace, Repsol og Volvo også figurerer på referencelisten.

Annonce
Annonce
Odense

Mand voldtaget på institution

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Nyeste tal: De konstaterede tilfælde af corona er markant på retur i Nyborg Kommune

Annonce