Annonce
Faaborg-Midtfyn

Stod lukket i tre år: Kendt kirke fik overhaling for millioner næsten otte mio. kr.

Menighedsrådsmedlem Margit Damkjær Christensen (tv), menighedsrådsformand Benthe Rasmussen og restaureringsarkitekt Morten Krogh Madsen er alle godt tilfredse med resultatet af renovering, som blandt andet betyder et væsentligt bedre lysindfald i store dele af kirkerummet. Foto: Maria Retoft Pedersen
Renoveringen har trukket i langdrag, men efter knapt tre år har Svanninge Kirke fået nyt varmeanlæg, en ordentlig overhaling og et lysindfald, man kun turde drømme om.

Svanninge: Det hele startede med, at varmeanlægget skulle udskiftes i Svanninge Kirke, og så tog projektet om sig. I knapt tre år har kirkegængerne måttet benytte Faldsled Kirke, da kirken i Svanninge har været lukket for offentligheden på nær ved få særlige lejligheder.

Nu er håndværkerne snart ved vejs ende med det renoveringsprojekt, som forventes at løbe op i en pris på et sted mellem syv og otte millioner kroner inklusiv moms. Og der er sket noget af en forvandling.

- Det mest markante, der er sket, er, at vi har fået fjernet de to pulpiturer (balkoner/tribuner m. siddepladser, red.) i sideskibene. Det giver et helt fantastisk lysindfald, at de er væk. Det er et blevet et meget lysere kirkerum, fortæller menighedsformand Benthe Rasmussen.

- Man kunne ikke se det, før vi begyndte at pille i det, men nogle af bjælkerne var pilrådne. Så det er sådan set meget godt, at de kom ned, siger restaureringsarkitekt Morten Krogh Madsen fra Krogh Madsens Tegnestue, der står bag projektet i Svanninge.

Udover arbejdet med pulpiturerne og varmeanlægget er gulvtæppe og betongulv i midtergangen skiftet ud med håndlavede fliser fra Tyskland, et gennemtæret trægulv i koret er udskiftet med nyt, bænkene er istandsat, kirkeskibet er restaureret, der kommer nye stoffer på knæfæld og alterbord, samt kirken er blevet kalket indvendig mm.

Annonce
Alle kirkebænkene er blevet instandsat og udsmykket med motiver i bladguld fra trosbekendelsen. Foto: Maria Retoft Pedersen

Store forsinkelser

Der har dog været en del bump undervejs i arbejdet. Egentlig var det meningen, at arbejdet kun skulle have taget et års tid til halvandet, men som tiden gik, og projektet voksede, skred tidsplanen.

- Når man har med kirker at gøre, er Nationalmuseet med inde over alting og skal give tilladelser, og så tager det bare længere tid, fortæller Morten Krogh Madsen.

Blandt andet mente Nationalmuseet ikke, at det var en god idé at fjerne de to pulpiturer.

- I sådanne tilfælde er det biskoppen, der får det sidste ord. Og hun (Tine Lindhardt, red.) var heldigvis enig med os, fortæller Benthe Rasmussen.

Og da først det ene pulpitur var nede, så menighedsrådet ingen anden udvej end at starte processen forfra med det andet.

- En anden ting, der har trukket ud, var, da vi brød gulvet op i koret. Der var en krypt nedenunder, som Nationalmuseets folk først skulle ud at kigge på, inden vi kunne komme videre, fortæller Morten Krogh Madsen.

- Men vi har hele tiden haft det sådan, at det måtte tage den tid, det tager. Og resultatet er blevet så godt, lyder det fra menighedsrådsformanden.

Nu venter præstegården

Kirkens genåbning markeres søndag den 25. august klokken 10.30, hvor alle er velkomne til gudstjeneste. Biskop Tine Lindhardt holder prædikenen i dagens anledning, mens den nyligt afgåede sognpræst Vibeke Hammerum står for altertjenesten.

Derudover vil der være musikalsk indslag ved Anette Lynghøj og Pernille Arenfeldt. Menighedsrådet er vært ved en forfriskning efter gudstjenesten.

Menighedsrådet, som har været travlt beskæftigede under renoveringsprocessen, skal dog ikke læne sig alt for langt tilbage i kirkebænkene. For inden længe venter næste projekt: Istandsættelse af præstegården.

- Det kommer til at foregå henover det næste års tid, og vi er så småt ved at kigge på de indledende forberedelser, siger Benthe Rasmussen.

Stillingen som sognepræst ved Faldsled og Svanninge kirker er p.t. vakant, efter Vibeke Hammerum gik på pension i maj. Henover sommeren er det Jesper Svärd fra Horne, der har passet sognet. Der ansættes en vikarpræst til september, indtil den faste stilling skal besættes, oplyser menighedsrådsformanden.

Benthe Rasmussen er formand for menighedsrådet i Faldsled og Svanninge, og hun glæder sig over snart at kunne vise resultatet af tre års arbejde frem til sognebørnene. Foto: Maria Retoft Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce