Annonce
Kerteminde

Efter 10 års arbejde og mange liter hældt i vasken: Jacob og Helle Stokkebye er nu på markedet med egen vin

Det bliver Helle Stokkebye Johansen, der kommer til at stå for den daglige drift af vineriet og gårdbutikken i Bovense, Foto: Helle Nordström
Jacob og Helle Stokkebye kunne påskelørdag for første gang invitere publikum indenfor i deres vineri og gårdbutik i en ombygget kostald. Og byde på smagsprøver på deres egen - særdeles velsmagende - vin

Kerteminde/Nyborg: Det startede som kostald, men er nu omdannet til et lille mekka for livsnydere.

Udefra ligner Kertemindevej 152 i Bovense bare en hvilken som helst anden lille gård. Men inden i har Helle og Jacob Stokkebye indrettet et vineri og nu også en gårdbutik, der har åbent torsdag og lørdag i sæsonen juni-august.

I butikken man købe den caviar, Jacob Stokkebye er berømt for, og som han også sælger fra sit Kerteminde-firma Butlers Choice. Man kan købe honning fra parrets egen baghave, og så man man købe parrets egen vin inklusive en mousserende, der er skabt specielt til at ledsage caviaren.

- Vi startede med at lave vin for 10 år siden, og de første tre år hældte vi alt i håndvasken, griner Jacob Stokkebye.

- Så fik vi en tysk konsulent, der kunne fortælle os, at vi gjorde alting forkert, og så startede vi forfra.

Annonce

Vinmager med erfaring fra hele verden

Nu, hvor Jacob og Helle Stokkebye har fået succes med deres vineri og har udvidet arealet med vinstokke fra to til seks hektarer, hade ansat en vinmager til at styre produktionen. Og selvom Tobias Nilsson blot er 27 år gammel, kommer han med masser af erfaring i bagagen. Han har i løbet af sit korte arbejdsliv nået at arbejde med vin både i New Zealand, i Sydafrika, i Tyskland og i Frankrig.

En drøm gik i opfyldelse

Nu har de fundet opskriften, og sidste år udvidede de deres egne 2½ hektar vinmark ved sidste år at købe nabogården, og inddrage ekstra fire hektar til vinstokke. Den gamle kostald fik en ordentlig omgang, og er nu et vineri med en gammel vinpresse og vin på både stål- og træfade. Senere bliver laden omdannet til lager.

- Tønderne har jeg hentet på en vingård i Bordeau, hvor jeg som ung mand arbejdede et år. Det var der, drømmen om en dag at stå med min egen vin i hånden blev født, fortæller Jacob Stokkebye, der nu for alvor kan se sin drøm opfyldt.

Vineriet er på alle måder et familieforetagende - de tre børn giver en hånd med når og hvor de kan det, og vinene er opkaldt efter dem. Derfor kan man både købe en Liva og Stella Mary, en Victor og en Georg - og så er der også en Coco, som er Jacobs kælenavn til hustruen.

Medens Jacob Stokkebye er chef i Butlers Choice, så bliver der Helle Stokkebye, der kommer til at stå for den daglige drift samt markedsføring af vineriet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Læserbrev

10.000 grønne fingre. Skolehaver giver jordforbindelse og -forståelse

Synspunkt: ”Man tænker bare yes, når man skal i Haver til Maver, for så er man ikke inde i klassen, man har friheden”. En elev i 4. klasse rammer med den udtalelse præcist ideen og meningen med det succesfulde projekt i skolehaverne i Odense. At læring ikke kun sker gennem bøger og pc'er ved vi jo godt, men nogle gange glemmer vi lærere det alligevel. Bevægelse, motivation og frisk luft giver gevinst. Eleverne bliver engagerede og der kommer smil på læben. Filosofien er simpel; når man trives og er motiveret, så er dørene åbne for at lære noget. Og hvad kan man så lære i en skolehave? Svaret er simpelt: Man kan lære lidt om det vigtigste i livet; at man selv kan producere noget. At man kan lykkes. Den vilde glæde ved at trække en gulerod op af jorden og spise den, en gulerod man selv har dyrket. Den glæde forplanter sig i kroppen og hovedet, det er en sanselighed, man ikke glemmer igen. Lad os kalde sanseligheden for jordforbindelse. Vigtigheden af jordforbindelsen kan ikke overdrives, for når vi begejstres, så har vi behov for at lære mere om det, vi begejstres af. I skolehaven er det oftest naturen og grøntsagerne, der begejstrer. Resultatet er naturligvis, at eleverne i Haver til Maver har gjort egne erfaringer om, hvor grøntsager kommer fra og om sammenhænge i naturen. Vores samfund er i gang med grøn omstilling og vi har diskussioner om klimaet. Viden og erfaring er essentiel for at kunne forstå den udvikling. Vi skylder os selv og vores børn, at børnene klædes på med viden, erfaring og forståelse for vores jord, og for maden vi spiser. Vi vil stolt påstå, at i Haver til Maver opnår skolebørnene noget af denne vigtige viden og erfaring. Vi tager ikke stilling til om man skal være vegetar eller hvilken miljøpolitik, vores land skal føre. Vi lærer simpelthen børnene om, hvordan man dyrker grøntsager, og hvordan man kan lave lækker mad af de friske grøntsager. ”Målet er ikke bare at få planterne til at gro. Målet er også at få dem, der passer planterne, til at gro.” Odense har nu tre skolehaver, hvor skolebørn lærer at dyrke deres måltider. 44 skoleklasser er i Haver til Maver otte gange på en sæson, fra såningen om foråret til efterårets høst. Hver gang er børnene i marken og hver gang er der spiselige glæder. De gange, hvor eleverne selv skal kløve brænde, tænde bål og lave deres egen mad, giver naturligvis ekstra begejstring. Skibhusgården er den nyeste skolehave i Odense. Jacob Guldin er skolehaveleder i dette idylliske hjørne af Odense, som også huser en naturskole. Jacob er også underviser på jordbrugslinien på KOLD College, så naturligvis er den nye skolehave både smuk og funktionel. Haver til Maver på Skibhusgården blev indviet i 2019 og fik disse ord med på vejen af rådkvinde Susanne Crawley Larsen: ”Haver til Maver har været fremsynede i forhold til at lære børnene at passe på vores jord. I skolehaverne er der skabt et sted, hvor de abstrakte ord som klimaforandringer og bæredygtighed bliver konkrete og begribelige for børn. Selv så jeg gerne, at vi brugte konceptet endnu mere i Odense i vore skoler og i daginstitutioner.” Odense Kommune har nu gennem 10 år været en fremragende partner for Haver til Maver Odense og vores partnerskab kendes som ”Odense Modellen” og bruges som inspiration i andre kommuner rundt om i landet, der også vil skabe skolehaver og glæde for byens børn. Med årligt 44 klasser, ca. 1000 elever har foreningen Haver til Maver Odense nu nået et vigtigt mål. Sammen med gode samarbejdspartnere i uddannelsessektoren som Kold College og Syddansk Erhvervsskole (SDE), og i det private med virksomheden Juliana Drivhuse har vi nået meget. Ældre Sagen er vores nyeste samarbejdspartner. Sidste år havde vi 14 aktive seniorer, der deltog i de glade dage i Haver til Maver. Successen af dette generationsmøde har været overvældende. Børn, lærere og seniorerne selv har haft stort udbytte af de glade dage i sol og regn i skolehaverne. I Haver til Maver Odense har vi nået meget, og vores idealer og engagement er dog stadig intakt. Vi glæder os til det bliver forår, og byens tre skolehaver bliver fulde af liv.

Annonce