Annonce
Assens

Stor debat om ny lokal varmeledning: 1.780 husstande skal sige 'ja' eller 'nej'

Assens Fjernvarme og Marc Roar Hintze har tidligere lavet en millioninvestering i et nyt fjenvarmeanlæg, der omfatter en stor solcellepark og en ny varmepumpe, som skal være med til at en grøn og bæredygtig energi til forbrugerne. Arkivfoto: Sandra Goldek
Frem til den 1. marts står borgerne i Aarup og omegn over for et vigtigt valg - fjernvarme eller ej. Det har sat gang i lokaldebatten og skabt en hel del spørgsmål, som direktøren for Assens Fjernvarme her besvarer.

Assens/Aarup: 40.120 kvadratmeters boligareal.

Det er hvad, der mangler, før Assens Fjernvarme går i gang med at etablere en transmissionsledning til Aarup.

Men hvordan hænger det sammen?

Annonce

Jo, der er i alt 1.780 husstande med et samlet boligareal på 236.000 kvadratmeter i det udvidelsesområde, hvor Assens Fjernvarme planlægger at grave varmerør ned.

Men de går først i gang med projektet, hvis 60 procent af de 236.000 kvadratmeter har sagt "ja tak" til at få fjernvarme inden den 1. marts.

I skrivende stund har 43 procent tilsluttet sig og derved mangler blot 17 procent, eller 40.120 kvadratmeter, at tilslutte sig.

Vi har regnet på, om vi har kapacitet nok til at gennemføre projektet, også hvis 100 procent skulle melde sig til, og det har vi.

Marc Roar Hintze, direktøren for Assens Fjernvarme

Det betyder også, at der i Facebook-gruppen "Aarup Forum" lige nu er daglige diskussioner, om det overhovedet er en god idé at udskifte sin nuværende varmekilde til Assens Fjernvarme.

Det er der mange forskellige holdninger til, men diskussionerne efterlader også en del ubesvarede spørgsmål.

Sådan måler de tilslutningen

Inden Assens Fjernvarme kan påbegynde nedgravningen af transmissionsledningen, er det nødvendigt med en tilslutningsgrad på 60 procent for det samlede udvidelsesområde.

I hele udvidelsesområdet er der cirka 236.000 m² boligareal (1.780 husstande), som i dag opvarmes med olie eller naturgas. En samlet tilslutningsgrad på 60 procent er dermed nået, når der er tilmeldinger fra cirka 142.000 m². Alle tilmeldte kvadratmeter tælles selvfølgelig med, også dem som ikke kommer fra olie- og gasopvarmede boliger.

I denne sammenhæng er det uden betydning, hvilket område tilmeldingerne kommer fra. Dog udgør Aarup så stor en andel af potentialet på 236.000 m², at det ikke er muligt for de øvrige områder at nå en samlet tilslutningsgrad på 60 procent uden Aarup. Det er med andre ord nødvendigt med en tilslutningsgrad på mindst 60 procent i Aarup, for at projektet kan realiseres.

De ubesvarede spørgsmål

Nytilflytteren Brian Trampedach Andreasen har været særligt aktiv i debatten på Facebook.

Han har ikke haft lyst til at stille op til interview, i stedet har han sagt ja til, at Fyens Stiftstidende må bruge hans spørgsmål fra gruppen, hvis vi understreger, at han ikke er modstander af at få fjernvarme til Aarup.

Hvordan vil prisen på fjernvarmen ændre sig, når anlægget skal opdateres for at kunne producere nok varme til alle de ekstra husstande i fremtiden?

- Vi har regnet på, om vi har kapacitet nok til at gennemføre projektet, også hvis 100 procent skulle melde sig til, og det har vi. Det kan være, at der er noget, der overgår vores forventninger, siger direktøren for Assens Fjernvarme Marc Roar Hintze og påpeger, at der er økonomi til den slags udfordringer.

Her kan du se en oversigt over den nuværende tilslutningsstatus i det nye udvidelsesområdet. Grafik: Assens Fjernvarme

Det kunne være rart, hvis de (Assens Fjernvarme red.) ville melde noget ud om rygtet med, at de blot vil udskifte det eksisterende fyr med en el-patron, indtil fjernvarmen kommer, hvis en reparation bliver for dyr. For det ville give en enorm ekstra udgift til forbrugeren.

- Det er nu ikke planen, og det rygte har jeg heller ikke hørt. Men det vi typisk ville gøre, hvis man har gasfyr, hvilket de fleste har i Aarup, så vil vi enten reparere gasfyret eller skifte det ud med et tilsvarende.

Annonce

Bekymret udlejer

Gennem forskellige investeringsselskaber ejer Hans Henrik Jensen omkring 60 ejendomme i Assens og omegn, der lige nu er koblet på Assens Fjernvarme, hvilket han understeger, at han er godt tilfreds med.

Hans Henrik Jensen har jordvarme og solceller i privaten, for de kommer ikke til at tilslutte Assens Fjernvarme, hvis det kommer til Aarup. Privatfoto: Hans Henrik Jensen

Selv bor han Aarup og kommer ikke til at slutte sig fjernvarmen, da han har jordvarme og solceller og dermed er næsten selvforsynende.

Han synes, at det virker som en unødig risiko at tage, hvis man skal grave en rørledning ned fra Assens til Aarup, der maksimalt skal forsyne 1.780 hustande.

Han påpeger også, at man ikke kender priserne på hverken fjernvarme, el eller afgifter om ét, fem eller tredive år. Den slags går og op ned.

- Det ved jeg som gammel investeringsrådgiver, siger han.

Selv ville han alle dage vælge en opvarmning, der har den mindste risici fra stat og markedskræfter.

Til det svarer direktør Marc Roar Hintze:

- Det giver rigtig god mening at grave sådan en ledning ned til en by som Aarup. De kan ikke alle sammen have jordvarme og solceller på taget, det er der slet ikke plads til.

- Og med hensyn til solceller og jordvarme så er han ikke selv mere sikret mod stigende elpriser og afgifter, end vi er.

Assens Fjernvarmes varmepumpe blev installeret i sommeren 2021. Arkivfoto: Sandra Goldek

En anden del af Hans Henrik Jensens bekymring går på størrelsen af byggeriet. For hvis der går et eller andet galt under byggeriet, kan det kun være alle borgere på fjernvarmenettet, der står med regningen - forstår du den bekymring?

- Det kan jeg godt forstå, men det er jo ikke anderledes, end det er i dag, og man kan sige, at hvis der sker en fejl, så vil vi i fremtiden være flere om at betale den regning.

Én gang ugen kommer Assens Fjernvarme med opdatering på tilslutningsprocenten på deres hjemmeside, hvor man også kan regne ud, om det kan betale sig at skifte til fjernvarme i forhold til ens nuværende varmekilde.

Annonce
Odense For abonnenter

Mens toårig søn sad på bagsædet: Fører og passager skiftede plads med 80 kilometer i timen på motorvejen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Landsbyer frygtede at miste milliondyr cykelsti over motorvejen: Nu får de to helt nye broer, når den gamle rives ned

Erhverv For abonnenter

Øjenåbner i vestfynsk stationsby: Christian og Christian trækker kunder til fra de større byer og sørger for nyt imponerende plus på bundlinjen

Kerteminde

Denne gang skulle den være god nok: Sushirestaurant åbner lige om lidt

Erhverv For abonnenter

Rekordgodt år for en Fyns største virksomheder: Overskuddet stiger trods konkurrenter og mangel på arbejdskraft

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Kaj jagter billig strøm: - Elprisen er steget vanvittigt, og det kan mærkes på elregningen

Odense

Fem små killinger efterladt til døden i denne lille papkasse: - Det er aldrig okay

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Annonce