x
Annonce
Mad og drikke

Stor årgang til salg: Det er nu, du kan gøre gode køb

VDP-bønderne langs Mosel imponerer med deres grosses gewächs-rieslinger fra 2018. Ikke mindst vinene fra marken Goldtröpfchen ved Piesport er værd at gå efter. Foto: Kenneth Klingenberg.
Der blev lavet stor vin i Tyskland sidste år - trods den hede og tørre sommer. Den årlige smagning af den seneste årgang fra nogle af landets bedste vingårde viste imponerende rieslinger.

Det er ikke nødvendigvis en udelt fornøjelse at smage riesling fra klokken 10 mandag formiddag og de følgende syv timer. Og så gentage det dagen efter. Men selvom det også i år sled på tændernes emalje, var det med et stort smil, undertegnede rejste hjem fra det smukke Kurhaus Kolonnaden i Wiesbaden efter to dages intensiv smagning af VDP-vinbøndernes grosses gewächs-vine fra 2018-årgangen.

Verband Deutscher Prädikatsgüter har en 109 år lang historie bag sig og samler i dag 197 af de bedste tyske vingårde, som alle skal efterleve et sæt regler, som blandt andet regulerer det maksimale høstudbytte pr. hektar, hvilke druer der må bruges til de bedste vine, og hvilke oplysninger der skal fremgå om vinen på etiketten.

Vigtigst i denne sammenhæng er, at VDP har sin egen klassifikation af medlemmernes marker, som er rangordnet efter en Bourgogne-lignende struktur, hvor en grosse lage (grand cru) leverer en grosses gewächs-vin, som kun kan være tør. Søde vine fra en grosse lage bærer også markens navn og derudover en angivelse efter det tyske system, der angiver stigende indhold af sukker i mosten - fra kabinett til eiswein. Men de kan ikke sælges på de særlige flasker med et GG-logo. De er forbeholdt tør vin.

En erste lage (premier cru) kan give druer til både tør vin og vin med forskellige grader af restsødme (fra kabinett til trockenbeerenauslese).

I hverken Rheinhessen eller Mosel anvender VDP-bønderne erste lage-betegnelsen, men bruger i stedet ortswein, som er det tredjelaveste niveau i hierarkiet. Det skal man ikke nødvendigvis lade sig narre af, for en ortswein er ofte fremstillet af druer, som har vokset i erste lage eller grosse lage-mark, men enten ikke har klaret finsorteringen, når druerne til de bedste vine blev udvalgt, eller bare kommer fra vinplanter, som endnu er for unge til at give druer til de allerbedste vine. Derfor kan man ofte gøre gode køb i denne kategori.

Annonce
Goldtröpfchen ligger som et bredt amfiteater, hvor Mosel laver en sløjfe rundt om byen Piesport. Foto: Kenneth Klingenberg.

Gode køb i bunden

I bunden af hierarkiet findes gutswein. Der vil ofte kun stå vingårdens navn, regionen, druesorten og årgangen på etiketten. Det kan være suppleret af oplysninger om vinens tørhed eller sødme. I et godt år kan der også være gode køb at gøre i denne billigste kategori, og lige nu skal man begynde at holde øje med dem.

For også Tyskland oplevede en sjældent set varm og tør sommer sidste år, og da druerne var høstet - i flere tilfælde rekordtidligt - stod det klart, at der var potentiale til en stor årgang. De tidligt frigivne vine bekræftede allerede i maj, at kvaliteten var høj, og efter at have smagt knap 200 GG-rieslinger ved den såkaldte preview-smagning i Wiesbaden i slutningen af august må jeg konkludere, at det er værd at købe bredt ind af VDP-bøndernes bedste vine fra 2018.

Rieslingerne fra Rheinhessen er generelt massive og lige nu ikke, hvad jeg forstår som drikkeklare. I lighed med mange af vinene fra Nahe har de en meget stor syre, som skal finde en samklang med den frugt, som lige nu er trængt i baggrunden. Men de bliver interessante at prøve om to eller tre år - og allerede næste år kan det vise sig, at den vurdering er for konservativ. I år havde værterne udvidet smageprogrammet med 48 vine fra 2017-årgangen, og de viste tydeligt, at et års lagring kan gøre meget for udviklingen af en helt ung riesling.

Der er undtagelser. Blandt dem er Wittmann og Groebe (begge fra Rheinhessen), hvis rieslinger fra Aulerde og Kirchspiel smager fantastisk allerede nu.

Mosel og Goldtröpfchen er strålende

Jeg indledte smagningen mandag morgen med vinene fra Mosel og Saar, og efter de første flights havde ingen sat en fod forkert. Knebel og Heymann-Löwenstein var overbevisende, og det fortsatte med Clemens Busch og Dr. Loosen, som med henholdsvis Rothenpfad fra Marienburg i Pünderich og Ürziger Würzgarten viste, hvad der kan vrides ud af skiferskråningerne langs Mosel.

Goldtröpfchen er Piesports berømte mark, der omkranser byen på den anden side af Mosel, og hvis jeg kun måtte købe fra et sted, ville jeg gå all-in på Goldtröpfchen. Vinene fra Schloss Lieser, Grans-Fassian og Nik Weis - St. Urbans Hof sidder lige i skabet og er en nydelse at drikke allerede nu.

Den årlige smagning af grosses gewächs-vinene fra medlemmerne af Verband Deutscher Prädikatsgüter foregår i Wiesbaden i slutningen af august. En uge senere kommer de første hvidvine fra den seneste årgang i butikkerne. Foto: Kenneth Klingenberg.

Trækker mundvand så det driver

Grosses Gewächs-vinene må sendes på markedet fra september, så de første er på vej til de danske vinhandlere, men der er som nævnt allerede kommet vine fra 2018 ud i butikkerne, som man kan muntre sig med, mens man venter på, at GG’erne ankommer - og for nogles vedkommende også bliver drikkemodne.

Fra Pfalz er for eksempel landet Dr. von Bassermann-Jordans Riesling Trocken, altså husets gutswein, som er sammensat af druer fra marker ved byerne Deidesheim, Ruppertsberg og Forst. Du skal ikke lade gebisset overnatte i et glas med vinen, der har 7,5 gram syre pr. liter. Syren presser mundvandet frem, men den bliver fulgt til dørs af 6,6 gram restsukker og en stor frugtighed i smagen, og derfor er vinen en sjov og opkvikkende fornøjelse at drikke.

Det er selvfølgelig ikke kun VDP-producenterne, der laver god vin i Tyskland. Uden for den forholdsvis lukkede klub (det kræver en invitation at blive medlem af VDP) udfordrer især unge, tyske vinmagere de vedtagne konventioner, og i Piesport har Philipp Kettern, søn af Lothar Kettern og vinmager i vingården af samme navn, i nogle år samarbejdet med Daniel Niepoort, hvis far, Dirk Niepoorts navn vil være bekendt af alle med interesse for portugisisk vin (prøv at google Douro Boys og fortab dig i de gode historier om deres vine).

Kettern og Niepoort, altså de to unge herrer, laver blandt andet pet-nat (mousserende vine med mindre tryk end champagne) på riesling og på spätburgunder. Det er udfordrende og anderledes vin at drikke, mens man venter på de store rieslinger - og for tiden er vinene endda på tilbud hos Vinova.

2018 Riesling Trocken Bassermann-Jordan, Pfalz, Tyskland H.J. Hansen Vin/Vinspecialisten.dk: 145 kroner (12 procent) Lys vin med frisk og pågående citron, hård fersken og salt klippe i duften. Mængder af moden frugt i smagen - fersken, citron og abrikosskind - pakker en stor syre godt ind, men den trækker stadig mundvand i stride strømme. Der er skruet op for volumenknappen, og du må ikke være bange for en vin, der napper lidt i munden, hvis du vil kunne nyde denne unge riesling. Med skruelåg. Fire store stjerner.
Piu Piu Petnat (rosé) Fio Wein, Piesport, Mosel, Tyskland Vinova.dk: 175 kroner/155 v. 3 flasker (12 procent) Kettern og Niepoort-sønnerne laver denne pétillant naturel i en udgave på riesling og så i denne version på spätburgunder (pinot noir): En mørk pink vin med gær, surdej og brød som bærende noter i duften suppleret af lidt tranebær og en snert af våde hindbær og røde kirsebær. Med lidt luft i glasset viser sig også en typisk og meget lækker pinot noir-note af friske svampe. Gær- og brødnoterne går igen i smagen, som har et mellemstykke af rød bærfrugt og en bitter bagkant af tørrede bær. Syren virker overraskende lav, uden at det dog bringer vinen ud af balance. Du finder med garanti ikke noget på dit supermarkeds vinhylder, der smager som denne vin. Med kapsel. Fire små stjerner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce