Annonce
Assens

Stor A.P. Møller-donation til Foreningen Assens Bagfyr

Det lille fyr, der ligger på adressen Næsvej 5a, er næsten 120 år gammelt. Nu er Foreningen Bagfyr gået i gang med at renovere fyret. Arkivfoto: Kim Rune.
Den A.P. Møllerske Støttefond havde valgt at donere 100.000 kroner til renoveringen af det gamle bagfyr på Næsvej i Assens. Arbejdet er gået i gang.

Assens: I sidste uge modtog bestyrelsesformand for Foreningen Assens Bagfyr, Søren Edlefsen, en glædelig meddelelse om, at Den A.P. Møllerske Støttefond havde valgt at donere 100.000 kroner til renoveringen af det gamle bagfyr på Næsvej i Assens.

Foreningen modtog i foråret to gange 25.000 kroner fra Fynske Bank Fond og Fionia Fond.

- Vi er i bestyrelsen meget glade for den nye store donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond og særdeles tilfredse med, at fonden dermed anerkender bestyrelsens indsats for at bevare det gamle bagfyr, som en del af historiefortællingen om Assens Købstads maritime historie, siger Søren Edlefsen.

Donationen gør det nu muligt for Foreningen Assens Bagfyr at gå i gang med første etape af renoveringen af det lille karakteristiske fyr, der sidst var i brug i 1975.

Renoveringen vil omfatte det udvendige træværk og tagpap, ny hoveddør og vinduer samt elinstallationer. Dermed er bagfyret foreløbig sikret mod vejrliget og vil indtil videre fremstå i en acceptabel tilstand. Senere er det planen, at det skal males indvendig. Foreningen oplyser, at renoveringen vil foregå med størst mulig respekt for, at bagfyret, der blev opført i år 1900, vil bevare sit oprindelige udseende.

Annonce
John Pedersen (th), kasserer i Foreningen Bagfyret, betragter bagfyrets tilstand sammen med Ole Plum. Ole Plum har familiær tilknytning til fyret, idet hans mormors søster, kaldet tante Valentine, var gift med fyrpasser Niels Lund. Arkivfoto: Kim Rune

Købt for 1000 kroner

Foreningen købte bagfyret i efteråret 2017 af Assens Kommune for et symbolsk beløb på 1000 kroner.

Efter Farvandsvæsenet forlod driften af Assens Bagfyr blev fyret overdraget til Assens Kommune, der brugte fyret til opbevaring af forskelligt grej. Kommunen valgte for 15 år siden at give brugsretten til fyret videre til Erik Kulavig. Men han måtte efter et par år sammen med John Pedersen opgive at sætte fyret i stand.

Foreningen har tidligere anslået, at en totalrenovering af bagfyret vil koste op mod en halv million kroner.

Når foreningen er kommet videre med renoveringen, er det planen at åbne fyret for publikum fire-fem gange om året.

Bestyrelsen i Foreningen Assens Bagfyr består ud over formand Søren Edlefsen af Bjarne Christensen, Erik Kulavig, John Pedersen, Mogens Lykke Olsen, Carsten Smedegaard og Lars Møller Christensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Flere penge på vej til TBT-projekt: Enigt udvalg siger ja til ekstraregning på én million kroner

Fyn

Uenighed om straffen: Anklager og forsvarer milevidt fra hinanden i sag om sexovergreb på dement kvinde

Annonce