Bogense: - Jeg vil da hellere købe noget frisk, der er skævt, end jeg vil købe en bakke plastikindpakkede, halvdårlige tomater, konstaterer Ulla Stahl Møller.
Både hun og flere andre læsere reagerede med undren, da avisen for nylig på Vores Nordfyn kunne fortælle, at "grimme" frugter og grøntsager ofte lades tilbage i supermarkedet til fordel for de mere konventionelt udseende af slagsen.
- Min mand og jeg har selv æbletræer og et lille drivhus, så vi er vant til, at frugt og grønt ikke altid tager sig ens ud. Men så skærer man jo blot lidt fra, hvis et æble eksempelvis er stødt. Og det samme med datovarer fra butikken; man kan som oftest bruge lugte- og smagssans til at vurdere, om noget er blevet for gammelt. Æstetikken er derimod ikke så vigtig, siger hun.
Madspildskasser aktiverer fantasien
For Ulla Stahl Møller og husbonden Mogens Møller er det en hverdagsprioritet at undgå madspild. En vej omkring den udfordring er ugentlige madspildskasser fra Skagen Food, fyldt med overskydende økologisk frugt og grønt fra virksomhedens øvrige måltidskasseproduktion.
- Når vi sådan får helt nye grøntsager ind ad døren, som vi aldrig før har haft i huset, tvinger det jo en til at tænke ud af boksen. Det sætter fantasien i gang at skulle finde på retter med glaskål i stedet for altid at stå med det samme blomkålshoved. På et tidspunkt var jeg også nødt til at sylte rødbeder, selvom jeg aldrig havde prøvet det før; på den måde giver madspildskasserne også sjove udfordringer, uddyber Ulla Stahl Møller.
At varerne er økologiske er også en væsentlig kvalitet, mener hun:
- Økologi smager bare bedre. For mig hænger det hele sammen: smag, økologi, miljø og klima.
Forjættende agurker
Der er ikke som sådan noget odiøst i, at mange forbrugere hellere vælger de retlinede og blanke grøntsager frem for de asymmetriske, skønner Ulla Stahl Møller:
- Det ser jo meget forjættende ud, når der ligger sådan nogle helt lige agurker.
Ulla Stahl Møller, interesseret i bekæmpelse af madspildDet ser jo meget forjættende ud, når der ligger sådan nogle helt lige agurker.
Af samme grund sætter mange dagligvarebutikker prisen ned for at få solgt de krogede, tobenede grøntsager og frugter. Men måske kan anderledes skiltning, der udfordrer kunderne på deres fordomme om "grimme" grøntvarer, også være med til at reducere madspild.
- Jeg forventer jo selv, at krumme agurker er billigere end de lige. Sådan er det nok bare. Men jeg vil godt tro, at en ny form for skiltning kan gøre en positiv forskel. Det fungerer i hvert fald allerede rigtig godt med butikkernes rodekasser, som jeg kalder dem, hvor de placerer datovarer. Eller med 'Spis op'-hylderne hos Meny, siger Ulla Stahl Møller.