Annonce
Faaborg-Midtfyn

Stod i kø for at skælde ud på 'usolidariske' København: Politikerne satte hegn op om kernevelfærden

Venstres borgmesterkandidat skældte især ud på København. - Den mest røde kommune er den mest usolidariske, sagde han blandt andet. Foto: Ane Johansen
Politikerne har fået kritik for at afskaffe klippekortsordningen på plejehjemme, men de mener selv, at ældreomsorgen bliver bedre af, at der ikke skal bruges ressourcer på bureaukratisk administration

Faaborg-Midtfyn: Byrådet har slået ring om kernvelfærden, og vedtaget et kommunalt budget for 2022 i en enighed, der må sende vælgerne ud med lup, hvis de i budgettet skal finde de forskelle, der afgør, hvem der skal have deres kryds den 16. november.

Der bliver penge til at løse de børnepasningsmæssige udfordringer i det store vækstområder i den nordlige del af kommunen, Bøgebjergskolen og Bøgebjerg Børnehuse får lov at bestå, så længe lokalsamfundet selv synes en bevarelse er anstrengelserne værd, og der bliver flere varme hænder i til ældreomsorgen - også selv om klipperkortsordningen på plejehjemmene forsvinder.

Danmarks største, og meste røde kommune, Københavns kommune er den, der er mindst solidarisk med alle os andre.

Kristian Nielsen, Venstre

- Vi beskytter kernvelfærden, som borgmester Hans Stavnsager (S) konkluderede i sin åbningsreplik ved budgettets andenbehandling tirsdag aften.

Annonce

Gyser med happy ending

Dermed satte han scenen til en happy ending på nogle budgetforhandlinger, der havde rigeligt med indbygget spænding til at være en gyser værdig.

Langt hen ad året, så det ud til, at sparekniven kunne komme på blodigt arbejde, men stille og roligt så kommunens økonomi bedre og bedre ud, så politikerne snarere fik brug for en neglefil til at slibe kanterne af. I hvert fald lige til, at det viste sig, at økonomiaftalen mellem KL og regeringen faldt sammen, fordi større og rigere kommuner ikke kunne eller ville holde sig inden for de aftalte rammer. Og så måtte også Faaborg-Midtfyns politikere genåbne et budget, der ellers var aftalt på plads, nu med krav om at finde 10 mio. kr. ekstra.

Stavnsager kaldte det "utilfredsstillende", mens hans formodede førsteudfordrer, Venstres borgmesterkandidat, Kristian Nielsen, bemærkede, at "Danmarks største, og meste røde kommune, Københavns kommune er den, der er mindst solidarisk med alle os andre".

Det gjorde han fordi, der især er milliard-dyre investeringer i København, der belaster den samlede økonomiaftale.

- København er den størst skurk, pindede konservative Søren Clemmensen det ud, og rettede skytset mod Socialdemokraterne og Enhedslisten i hovedstaden.

Stavnsager og Kristian Nielsen er enige om, at aftalesystemet er brudt sammen og skal nytænkes.

Annonce

Velfærden går fri

Nu kommer det ekstra krav ikke til for alvor at kunne mærkes på kernevelfærden i Faaborg-Midtfyn, for politikerne fandt deres millioner ved at gætte på, at kommunen nok ikke bruger alle de anlægskroner, der er sat af på næste års budget. Dermed bliver der råd til at give kernevelfærden et løft.

For socialdemokraterne har det været særligt vigtigt at finde penge til 58 nye vuggestuepladser og 80 nye børnehavepladser, betonede Kim Aas Christensen, da han vikarierede for gruppeformand Anstina Krogh som sin sidste gerning i denne byrådsperiode. Han indtræder nu i Folketinget som vikar for sjællænderen Tanja Larsson, der skal på barselsorlov frem til 1. april. Kim Aas må så vente til 16. november med at finde ud af, om han kan få sin byrådsplads tilbage, når hans vikariat slutter.

Kim Aas Christensen nåede at vikariere på sin gamle plads som gruppeformand for Socialdemokraterne, inden han skifter til et nyt vikariat. Frem til 1. april skal han være barselsvikar i den socialdemokratiske folketingsgruppe.Arkivfoto: Ane Johansen

For det stadig næststørste parti i byrådet, Venstre, kunne Kristian Nielsen glæde sig over, at det er lykkedes at sikre investeringer i folkeskolen og ældreplejen, selv om statslige puljer er ophørt. Pengene til ældreområdet er blandt andet fundet ved at droppe klippekortsordningen på plejehjemmene.

- Og her gik 300.000 kr. ud af de 1,8 mio. kr. til at administrere ordningen, altså rent bureaukrati, sagde Venstre-ordføreren.

Søren Clemmensen (K) mente, at omsorgen på plejehjemmene vil blive bedre af, at alle pengene nu kan bruges på varme hænder frem for papirarbejde. Og SFs Lea Haahr, delte et indblik i det politiske maskinrum, da hun fortalte, at det faktisk er personalet selv, der har peget på, at plejepersonalet og kan give de gamle på plejehjemmene flere aktiviteter og mere omsorg ved at få friere rammer at arbejde under.

Annonce

Kun Enhedslisten står udenfor

Gruppeformand for Dansk Folkeparti, Anne Møllegaard Mortensen, hæftede sig ved, at det nye budget lægger sig tæt op ad kommunens udviklingsstrategi ved at værne om hverdagen, så 80 procent af borgerne føler, de lever et godt liv, og kommunen kan nå i mål med at blive 3.000 borgere flere i fællesskabet frem mod 2030.

For Radikale Venstres opbakning til budgettet har det været afgørende, at der er indtænkt tidlig hjælp til kriseramte familier, og at cykelstier og trafiksikkerhed igen betænkes 10 mio. kr. i 2022, lod spidskandidat Søren Hansen forstå.

Lokallistens Ole Pedersen er især glad for at 10. klasse på Korinth Landbrugsskole føres videre, at der fortsat satses på en koordinerende funktion ved Campus Faaborg og at der tænkes i rekruttering og opkvalificering af sosu-assistenter.

Uden for forliget står Enhedslisten. Morten Schjøtt er såmænd ikke meget utilfreds med budgettet, men det der slog hovedet på sømmet hos ham, er at forligspartierne lægger op til, at kommunens ansatte i løbet af året skal mønstre besparelsesforslag på 3,1 mio. kr. Det, synes han, er for stort et ansvar at lægge over på personalet.

Dermed kunne budgettet vedtages at de 24 af kommunalbestyrelsens 25 medlemmer. Schjøtt undlod af stemme.
Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

De vil 3D-printe knogledele til trafikofre og kræftramte: - Vi udnytter, at kroppen er fantastisk til at gendanne sig selv

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Kerteminde

Mangler du en hundeskov? Kommunen overvejer - igen - at lave fristed for de firbenede

Assens

Lasse skyder med skarpt efter kandidattest: - Det stemmer ikke helt overens med virkeligheden

Navne

Gammel Skibhusdreng gik tilbage i tiden: Cyklede som treårig alene op ad Skibhusvej

Navne For abonnenter

Dødsfald: Poul fik polio som 18-årig, men skabte stor boghandel, som han måtte sælge, da det gik bedst

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Danmark For abonnenter

Frysende migranter i klemme i strid mellem Hviderusland og EU

Odense

Inspektion afslører: Gartnerier opbevarer og anvender ulovlige kemikalier i stort omfang

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Odense

Se DR-satire om borgmester: Troede det skulle vække unges interesse for kommunalvalget

Kerteminde For abonnenter

Ville sælge krudt til arme og 'kærlighedsmedicin': Mand fængslet for store mænger doping og potensmedicin

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Annonce